Η τρόικα μας έκοψε και το… ποτό

Η τρόικα μας έκοψε και το… ποτό
ΠΑΡΤΥ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΣΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ SUPPER. (ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Μεγάλη μείωση παρουσιάζει η κατανάλωση αλκοολούχων στην Ελλάδα. Διαβάστε ποιο ποτό προτιμά η πλειοψηφία. Κυριαρχεί το ούζο στις εξαγωγές

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η συνολική εγχώρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, με το ρυθμό μείωσης να είναι εντονότερος το 2010, όπως τονίζεται σε έρευνα της Icap για τον κλάδο των Αλκοολούχων Ποτών.

Αναφερόμενη στην εξέλιξη της αγοράς αλκοολούχων ποτών καθώς και τη διάρθρωσή της ανά κατηγορία προϊόντων, η διευθύντρια Οικονομικών- Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, Στ. Παντελαίου, επισήμανε ότι “η συνολική εγχώρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών (σε ποσότητα) καταγράφει μείωση της τάξης του 8% το 2010 σε σχέση με το 2009”.

Η τιμή πώλησης των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που επιδρούν στη χαμηλή ζήτηση των τελευταίων μηνών.

Βασιλιάς το ουίσκι

Στο σύνολο της αγοράς, το ουίσκι καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνοντας ποσοστό περίπου 42% το 2010, ενώ ακολουθεί το ούζο με μερίδιο της τάξης του 23%.

Στην τρίτη θέση με αρκετά μικρότερη ζήτηση βρίσκεται η βότκα και ακολουθούν τα λικέρ και τα μπράντυ, ενώ τη μικρότερη ζήτηση συγκεντρώνουν το τζιν και το ρούμι.

Αναφορικά με τη διετία 2011-2012, πτωτικά αναμένεται να κινηθεί η κατανάλωση, με προβλεπόμενο μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 5%, σε ποσότητα.

Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε και χρηματοοικονομική ανάλυση επιχειρήσεων του κλάδου βάσει επιλεγμένων δεικτών.

Μείωση, πωλήσεων, αύξηση κερδών

Με βάση τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 19 παραγωγικών επιχειρήσεων οινοπνευματωδών ποτών για την περίοδο 2009- 2010, προκύπτει μείωση των συνολικών πωλήσεών τους κατά 2,2% και αύξηση των καθαρών κερδών κατά 6,6%.

Όσον αφορά τις εισαγωγικές επιχειρήσεις (δείγμα 11 αντιπροσωπευτικών εταιρειών), μείωση κατά 14,8% εμφανίζουν οι συνολικές πωλήσεις, ενώ μεγαλύτερη είναι η μείωση για τα καθαρά κέρδη (46,5%) την ίδια περίοδο.

Η εγχώρια παραγωγή αλκοολούχων ποτών αφορά κυρίως το ούζο, το τσίπουρο, τα λικέρ και το μπράντυ.

Εξάγουμε κυρίως ούζο

Οι μεγάλες παραγωγικές μονάδες παρουσιάζονται αρκετά διαφοροποιημένες σε σχέση με τις λοιπές επιχειρήσεις του κλάδου, ως προς τον τρόπο οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας και το δίκτυο διανομής τους.

Οι μικρές παραγωγικές μονάδες έχουν κυρίως βιοτεχνικό χαρακτήρα και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους αφορά συνήθως το ούζο.

Σχεδόν στο σύνολό τους, οι μεγάλες παραγωγικές μονάδες διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο διανομής των προϊόντων τους, που καλύπτει τη “ζεστή” και “κρύα” αγορά. Οι εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου αφορούν κυρίως το ούζο.

Τέλος ο εισαγωγικός τομέας “κυριαρχείται” από ορισμένες μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, που είναι θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών.

Οι εταιρείες αυτές διαθέτουν πανελλαδικά δίκτυα διανομής, μέσω των οποίων διοχετεύουν στην αγορά τα προϊόντα τους, καθώς και τα προϊόντα άλλων επιχειρήσεων του κλάδου. Το μεγαλύτερο δε μέρος των εισαγωγών προέρχεται από χώρες της Ε.Ε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα