Γκάλμπρεϊθ: Αδύνατη η συμφωνία, με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών

Γκάλμπρεϊθ: Αδύνατη η συμφωνία, με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών

Απαισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, ο οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. "Κατηγορώ" εναντίον των θεσμών κι αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα

Απαισιόδοξος σχετικά με τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας των Θεσμών με την Ελλάδα, με αποκλειστική ευθύνη των δανειστών, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα ο γνωστός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, σύμβουλος, όπως αναφέρεται, του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

«Η επίτευξη μιας συμφωνίας μού φαίνεται αδύνατη. Η Ελλάδα έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της από την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και, ιδίως, από τους λεγόμενους εταίρους του ευρώ. Είναι μια φοβερή υπόθεση για την οποία η ιθύνουσα τάξη της Ευρώπης θα φέρει σοβαρότατη ευθύνη για πολλά χρόνια», δηλώνει ο Γκάλμπρεϊθ.

«Τη βλέπετε την πρόοδο που επιτέλεσε η Ελλάδα; Κατήργησε τις διευκολύνσεις που επέτρεπαν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η ηλικία συνταξιοδότησης ευθυγραμμίστηκε με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι μισθοί μειώθηκαν και βρίσκονται στους ίδιους, αυτούς, μέσους όρους, έκανε επιλεκτικές παρεμβάσεις στον ΦΠΑ όπως της ζητήθηκε, έδωσε πράσινο φως στις ιδιωτικοποιήσεις και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Τι άλλο χρειάζεται;» διερωτάται ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Τζον Χιούστον του Τέξας.

Θεωρεί, δε, ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παίζει το πιο διφορούμενο παιχνίδι», διότι «στα λόγια θέλει την ενότητα του ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα εργάζεται για να ρίξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να εγκαταστήσει μια άλλη, που να είναι πιο επιθυμητή στο ευρωπαϊκό mainstream».

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε αντικείμενο πολιτικής δολοφονίας ενός χαρακτήρα (political character assassination), κάτι που νόμιζα ότι συνέβαινε μόνον στην Αμερική. Του προσάπτουν ακόμη και το ότι είναι εύπορος. Ο Κένεντι, λοιπόν; Ήταν ο πιο προοδευτικός πρόεδρος της ιστορίας της Αμερικής. Για τον λόγο αυτό λέω ότι υπάρχει πρόληψη», καταλήγει ο Τζέιμς Γκάλπμρεϊθ.

SHARE:

24Media Network