Η παρακράτηση στα μπλοκάκια πανεπιστημιακών δεν αποτελεί φόρο

Πανηγυρική συνεδρίαση του ΣτΕ για την αποχώρηση του προέδρου Σωτήρη Ρίζου την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Πανηγυρική συνεδρίαση του ΣτΕ για την αποχώρηση του προέδρου Σωτήρη Ρίζου την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αβάσιμους τους ισχυρισμούς 75 καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη παρακράτηση δεν αποτελεί φόρο

Δεν έχει φορολογικό χαρακτήρα η παρακράτηση στα μπλοκάκια των καθηγητών Πανεπιστημίου που πηγαίνει στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας ότι η επίμαχη παρακράτηση ειναι  συνταγματική, νόμιμη  και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, με τις αποφάσεις  2148-2150/2015 και  2089-2091/2015 απέρριψε τις προσφυγές 75 καθηγητών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που είχαν προσφύγει στο ανώτατο δικαστήριο. 

Όμως, το ΣτΕ έκρινε αβάσιμους τους ισχυρισμούς τους με τους οποίους ζητούσαν να ακυρωθεί  υπουργική απόφαση του Φεβρουαρίου 2002 που προβλέπει  ότι επί των ακαθάριστων αμοιβών των μελών (διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού με πλήρη απασχόληση)  των ΑΕΙ από την άσκηση  ελευθέριου επαγγέλματος  ή από ερευνητικά προγράμματα ή ερευνητικά ινστιτούτα θα υπάρχει παρακράτηση από 10% έως 15% υπέρ ειδικού λογαριασμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ (Ειδικός Λογαριασμός για την Αξιοποίηση Κονδυλίων του Ιδρύματος).

Στο σκεπτικό του το ΣτΕ αναφέρει πως η παρακράτηση δεν έχει  φορολογικό χαρακτήρα αφού διοχετεύεται υπέρ  των Ιδρυμάτων για την κάλυψη δαπανών απαραίτητων δαπανών  (εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, κλπ)  και την παροχή υπηρεσιών (επιστημονικών, κλπ).

SHARE:

24Media Network