Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της καινοτομίας

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της καινοτομίας

Το οικοσύστημα και οι επενδύσεις σε ερευνητικά κέντρα από μεγάλες πολυεθνικές

Σημάδια πως η Θεσσαλονίκη μπορεί να μετατραπεί σε ένα ευρωπαϊκό Hub καινοτομίας αποτελούν τα διεθνή ερευνητικά κέντρα που δημιούργησαν μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις κατά την τελευταία διετία.

Φόντο σ’ αυτό το περιβάλλον προσέλκυσης επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες αποτελεί δε το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς ThessINTEC AE, το οποίο προγραμματίζεται να δημιουργηθεί σε μια έκταση 760 στρεμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο επιστημονικό πάρκο στην Ελλάδα, τη στιγμή που στην ΕΕ λειτουργούν ήδη 366 τέτοιες δομές. Το πάρκο –με χρηματοδότηση και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης – αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη, που υπολογίζονται σε σημαντικά ετήσια έσοδα για το δημόσιο, χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας ερευνητών και διοικητικών στελεχών, προσδοκώμενες επενδύσεις -ελληνικές και ξένες- 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος 20ετίας, ενίσχυση του τοπικού ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης κατά 6% και συνολική οικονομική απόδοση από τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις της τάξης των 11,2 δισ. στην εικοσαετία.

Η πρώτη επένδυση στην έκταση των 760 στρεμμάτων θα είναι η δημιουργία έξι κτηρίων (του 10% της συνολικής κτηριακής υποδομής), με ορίζοντα ολοκλήρωσης μέσα στο 2023. προϋπολογισμός της α’ φάσης φθάνει τα 60 εκατ. ευρώ και αφορά τα κτήρια των εργαστηρίων και των τμημάτων R & D των βιομηχανιών αλλά και των έργων υποδομής (δρόμοι, δίκτυα κ.λπ.).

Ηδη δεκάδες επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και εργαστήρια συνεργάζονται με την προοπτική ένταξης στο Thess Intec. Στο χώρο προβλέπεται να δημιουργηθούν αρχικά έξι mega-projects (με αντικείμενα τα υλικά, τη νανοτεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, την καθαρή ενέργεια, τις λύσεις έξυπνης κινητικότητας-έξυπνες πόλεις και ένα competence center για την εκπαίδευση των στελεχών), στα οποία θα προστεθούν στη συνέχεια άλλα δύο (αγροτεχνολογίας και βιοεπιστημών). Επισημαίνεται ότι στο καταστατικό της ΕΑΝΕΠ Thess INTEC ΑΕ συμμετέχουν φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα με ποσοστό 58%, καθώς και φορείς του δημόσιου τομέα με ποσοστό 42% (Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ΑΠΘ, Δήμος Θερμαϊκού, ΠΚΜ κ.ά.).

Από το 2020, έχει τεθεί σε λειτουργία στον χώρο των παλαιών Δημοτικών Σφαγείων το Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco, η επένδυση της οποίας σε βάθος τετραετίας θα ξεπεράσει τα 10 εκατ.ευρώ. Η συμφωνία του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού με τον Δήμο Θεσσαλονίκης προβλέπει την υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας, την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων, την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της διά βίου εκπαίδευσης σε θέματα τεχνολογίας. Στόχος είναι, σύμφωνα με όσα έχουν προβλεφθεί, το «Διεθνές Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού» να αποτελέσει εφαλτήριο και να φιλοξενεί ομάδες νέων επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τι κέντρο καινοτομίας στην πόλη είναι ένα από τα 15 ερευνητικά κέντρα προηγμένων τεχνολογιών που διατηρεί η Cisco παγκοσμίως.

Ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη αποτελεί επίσης η απόφαση της Pfizer να δημιουργήσει στην πόλη το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας (digital innovation center), ένα από τα έξι που αναπτύσσει ο βιοφαρμακευτικός κολοσσός παγκοσμίως. Παρά το θετικό ρόλο που προφανώς έπαιξε ο Θεσσαλονικιός global CEO της Pfizer Αλμπέρ Μπουρλά, αρμοδίως μεταφέρεται ότι η απόφαση της πολυεθνικής να επενδύσει στην πόλη ελήφθη με τεχνοκρατικά κριτήρια στη βάση των σημαντικών αναπτυξιακών προοπτικών που έχει η πόλη.

Το κέντρο καινοτομίας έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί σε εγκαταστάσεις 600 τ.μ. στη Λεωφόρο Γεωργικής Σχολής στην ανατολική πλευρά της πόλης, ενώ επεκτείνεται με νέες εγκαταστάσεις αυξάνοντας τη συνολική επένδυση της φαρμακευτικής στην πόλη. Ειδικότερα, τα δύο hubs της Pfizer θα εγκατασταθούν σε τέσσερα κτίρια του εμπορικού κέντρου East Plaza, συνολικού εμβαδού 6500 τετραγωνικών, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στο οποίο οι εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και προχωρούν πυρετωδώς. Ως προς το χρονοδιάγραμμα της μετακόμισης των δύο hub στις νέες εγκαταστάσεις τοποθετείται μέσα στο φθινόπωρο του 2021, ενώ η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης τοποθετούνται το 2022-2023. Αρχικός στόχος της Pfizer ήταν η απασχόληση 200 επιστημόνων, ωστόσο, το σχέδιο έχει επεκταθεί εκτιμώντας ότι συνολικά θα δημιουργηθούν 700 θέσεις εργασίας.

Οι ψηφιακές υπηρεσίες και τα προϊόντα που θα παράγονται θα προορίζονται αποκλειστικά για τον όμιλο της Pfizer και όχι για τον τελικό καταναλωτή. Βασικός στόχος είναι η ψηφιοποίηση δεδομένων έρευνας και παραγωγικών διαδικασιών και η εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη.

Νωρίτερα, τεχνολογικό hub είχε δημιουργήσει και η εταιρεία Deloitte με το Alexander Competence Center που έχει εγκατασταθεί στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης.

Εν κατακλείδει, η Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να δηµιουργήσει ένα αξιόλογο οικοσύστηµα καινοτοµίας, µε την Τεχνόπολη και το Cluster Ανάπτυξης Λογισµικού, µε τις θερµοκοιτίδες, µε το ΕΚΕΤΑ, τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα της, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτοµίας, αλλά και με τη νέα σηµαντική πρωτοβουλία του Thess Intec.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα