Γερμανικός Τύπος: Η κρίση στην Ελλάδα είχε τις ίδιες επιπτώσεις με έναν πόλεμο

Γερμανικός Τύπος: Η κρίση στην Ελλάδα είχε τις ίδιες επιπτώσεις με έναν πόλεμο
Tourists stand on the Acropolis hill under a huge Greek flag in front of the ancient Parthenon temple, in Athens, on Tuesday, Feb. 12, 2013. Greece battles a sixth year of recession and high unemployment from austerity measures in exchange for ongoing rescue loans from International Monetary Fund and the other 16 European Union countries that use the euro. (AP Photo/Dimitri Messinis) AP Photo/Dimitri Messinis

Η πολιτική λιτότητας που επέβαλε ο Β. Σόιμπλε ήταν ένα "σκέτο ψέμα" υποστηρίζει o συντάκτης της εφημερίδας der Freitag

Με αφορμή τη κρίσιμη χρονιά εξόδου – εκτός απροόπτου – της Ελλάδας από τα μνημόνια, ο αρθρογράφος της αριστερής εβδομαδιαίας εφημερίδας der Freitag κάνει μια αναλυτική αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα επικρίνοντας την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας του Σόιμπλε.

«Η βοήθεια προς την Ελλάδα είχε ως πρωταρχικό στόχο τη σωτηρία των γερμανικών, γαλλικών και άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών που τα θαλάσσωσαν με ελληνικά κρατικά ομόλογα» γράφει, «κι αφού το κατάφεραν συνέχισαν επιβάλλοντας σκληρή πολιτική λιτότητας στους οφειλέτες. Τελικά οι σκληροπυρηνικοί στο Eurogroup, όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να αποδεχθούν ελάφρυνση του χρέους».

Σε άλλο σημείο ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει την πολιτική λιτότητας ως «σκέτο ψέμα».

«Όταν το πρόγραμμα λιτότητας ολοκληρωθεί, τότε οι δανειστές θα το χαιρετίσουν ως επιτυχία», σημειώνει.

«Αλλά τόσο στην Πορτογαλία, όσο και στην Ελλάδα η εξοντωτική πολιτική λιτότητας κατά τα γερμανικά πρότυπα δεν έφερε τίποτα περισσότερο από εξαθλίωση και παρακμή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με αυτήν στην Πορτογαλίας δεν μπόρεσε να αλλάξει πολιτική ρότα, αλλά ευνοήθηκε από παράγοντες όπως η αύξηση του τουρισμού… καμιά άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχασε με την ευρωκρίση το 1/4 της οικονομικής της δραστηριότητας, όπως συμβαίνει συνήθως σε έναν πόλεμο, σε καμιά άλλη η ανεργία και η φτώχεια δεν έφτασαν σε τόσο υψηλό σημείο, δεν καταστράφηκε σε τέτοιο βαθμό το κοινωνικό σύστημα. Καμιά άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχασε τόσους νέους με υψηλή μόρφωση, όσους η Ελλάδα», γράφει μεταξύ άλλων ο γερμανός δημοσιογράφος.          

Πηγή: Deutsche Welle, Φωτό: AP Photo/Dimitri Messinis

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα