Η επενδυτική βαθμίδα και το μετεκλογικό στοίχημα ανάπτυξης

Η επενδυτική βαθμίδα και το μετεκλογικό στοίχημα ανάπτυξης
Η Ελλάδα στο Μέλλον SOOC

Στις 21 Απριλίου είναι ο επόμενος σταθμός στην πορεία για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου καθώς τότε θα αποφανθεί σχετικά ο οίκος Standard & Poor's. Μάλιστα εκτιμάται ότι η αναβάθμιση φέρνει δημοσιονομικό χώρο σχεδόν 1 δισεκ.

Χαμηλά τον πήχη σε σχέση με πιθανή αναβάθμιση ως προς το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας βάζουν στο οικονομικό επιτελείο σημειώνοντας, παράλληλα, ότι μια τέτοια κίνηση κρίνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό κι από την υγιή δημοσιονομική πορεία της χώρας.

Βέβαια, είναι προφανές ότι η παραδοχή, που μετά και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, έκανε τόσο ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης , όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ότι για το 2022 “κλειδώνει”, ως φαίνεται, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στρώνει το δρόμο στους διεθνείς οίκους για να προβούν αφενός στην “αναβάθμιση” των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, όσο και στη συνέχεια στην απόδοση επενδυτικής βαθμίδας.

Το κέρδος

Ωστόσο, με βάση εκτιμήσεις παραγόντων με γνώση των εξελίξεων αργά ή γρήγορα, πριν ή μετά τις εκλογές η επενδυτική βαθμίδα θα δοθεί καθώς μάλιστα υπάρχει παραδοχή ότι το πολιτικό ρίσκο στη χώρα, ανεξάρτητα από το ποιος κερδίσει τις εκλογές δεν υπάρχει, δεδομένων των δεσμεύσεων όλων των πλευρών σε σχέση με τα δημοσιονομικά. Έστω κι αν, βέβαια, η κυβέρνηση στη ρητορική της εν όψει εκλογών το αξιοποιεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες μιλώντας στην εκδήλωση του Υπουργείου Οικονομικών με θέμα “Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική” ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι: “Εφόσον από τις εκλογές προκύψει ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, θα ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα το 2023. Εκτίμησε ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο, αν όχι μηδενικό και προέβλεψε ότι η χώρα θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2022.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με μία αναφορά στον Κάρολο Δαρβίνο και συνέχισε υπενθυμίζοντας τα capital controls. “Κεντρική άποψη Κάρολου Δαρβίνου είναι ότι επιβιώνει εκείνος που τελικά προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές και αυτό συνοψίζει και την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια”, σχολίασε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι πλέον η χώρα μας δεν είναι το “κακό παιδί” της ΕΕ, αλλά έκπληξη.

“Επιστρέψαμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.

Έτσι καθίσταται απολύτως εφικτή η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023!” συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που ήταν οικοδεσπότης στην εκδήλωση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Paschal Donohoe δήλωσε “πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει σύντομα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα όσον αφορά το δημόσιο χρέος”, προσθέτοντας: “Ο λόγος που πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί είναι όλη η δουλειά που μας έχει φέρει έως αυτό το σημείο”.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος του Eurogroup αναφέρθηκε στη σημασία της υπεύθυνης δημοσιονομικής διαχείρισης και τόνισε: “Όταν συγκροτηθεί η νέα Κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα έχει μία πιο υγιή οικονομική προοπτική, πιο ισχυρά οικονομικά θεμέλια από οποιαδήποτε προηγούμενη Κυβέρνηση εδώ και καιρό. Αυτό οφείλεται στη δουλειά που έχετε κάνει, στις πολύ δύσκολες αποφάσεις που ελήφθησαν σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτή η δουλειά απέφερε αποτελέσματα, ενίσχυσε την ανθεκτικότητά σας, ακριβώς σε μία συγκυρία που το χρειαζόμαστε… Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις υπηρεσίες που έχετε προσφέρει στον ελληνικό λαό”.

Το κέρδος και το στοίχημα

Πάντως πέρα από την προεκλογική ρητορική και τις ένθεν κακείθεν κινήσεις εντυπώσεων, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, όσο κι αν στην κοινωνία φαίνεται κάτι μακρινό, αποφέρει σημαντικά κέρδη. Συγκεκριμένα, με βάση εκτιμήσεις, στα 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει το ετήσιο δημοσιονομικό όφελος, καθώς το δημόσιο, κατά τι, θα διασφαλίσει χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο. Και βέβαια έγκειται στην πολιτική της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, στο πού και πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά.

Ουσιαστικά, αποτελεί διακύβευμα το πώς θα γίνει η διαχείριση αυτού του ποσού, ώστε, όπως τονίζουν γνώστες των εξελίξεων, να υπάρξουν αναπτυξιακά οφέλη, να μεγαλώσει η “πίτα” της οικονομίας και να αυξηθεί ο “παρονομαστής” του χρέους, δηλαδή το ΑΕΠ. ‘Ετσι, όπως τονίζεται, θα “πιάσει” τόπο η αναβάθμιση και θα διευκολυνθεί η ύπαρξη ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας με τους επενδυτές.

Βέβαια, τονίζεται, ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δε σημαίνει “χαλάρωση” του “λουριού” της δημοσιονομικής πειθαρχίας καθώς ήδη το μήνυμα για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες παραπέμπει σε “σφιχτές” πολιτικές για πλεονάσματα, που ούτως ή άλλως είναι απαραίτητα για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Γιαυτό η στήριξη της ανάπτυξης, όπως σημειώνεται, κι όχι άκριτες παροχές είναι το κλειδί και για τα υγιή δημοσιονομικά. “Εάν τροφοδοτούμε την ανάπτυξη διασφαλίζουμε έσοδα. Π.χ με 1 δισεκ. αύξηση του ΑΕΠ έχουμε 350 εκ δημόσια έσοδα” αναφέρουν γνώστες των δημοσιονομικών δεδομένων που σημειώνουν ότι η ανάπτυξης είναι ο μόνος δρόμος για την διασφάλιση της ισορροπίας τόσο για το δυσθεώρητο χρέος όσο και για τα δημοσιονομικά.

Το “όφελος” της ακρίβειας

Πάντως, όπως φαίνεται το 2023 ξεκινά από μία καλή αφετηρία για τα δημοσιονομικά με τον πληθωρισμό και την ακρίβεια να φουσκώνει το ΑΕΠ, ισοσκελίζοντας τον προϋπολογισμό του 2022, καθώς το έλλειμμα είναι οριακό μόλις 180 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση, δε, που η τελευταία δόση των 740 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα εγγραφεί στην περσινή χρήση τότε το ταμειακό ισοζύγιο αναθεωρείται επί τα βελτίω με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός του 2022 να κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ.

Πρόκειται για εξέλιξη που κάνει ευκολότερο τον φετινό στόχο για πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης 0,7% του ΑΕΠ. Πάντως οι οριστικές ανακοινώσεις από την Eurostat αναμένεται να γίνουν 24 Απριλίου.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα