Η Ισλανδία δείχνει το δρόμο: "Κούρεμα" στεγαστικών δανείων αποφάσισε η κυβέρνηση

Η Ισλανδία δείχνει το δρόμο: "Κούρεμα" στεγαστικών δανείων αποφάσισε η κυβέρνηση

Κουρεύονται περίπου 24.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό καθώς η κυβέρνηση προχωρά σε ουσιαστική ελάφρυνση των πολιτών της από τα χρέη τους (Vid)

Σε "κούρεμα" του χρέους των νοικοκυριών προς τις τράπεζες ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Ισλανδίας. Η απόφαση αφορά στεγαστικά δάνεια, που είναι συνεδεμένα με τον πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα "αφαιρέσει" από τις πλάτες των πολιτών, συνολικά, 928 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε περίπου 24.000 ευρώ (4 εκατ. κορώνες) για κάθε δανειολήπτη.

"Άμεσα θα επωφεληθεί σχεδόν το 80% των νοικοκυριών στην Ισλανδία, έμμεσα, όμως, όλοι θα κερδίσουν. Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η αγοραστική δύναμη" δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Σιγκμουντούρ Ντέιβιντ Γκιουνλογκσον.

Το "κούρεμα" των στεγαστικών αποτελούσε μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της ισλανδικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα ειδικές ρυθμίσεις προς υπερχρεωμένα νοικοκυριά - με άμεσες απομειώσεις του στεγαστικού δανείου - ύψους έως και 70 δισ. κορόνες, καθώς και φοροαπαλλαγές 80 δισ. κορόνων για την επόμενη τριετία. Το πρόγραμμα ισοδυναμεί με το 9% του ισλανδικού ΑΕΠ.

Δεν έχει ακόμα, διευκρινιστεί πώς θα χρηματοδοτηθεί, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι δε θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

ΔΝΤ και ΟΟΣΑ εξέφρασαν αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι θα επιφέρει ένα ακόμα πλήγμα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, που κατέρρευσε στην κρίση του 2008.

Ο πληθωρισμός στην Ισλανδία ξεπέρασε το 37%, μέσα σε τρία χρόνια.

Πηγή: euronews

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ισλανδία: Ελάφρυνση χρεών για στεγαστικά δάνεια

SHARE:

24Media Network