Φορολογικές Δηλώσεις: Επιστροφές “εξπρές” για τις φετινές εκκαθαρίσεις

Φορολογικές Δηλώσεις: Επιστροφές “εξπρές” για τις φετινές εκκαθαρίσεις
Φορολογικές δηλώσεις SHUTTERSTOCK

 Στα 1,7 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επιστροφές φόρων στο πρώτο τρίμηνο του 2023 με υπέρβαση 39% έναντι του στόχου που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό για 1,354 δισ. ευρώ.

Κίνητρο για γρήγορη κατάθεση της φορολογικής δήλωσης είναι η καθιέρωση διαδικασιών “εξπρές”για τις επιστροφές φόρου για όσους και όσες βέβαια τις δικαιούνται. Ουσιαστικά, από φέτος η ΑΑΔΕ προχωρά σε ταχύτερες επιστροφές φόρων μειώνοντας το χρόνο πίστωσης των χρημάτων στους δικαιούχους σε μόλις 4 ημέρες.

Ήδη, μάλιστα, από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 18.184 φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό έλαβαν ήδη στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς 5,2 εκατ. ευρώ μέσω δύο εβδομαδιαίων πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Αναλυτικά σε σχέση με τη ροή υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Απριλίου:

  • έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά 100.000 δηλώσεις Ε1
  • έχουν εκκαθαριστεί άμεσα όλες
  • οι 23.659 εξ αυτών (1 στις 4) βγήκαν πιστωτικές με συνολικό ποσόν επιστροφής 7 εκατ. ευρώ
  • οι 18.184 έχουν ήδη εισπράξει άμεσα 5,18 εκατομμύρια ευρώ!

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι σε σχέση με φυσικά πρόσωπα η γρήγορη υποβολή φέτος της δήλωσης διευκολύνει πολλούς δικαιούχους οικογενειακών ή προνοιακών επιδομάτων καθώς η είσπραξή τους βασίζεται στα εισοδήματα που δήλωσαν πως είχαν το 2022.

Αναλυτικά, ο προγραμματισμός της Ανεξάρτητης Αρχής προβλέπει:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Συνολικά, βέβαια, στα 1,7 δισ. ευρώ ανέρχονται οι επιστροφές φόρων στο πρώτο τρίμηνο του 2023 με υπέρβαση 39% έναντι του στόχου που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό για 1,354 δισ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά αφορούν κύρια επιστροφές ΦΠΑ, ενώ, με βάση διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, από τον επόμενο μήνα αναμένεται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την επιστροφή φόρων καθώς μειώνεται από 90 σε 45 ημέρες ο χρόνος εντός του οποίου η φορολογική διοίκηση εξετάζει τα αιτήματα επιστροφής φόρου τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη για τα οποία οι εκδότες εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα