Τακτοποίησαν αυθαίρετα και τώρα καλούνται να πληρώσουν κρυφούς φόρους

Τακτοποίησαν αυθαίρετα και τώρα καλούνται να πληρώσουν κρυφούς φόρους

Διαβάστε πώς 400.000 ιδιοκτήτες, αφού πρώτα τακτοποίησαν τα αυθαίρετά τους και νόμιζαν ότι θα έχουν έκπτωση 50%, τελικά καλούνται να πληρώσουν φόρο κανονικών ακινήτων

"Κρυφές" φορολογικές επιβαρύνσεις, διπλάσιες από αυτές που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις του Ν. 4014/2011 για την τακτοποίηση αυθαίρετων χώρων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Έθνος".

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 22 του άρθρου 24 του Νόμου 4014/2011 προβλέπει ότι για όλους τους χώρους σε υπόγεια, πατάρια, που πολεοδομικά δεν αποτελούν όροφο, και σοφίτες, που "τακτοποιήθηκαν" με την πληρωμή ειδικών προστίμων, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 50% κατά τον υπολογισμό της αξίας για την επιβολή οποιουδήποτε φόρου (μεταβίβασης, κληρονομιάς, ακίνητης περιουσίας, ΤΑΠ κ.λπ.).

Όπως γίνεται αντιληπτό, η έκπτωση αυτή θα έπρεπε να ισχύσει και για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Όμως στη δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9, που υποβάλλουν τις ημέρες αυτές οι φορολογούμενοι, δεν προβλέπεται ξεχωριστός κωδικός στον οποίο θα έπρεπε να δηλωθούν οι τακτοποιημένοι αυθαίρετοι χώροι που μετατράπηκαν σε χώρους κύριας χρήσης.

Οι συγκεκριμένοι χώροι προστίθενται στους κύριους χώρους των κατοικιών και επομένως θα φορολογηθούν κανονικά στο 100%, όπως οι κύριοι χώροι. Δηλαδή οι 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα χάσουν την έκπτωση φόρου 50% την οποία προβλέπει η νομοθεσία για τους αυθαίρετους χώρους που τακτοποίησαν με τον Νόμο 4014/2011 και θα επιβαρυνθούν με διπλάσιο φόρο.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε χθες παράταση έως τις 27 Σεπτεμβρίου στην προθεσμία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης E9 (για μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση εντός του 2012), που κανονικά έληγε χθες.

Κι αυτό γιατί το σύστημα μπλόκαρε κατά το τελευταίο διήμερο, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να μην μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις.

Όπως σημείωναν φοροτεχνικοί, οι οποίοι προσπαθούσαν τα τελευταία 24ωρα να υποβάλουν δηλώσεις για λογαριασμό πελατών τους, ύστερα από πολλές προσπάθειες να μπουν στην εφαρμογή του Ε9 διαπίστωναν με έκπληξη πως, αντί της περιουσιακής κατάστασης του πελάτη τους, έβλεπαν τα στοιχεία άλλου φορολογουμένου.

Χθες το πρωί το σύστημα έπεσε και δεν ήταν δυνατόν να υποβληθούν δηλώσεις, γι' αυτό και το υπουργείο έδωσε παράταση.

Να υπενθυμίσουμε πως οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για αγροτεμάχια και λοιπές εκτός σχεδίου εκτάσεις μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τακτοποίηση των αυθαιρέτων: 4.500 αιτήσεις σε ένα 24ωρο

Εντός Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για ρύθμιση των αυθαιρέτων

SHARE:

24Media Network