Στουρνάρας: Στη Βουλή όσοι πολιτικοί έβγαλαν δισ. ευρώ στο εξωτερικό

ΒΟΥΛΗ-1Η ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 
(ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΒΟΥΛΗ-1Η ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) ICON

Πρόθεση του ΥΠΟΙΚ να αποστείλει στη Βουλή στοιχεία, για πρόσωπα που έστειλαν στο εξωτερικό ποσά άνω των 2 δισ. ευρώ. Απάντηση Γιάννη Στουρνάρα στον ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή

Σε αναζήτηση για το αν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα μεταξύ όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2010 βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με έγγραφο που κατέθεσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και Αντώνη Πετράκου επισημαίνει ότι "η Τράπεζα της Ελλάδας διαβίβασε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στοιχεία για 54.246 φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία κατά τα έτη 2009 - 2012 εξήγαγαν συνολικά πάνω από 22.209.295.375 ευρώ και το καθένα πάνω από 100.000 ευρώ.

Η ΓΓΠΣ απέστειλε προς το ΣΔΟΕ και τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων ένα ηλεκτρονικό αρχείο στο οποίο περιλαμβάνονται πρόσωπα, τα οποία εξήγαγαν χρήματα στην αλλοδαπή με σκοπό την διενέργεια ελέγχων στα πρόσωπα αυτά αναφορικά με το αν είχαν την δυνατότητα λαμβανομένων υπόψη των δηλωθέντων εισοδημάτων τους να εξάγουν στο εξωτερικό τα συγκεκριμένα χρήματα".

Προσθέτει πως τα ηλεκτρονικά αρχεία έχουν ήδη διαβιβαστεί στην Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΣΔΟΕ και στην υπηρεσία φορολογικών ελέγχων του υπουργείου και το προίόν του ελέγχου θα διαβιβαστεί στα αρμόδια όργανα για να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Επιπροσθέτως, για το ζήτημα της διαβιβάσης στη Βουλή της λίστας όλων όσων έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό σημειώνει ότι "εφόσον στο μέλλον κατά την πρόοδο των φορολογικών ελέγχων διαπιστωθεί ότι υπάρχουν πρόσωπα που ενήργησαν κατά παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας και εφόσον η δημοσιοποίησή τους στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου εξυπηρετεί την διαφάνεια της δημόσιας και πολιτικής ζωής, το υπουργείο Οικονομικών με την επιφύλαξη της ισχύουσας νομοθεσίας και σε συνεργασία με τις δικαστικές αρχές προτίθεται να καταθέσει αμελλητί τα στοιχεία στη Βουλή".

SHARE:

24Media Network