Τι ζητά από την Ελλάδα το ΔΝΤ

Τι ζητά από την Ελλάδα το ΔΝΤ
Φωτογραφία αρχείου ASSOCIATED PRESS

Το ΔΝΤ επιμένει στην απόκλιση του στόχου του 2018 για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά περιμένει τα νέα μέτρα να τα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα στην έκθεση για την δημοσιονομική πορεία και τις προοπτικές των κρατών μελών του δεν διαφέρουν από αυτές που έχει εντάξει στο πρόγραμμα του με την Ελλάδα. Και στο κείμενο του Ιουλίου προέβλεπε ότι με τα υφιστάμενα μέτρα θα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα 1,7% για το 2017 , 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 μέχρι και το 2020. Παρά την απόκλιση του 2018 στο κείμενο του μνημονίου δεν έκανε λέξη για νέα μέτρα για το 2018.

Στην σχετική ερώτηση που έχει τεθεί επανειλημμένα και στο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Τζέρυ Ραίς αλλά και στην επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ για την Αθήνα κ. Ντέλια Βελκουλέσκου η απάντηση ήταν η ίδια: Το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα για το 2018.

Παρόλα αυτά το Ταμείο έχει πιέσει και έχει πετύχει τον μηχανισμό εκ των υστέρων διόρθωσης με την πρόωρη εφαρμογή του αφορολόγητου το 2019 μαζί με τις συντάξεις και την κατάργηση των αντιμέτρων που φαίνεται ότι δεν ήθελε από την αρχή αλλά αναγκάστηκε να δεχθεί για να μην χρεωθεί ένα νέο ελληνικό «ναυάγιο».

Σε ότι αφορά το 2018 το Ταμείο επέμενε από την αρχή ότι η Ελλάδα με τα μέτρα που είχαν ψηφιστεί πριν κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, δεν θα μπορούσε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ . Με βάση τις εκτιμήσεις της προηγούμενης εξαμηνιαίας έκθεσης, προέβλεπε για τον επόμενο χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ για το 2018 και 1,5% του ΑΕΠ για τα έτη από το 2019 μέχρι και το 2022.

Με την συμμαχία της Γερμανίας και τον εκβιασμό της παραμονής του εκτός προγράμματος επέβαλε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2019 από περικοπές συντάξεων και 1% του ΑΕΠ το 2020 από την μείωση του αφορολόγητου . Για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση με την αποδοχή της ελληνικής πλευράς δέχθηκε και τα αντίμετρα ύψους 1% του ΑΕΠ για το κοινωνικές δαπάνες το 2019 και 1% του ΑΕΠ για φοροαπαλλαγές του 2020 . Στο πρόγραμμα του για την Ελλάδα ένα μήνα αργότερα , ζητούσε τα αντίμετρα να εφαρμοστούν από το 2023 όταν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα πέσει κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ.

Θέλει να επιβάλλει τον ρυθμό του

Επιμένοντας την απαισιόδοξη πρόβλεψη του το Ταμείο , αν διαψευστεί δεν θα γίνει τίποτα . Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ‘χρωστάει» μέτρα 2% του ΑΕΠ για την διετία 2019 -2020 και θα έχει την ελπίδα ότι θα εφαρμόσει και αντίμετρα αν και σε αυτό τον πρώτο λόγο θα έχει το ΔΝΤ.

Αν επιβεβαιωθεί όμως έστω και κατά ένα μέρος θα πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων για το ελληνικό πρόγραμμα επιβάλλοντας την πρόωρη εφαρμογή της περικοπής της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ μαζί με τις περικοπές των συντάξεων το 2019 διαγράφοντας παράλληλα τα αντισταθμιστικά μέτρα όπως ήθελε από την αρχή.

Αν επιβεβαιωθεί η απόκλιση το ΔΝΤ απλώς θα εμφανιστεί δικαιωμένο απέναντι στους Ευρωπαίους που το κατηγορούσαν – εκ του ασφαλούς – για απαισιόδοξες προβλέψεις . Δεν ζήτησε και δεν πρόκειται να ζητήσει νέα μέτρα αφού αυτοί που επέμειναν στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ήταν το Eurogroup και η ΕΕ και όχι το ταμείο .Αντίθετα το ταμείο επέμενε ότι πολυετής στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Συνεπώς βρίσκεται στους Ευρωπαίους δανειστές η ευθύνη να ζητήσουν μέτρα για την διόρθωση της απόκλισης της Ελλάδας από τον στόχο του προγράμματος.

Πληροφορίες θέλουν στην συνάντηση που θα έχουν μεθαύριο ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδη Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του κ Γιώργος Χουλιαράκης με την κ Κριστίν Λαγκάρντ η ατζέντα να είναι οι μεταρρυθμίσεις που ενδιαφέρουν το Ταμείο από την Τρίτη αξιολόγηση ( εργασιακό , κόκκινα δάνεια , τράπεζες , κλειστά επαγγέλματα) αλλά όχι νέα μέτρα.

Το οικονομικό επιτελείο προσδοκά επίσης να προσδιορίσει την θέση του Ταμείου σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους μέσα στο αναδιαμορφούμενο τοπίο στην Ευρωζώνη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα