Η Γερμανία απορρίπτει, η Ιρλανδία "φαίνεται να στηρίζει τη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος"

Η Γερμανία απορρίπτει, η Ιρλανδία "φαίνεται να στηρίζει τη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος"

Τι αναφέρει δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης euobserver για

«Η Ιρλανδία φαίνεται να στηρίζει τη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος» αναφέρει δημοσίευμα στη διαδικτυακή ύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης euobserver.com, όπου επισημαίνεται ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν φέρεται σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Irish Times» να δήλωσε σε συνάντηση Ιρλανδών πρέσβεων στο Δουβλίνο ότι δεν απορρίπτει την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό χρέος.

Είναι η πρώτη φορά που Ευρωπαίος πολιτικός τάσσεται δημοσίως υπέρ αυτής της ιδέας, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ο euobserver, υπενθυμίζοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας ζητά την πραγματοποίηση διάσκεψης για το ευρωπαϊκό χρέος με στόχο να διαγραφεί τουλάχιστον το 1/3 του ελληνικού χρέους.

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει μέχρι στιγμής την ιδέα διάσκεψης για το ελληνικό χρέος, αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου επισημαίνεται ωστόσο ότι ενδεχομένως να πρόκειται για τακτική εκ μέρους της Γερμανίας προκειμένου να στηρίξει την απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση και τον ηγέτη της, Αντώνη Σαμαρά.

Εξάλλου, συμπληρώνει ο euobserver, η ιδέα δεν απορρίπτεται συλλογικά από όλους τους Γερμανούς οικονομολόγους. Υπενθυμίζεται συγκεκριμένα ότι ο οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, Μ. Φράντζερ (German Institute for Economic Research) δήλωσε στην αυστριακή τηλεόραση (ORF) ότι «θα πρέπει πιθανώς να μειώσουμε κατά το ήμισυ το ελληνικό δημόσιο χρέος, κάτι που μεταφράζεται σε διαγραφή 120 δισ. ευρώ».

Επιπλέον, αναγνώρισε ότι αυτό θα κόστιζε στη Γερμανία 40- 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, συμπλήρωσε, η Γερμανία μπορεί εύκολα να το αντέξει οικονομικά, μετά και τη συμφωνία του ιδιωτικού τομέα να απαρνηθεί 107 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, το 2012.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network