Φορολογικές δηλώσεις: Θέμα ημέρων η παράταση για τους ”καθυστερημένους”

Φορολογικές δηλώσεις: Θέμα ημέρων η παράταση για τους ”καθυστερημένους”

Το υπουργείο Οικονομικών δέχεται καθημερινά αιτήματα για νέα παράταση στην προθεσμία που λήγει στις 29 του μήνα στην μεγάλη πλειοψηφία τους από λογιστές και μη μισθωτούς.

Με την προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να λήγει την Τετάρτη (29/7) εκκρεμεί η κατάθεση άλλων 1,41 εκατομμυρίων υποδηλώνοντας ότι η νέα παράταση είναι κοντά.

Συγκεκριμένα μέχρι και χθες είχαν κατατεθεί 4, 97 εκατομμύρια από τις συνολικά 6,41 εκ. δηλώσεις που θα πρέπει να κατατεθούν φέτος. Πιο καθυστερημένοι είναι αυτοί που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα (επιχειρήσεις ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) με δεδομένο ότι έχουν κατατεθεί περίπου 900 χιλιάδες Ε3 από τα 1,6 – 1,7 εκατομμύρια που περιμένει η ΑΑΔΕ.

Το υπουργείο οικονομικών δέχεται καθημερινά αιτήματα για νέα παράταση στην προθεσμία που λήγει στις 29 του μήνα στην μεγάλη πλειοψηφία τους από λογιστές και μη μισθωτούς.

Ο υπουργός οικονομικών ερωτηθείς πρόσφατα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας παράτασης αναγνωρίζοντας ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη καθώς η οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι η παράταση που θα δοθεί δεν θα αλλάξει το αριθμό των δόσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα οι οποίες θα παραμείνουν οκτώ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι καταθέσουν την φορολογική τους δήλωσης μετά τις 29 Ιουλίου θα πρέπει να πληρώσουν τον Αύγουστο δύο δόσεις μαζεμένες για να συνεχιστεί κανονικά η είσπραξη των φορολογικών εσόδων.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία αποπληρωμής των 8 δόσεων για φυσικά και νομικά πρόσωπα, η ΑΑΔΕ αφού προσάρμοσε το πληροφοριακό της σύστημα στα νέα δεδομένα διευκρινίζει ότι η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

Ειδικά για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, των οποίων η προθεσμία υποβολής παρατάθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών μέχρι την 29η Ιουλίου 2020, η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου του 2020 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών.

Με την ίδια εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι όσοι πλήρωσαν το σύνολο του φόρου που τους αναλογεί σε μια δόση και άρα δικαιούνται τις δόση του 2% για το σύνολο του φόρου θα έχουν την ελάφρυνση αυτή είτε με το συμψηφισμό του ποσού που αναλογεί με άλλες οφειλές είτε μέσω επιστροφής.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα εκκαθαριστεί τον Αύγουστο αυξάνονται από πέντε (5) σε έξι (6), εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του έτους 2020 και η τελευταία μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου του έτους 2021.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα