Η γερμανική Βουλή ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου

Η γερμανική Βουλή ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου

Υπερψηφίστηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο το πακέτο διάσωσης της Κύπρου. Σόιμπλε: "Αν χρεοκοπήσει η Κύπρος θα κινδυνέψει και η Ελλάδα"

Με μεγάλη πλειοψηφία “πέρασε” από τη γερμανική βουλή το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου. Από τους 602 βουλευτές, 487 ψήφισαν “υπέρ”, 102 “κατά, ενώ 13 απουσίασαν.

Του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου, όπως αυτό αποφασίστηκε από το Eurogroup, υπεραμύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισήγησή του, νωρίτερα σήμερα, ενώπιον του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι “το πρόβλημα της Κύπρου ήταν ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς τη δραστική μείωσή του”.

Επισήμανε ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαβεβαιώνουν ότι η Κύπρος αποτελεί συστημική απειλή για άλλες χώρες της Ευρωζώνης, γεγονός το οποίο καθιστά την διάσωσή της αναγκαία.

“Εάν δεν βοηθήσουμε, η Κύπρος θα οδηγηθεί χωρίς αμφιβολία στη χρεοκοπία, θέτοντας σε κίνδυνο και άλλες χώρες, όπως την Ελλάδα”, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωζώνη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία αποδεικνύει ότι τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων φέρνουν αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε ότι σταδιακά επανέρχεται και η αξιοπιστία των αγορών.

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης απέρριψε την Τετάρτη αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να μη διεξαχθεί η ψηφοφορία στη Βουλή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα