Γιατί μπαίνει προσωρινό φρένο στην ενοποίηση ΣΔΟΕ - ΓΓΔΕ

Γιατί μπαίνει προσωρινό φρένο στην ενοποίηση ΣΔΟΕ - ΓΓΔΕ
EUROKINISSI

Κίνδυνος παραγραφής πάνω από 12.000 ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων έως το τέλος του έτους. Τι σχεδιάζει η Αθήνα και ποιες θα είναι οι αντιδράσεις των δανειστών στο ενδεχόμενο αναβολής της υλοποίησης μιας σοβαρής μνημονιακής υποχρέωσης

Σε προσωρινό «φρένο» στα σχέδια μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) προσανατολίζεται η κυβέρνηση, μπροστά στον κίνδυνο να παραγραφούν περισσότερες από 12.000 ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις έως το τέλος του έτους.

Παρά το γεγονός πως η «ενοποίηση» του ΣΔΟΕ, της ναυαρχίδας του φοροελεγκτικού μηχανισμού της χώρας, με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να επιδιώκει επανεξέταση του μέτρου, μετά και το μπαράζ αντιδράσεων από τους κύκλους των εφοριακών, οι οποίοι ήδη από την πρώτη στιγμή καταγγέλλουν απόπειρα υποβάθμισης του ρόλου του ΣΔΟΕ.

Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ αφορούσε στη «μεταβίβαση» σχεδόν 38.00 φορολογικών υποθέσεων, στο σύνολό τους μεγάλου (φορολογικού) ενδιαφέροντος.

Από αυτές, περίπου 12.500 παραγράφονται στο τέλος του 2015, ενώ όπως όλα δείχνουν από το ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ δεν θα μεταφερθούν περισσότερες από 3.500 φορολογικές υποθέσεις και παρά το γεγονός πως οι διαδικασίες «ενοποίησης» βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.

Να σημειωθεί εδώ πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους υπαλλήλους που θέλουν να παραμείνουν στο ΣΔΟΕ ή να μετακινηθούν στην ΓΓΔΕ έχει ήδη ολοκληρωθεί, καθώς ξεκίνησε πριν τις εκλογές.

Το όλο εγχείρημα φέρει μεγάλο ρίσκο, καθώς δεν αναμένεται να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των δανειστών τα... πισωγυρίσματα της ελληνικής κυβέρνησης, με το καλημέρα και δη κατά την επίσημη έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης των προπαιτούμενων και εφαρμογής του μνημονίου.

Υπενθυμίζεται πως αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, το μέτρο της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ να εφαρμοστεί πλήρως έως τα τέλη Οκτωβρίου.

SHARE:

24Media Network