Με μια αίτηση η ενημερότητα των 2 εκατ. φορολογουμένων που “χτύπησε” ο κορονοϊός

Με μια αίτηση η ενημερότητα των 2 εκατ. φορολογουμένων που “χτύπησε” ο κορονοϊός
ΑΑΔΕ Eurokinissi

Πώς θα πάρουν φορολογική ενημερότητα όσοι δικαιούνται την παράταση προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων κι έχει ανασταλεί η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Με μια απλή δήλωση θα μπορούν να πάρουν φορολογική ενημερότητα όσοι αποδεδειγμένα έπεσαν θύματα της κρίσης που δημιούργησε η εξάπλωση του κορονοϊού.

Πρόκειται για περίπου 2 εκατομμύρια επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους οι οποίοι είτε έπεσαν θύματα του lockdown της οικονομίας είτε βρίσκονται ως κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα στους ΚΑΔ οι οποίοι εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης της οικονομίας του προηγούμενους μήνες και κάποιοι από αυτούς συνεχίζουν να είναι κλειστοί (πχ τα τουριστικά καταλύματα).

Όλοι τους βρίσκονται στο ειδικό αρχείο της ΑΑΔΕ για τις πληττόμενες επιχειρήσεις είτε ως υπεύθυνοι είτε ως εργαζόμενοι. Σε όλους αυτούς εκτός από το επίδομα 800 ευρώ για τις 45 μέρες από τα μέσα Μαρτίου ως και το τέλος Απριλίου και στην συνέχεια τα 534 ευρώ για τον Μάιο και τον Ιούνιο δόθηκε και η αναστολή εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων. Σε όσους πλήρωσαν εμπρόθεσμα μέχρι και το τέλος Απριλίου χορηγήθηκε και έκπτωση 25% στο οφειλόμενο ποσό που θα συμψηφιστεί με άλλες οφειλές.

Όλοι αυτοί σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ έχουν το δικαίωμα να εξασφαλίζουν φορολογική ενημερότητα μόνο με μια αίτηση. Στην εγκύκλιο της ΑΑΔΕ προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι μπορούν:

– Να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση μέσω της ιστοσελίδας dilosi.services.gov.gr, ή

– Να την αποστείλουν ταχυδρομικά μέσω συστημένης επιστολής ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς ή

– Ψηφιακά, μέσω e-mail στον Προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ

– Να την καταθέσουν στο Πρωτόκολλο της αρμόδιας ΔΟΥ

Διευκρινίζεται ότι η υπεύθυνη δήλωση επέχει και θέση αίτησης και λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των εν λόγω πιστοποιητικών.

Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να εφαρμοστεί και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση αίτησης χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας/βεβαίωσης οφειλής, εφόσον κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης δεν έχουν, για οποιοδήποτε λόγο, πιστωθεί στις οφειλές οι καταβολές ποσών, που έχει διενεργήσει ο φορολογούμενος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα