"Δώρο" από το Δημόσιο δασμοί και φόροι για το θωρακισμένο του Τόμσεν

Ο Εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πώλ Τόμσεν βγαίνει από το Μέγαρο Μαξίμου,μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν τα μέλη της Τρόϊκα που βρίσκονται στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο,Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν EUROKINISSI

Δεν πλήρωσε δασμούς, φόρους, τέλος ταξινόμησης, φόρο πολυτελείας και ΦΠΑ το ΔΝΤ για το τεθωρακισμένο όχημα που χρησιμοποιούν τα στελέχη του. Διαβάστε τι απαντά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Τις ισχύουσες διατάξεις επικαλείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, για το γεγονός ότι απαλλάχθηκε από φορολογικές επιβαρύνσεις το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν στη χώρα μας οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ.

Το συγκεκριμένο θέμα είχε αποτελέσει αντικείμενο ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Γ. Ανατολάκη, ο οποίος καταγγέλλει ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν απέδωσαν τον προβλεπόμενο ΦΠΑ κατά τον εκτελωνισμό ενός θωρακισμένου TOYOTA-Land Cruiser, το περασμένο καλοκαίρι.

Ο βουλευτής που είχε καταθέσει ερώτηση και στο παρελθόν επανήλθε με νέα ερώτηση σημειώνοντας, ότι κάθε ιδιοκτήτης θωρακισμένου οχήματος οφείλει κατά τον εκτελωνισμό του στην Ελλάδα να προσκομίσει και το αντίστοιχο τιμολόγιο της εταιρείας που πραγματοποίησε την θωράκιση του οχήματος, αλλά στην περίπτωση του ΔΝΤ δεν ακολουθήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία, διότι εκτελωνίστηκε ως απλό όχημα, με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάσει έσοδα από 23.000 έως 92.000 ευρώ.

Είναι ωραία να δουλεύεις σε... διεθνή Οργανισμό

Στην έγγραφη απάντησή του, ο κ. Οικονόμου επικαλείται τη Συμφωνία Ίδρυσης του ΔΝΤ και τη διεθνή σύμβαση περί προνομίων και ασυλιών των Ειδικευμένων Οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, που κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή το 1976, και ορίζει ότι "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως διεθνής Οργανισμός απαλλάσσεται από οποιοδήποτε δασμό και φόρο".

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επικαλείται και τον κοινοτικό Κανονισμό, με τον οποίο τα κράτη μέλη δύνανται να χορηγούν απαλλαγές από δασμούς δυνάμει συμφωνιών ή συμφωνιών έδρας, στις οποίες συμβαλλόμενο μέρος είναι διεθνής οργανισμός. Ταυτόχρονα αναφέρεται και στον κώδικα ΦΠΑ που έχει κυρωθεί με νόμο από το 2000 και ορίζει ότι απαλλάσσεται από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας η εισαγωγή αγαθών για τις ανάγκες αναγνωρισμένων από την Ελλάδα διεθνών οργανισμών.

Αναφερόμενος στους ελληνικούς νόμους, ο κ. Οικονόμου επισημαίνει ότι με τον "Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα" προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για τα ιδιωτικής χρήσης επιβατικά οχήματα και απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης με όρους και προϋποθέσεις.

Σημειώνει επίσης ότι ο ειδικός φόρος πολυτελείας δεν επιβάλλεται σε αναγνωρισμένους Διεθνείς Οργανισμούς στις περιπτώσεις που κάτι τέτοιο προβλέπεται από τις συμβάσεις για την ίδρυσή τους ή όταν από τις συμφωνίες για την έδρα τους προβλέπεται ότι απαλλάσσονται παντός φόρου.

"Πρόκληση ή όχι η αποφυγή απόδοσης ΦΠΑ;"

Ειδικά για τη θωράκιση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι με βάση το ισχύον καθεστώς "η επιβάρυνση από το τέλος ταξινόμησης των επιβατικών αυτοκινήτων που φέρουν ειδική θωράκιση δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό που προκύπτει για τα όμοια ίδιου τύπου επιβατικά αυτοκίνητα χωρίς ειδική θωράκιση και ακόμη ότι η ειδική θωράκιση -ανεξάρτητα αν αποτελεί συνήθη ή έξτρα εξοπλισμό- δεν λαμβάνεται υπόψη για τη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας επιβολής του τέλους ταξινόμησης".

"Με την αριθ. 36315/06.07.2011 διασάφηση εισαγωγής που κατατέθηκε στο Ε' Τελωνείο Πειραιά τέθηκε σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο μάρκας TOYOTA-Land Cruiser, καταγωγής Ιαπωνίας, με παραλήπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με απαλλαγή από δασμούς, τέλος ταξινόμησης, φόρο πολυτελείας και ΦΠΑ", αναφέρει ο κ. Οικονόμου και διευκρινίζει ότι η υπαγωγή στον αντίστοιχο συντελεστή τέλους ταξινόμησης πραγματοποιήθηκε με βάση το πιστοποιητικό συμμόρφωσης του οχήματος.

Σημειώνει ακόμη, ότι η φορολογητέα αξία για σκοπούς ΦΠΑ έχει διαμορφωθεί βάσει τιμολογίου, το οποίο περιλαμβάνει την αξία του οχήματος και την αξία θωράκισης, ενώ για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης έχει ληφθεί υπόψη η αξία του οχήματος μη συμπεριλαμβανομένης της αξίας θωράκισης.

"Ωστόσο οι εν λόγω φορολογικές επιβαρύνσεις αποτέλεσαν αντικείμενο απαλλαγής βάσει των προαναφερθεισών διατάξεων", καταλήγει στην απάντησή του ο κ. Οικονόμου.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Γιώργος Ανατολάκης, πάντως, εκτός από τις διευκρινίσεις που ζητούσε από το υπουργείο Οικονομικών, καλούσε τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει "αν αποτελεί ή όχι πρόκληση για τους δοκιμαζόμενους Έλληνες πολίτες το παράλογο οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, που η παρουσία τους στην πατρίδα μας στοχεύει στην εξυγίανση της Ελληνικής Οικονομίας, να καταφεύγουν σε μεθόδους αποφυγής απόδοσης ΦΠΑ".

SHARE:

24Media Network