“Γιαβάς – γιαβάς” η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων – Τελευταίος μήνας για την πληρωμή φόρου με έκπτωση 3%

“Γιαβάς – γιαβάς” η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων – Τελευταίος μήνας για την πληρωμή φόρου με έκπτωση 3%
Φορολογικές δηλώσεις EUROKINISSI

Τα προβλήματα με το Ε1 και τις καταγραφές βεβαιώσεων για τις αναστολές μισθωτών, επιδόματα κτλ αλλά και στις δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων είναι από τους λόγους για την αργή κατάθεση των δηλώσεων μέχρι τώρα.

Ακόμη ένα μήνα, δηλαδή, μέχρι τις 27-08-2021 μπορούν να υποβάλλονται, ως εμπρόθεσμες οι φετινές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, Προβλέπεται δε ότι εφόσον η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβληθεί μέχρι τις 28.7.2021 και ο προκύπτων οφειλόμενος φόρος καταβληθεί εφάπαξ, κι όχι σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Ιουλίου 2021, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων οφειλών, έκπτωση ποσοστού τρία τοις εκατό (3%).

Ωστόσο αν και υπάρχει αυτό το σοβαρό κίνητρο ο ρυθμός υποβολής παραμένει αργός. Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτές τις 30 μέρες που είναι ανοικτή η πλατφόρμα, έχουν υποβληθεί κάτι λιγότερες από 1 εκατ. δηλώσεις μέχρι τώρα (918.915).

Όπως φαίνεται στο γράφημα της ΑΑΔΕ σε αντίστοιχες περιόδους στο παρελθόν είχαν ήδη υποβληθεί τουλάχιστον 3 ή και 4 εκατομμύρια δηλώσεις, αναλόγως αν ξεκίνησε η υποβολή Μάρτιο ή Απρίλιο. Πέρυσι για παράδειγμα, είχαν υποβληθεί 3,2 εκατ. δηλώσεις Ε1, στο διάστημα από 15/4 έως 26/6/2020.

Πάντως ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, που είναι «χαλαρός» πέρα από τη γενικότερη «εθνική τάση» για κατάθεση την «τελευταία στιγμή» έχει να κάνει με κάποια προβλήματα που υπήρχαν και που σταδιακά επιχειρείται να λυθούν

Συγκεκριμένα υπήρξαν ζητήματα με το Ε1 της φορολογικής δήλωσης, το έντυπο Ε2 για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια αλλά και στα έντυπα των επιχειρήσεων που παράλληλα καταθέτουν και τις αιτήσεις τους για το πρόγραμμα των παγίων.

Ειδικότερα υπήρξαν πολλά προβλήματα με τις και τις καταγραφές βεβαιώσεων για τις αναστολές μισθωτών, επιδόματα κτλ αλλά και στις δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, με πολλούς κωδικούς που θα έπρεπε να ήταν προσυμπληρωμένοι να παραμένουν σε κάποιες ακόμη περιπτώσεις κενοί.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το υπουργείο Οικονομικών έχει προωθήσει ρυθμίσεις για τους φορολογούμενους προκειμένου να μην πληρώσουν έξτρα φόρο εάν επλήγησαν από την πανδημία και δεν κατάφεραν π.χ. να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ύψος των e-αποδείξεων. Επίσης υπάρχει σχετική μέριμνα για τα τεκμήρια με τα εισοδήματα τα οποία δόθηκαν ως ενισχύσεις από το κράτος να μη μετράνε στο φορολογητέο εισόδημα αλλά να συμβάλλουν στην κάλυψη τεκμηρίων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα