Ικανοποίηση για τη συμφωνία με Ισπανία

Ικανοποίηση για τη συμφωνία με Ισπανία

Με ικανοποίηση έγινε δεκτή η συμφωνία διάσωσης των ισπανικών τραπεζών με την παρέμβαση της Ευρωζώνης και τη βοήθεια του ΔΝΤ

Με τους διεθνείς παράγοντες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία διάσωσης των ισπανικών τραπεζών με την παρέμβαση της Ευρωζώνης και την βοήθεια (αλλά όχι την χρηματοδότηση) του ΔΝΤ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 13:00 το μεσημέρι.

Η Ευρωζώνη, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, θα χορηγήσει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Το ακριβές ποσό θα ανακοινωθεί μετά τους ελέγχους (stress test) σε ισπανικές τράπεζες, με τη Μαδρίτη να έχει ζητήσει αρκετά χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση και επίσης ένα επιπλέον ποσό για ασφάλεια.

Η βοήθεια προς την Ισπανία θα είναι και η μόνη που θα δοθεί για τη χώρα εκτίμησε στο ARD o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το ποσό "είναι σε κάθε περίπτωση, κατά την άποψη της ισπανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί εν τέλει να είναι απαραίτητο", τόνισε.

Η Ισπανία, συνέχισε, βρίσκεται γενικά σε καλό δρόμο και προσέθεσε ότι έλαβε μεγάλα διαρθρωτικά μέτρα.

Η Γαλλία, από την πλευρά της και διά του υπουργού Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί χαρακτηρίζει τη συμφωνία "πολύ ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης", σημειώνοντας ότι είχε "επιμείνει οι όροι να περιοριστούν αυστηρά στον τραπεζικό τομέα" της Ισπανίας και να μην περιλαμβάνουν πολιτικές λιτότητας.

"Όλο το Eurogroup ήταν πολύ συνεργάσιμο, η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα", διαβεβαίωσε ο Μοσκοβισί σε ερώτηση αν ορισμένες χώρες προέβαλαν κάποιες αντιστάσεις.

"Κάναμε την ανάλυση ότι η Ισπανία έχει κάνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν καρπούς και ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος του ισπανικού τραπεζικού τομέα που είναι υγιές", κατέληξε.

Για μία "αξιόπιστη βοήθεια" προς τις ισπανικές τράπεζες έκανε λόγο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εκφράζοντας παράλληλα την μεγάλη ικανοποίηση της για τη δήλωση του Eurogroup.

Η βοήθεια, συνέχισε, προσφέρει ένα "αξιόπιστο τείχος προστασίας" στις πιο αδύναμες τράπεζες για να επισημάνει ακόμη ότι "το ΔΝΤ είναι σε ετοιμότητα, όσον αφορά την πρόσκληση των μελών του Eurogroup, για να υποστηρίξει την εφαρμογή και την επιτήρηση αυτής της χρηματοπιστωτικής βοήθειας μέσω τακτικών αναφορών".

Το σχέδιο είναι σύμφωνο με την αξιολόγηση του ΔΝΤ για τις ανάγκες των ισπανικών τραπεζών σε κεφάλαια και προσφέρει "την ασφάλεια ότι οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας θα καλυφθούν πλήρως".

Τα μέτρα είναι "σημαντικά βήματα για την υγεία της ισπανικής οικονομίας και είναι συγκεκριμένα βήματα στο δρόμο προς την χρηματοπιστωτική ένωση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ανθεκτικότητα" της Ευρωζώνης, επισημαίνει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.

Επιπλέον και η ομάδα των G7 καλωσόρισε το σχέδιο, εκτιμώντας ότι αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ισπανία θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την εξασφάλιση της βοήθειας της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

"Χάρη στη βαθιά αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της τομέα και της αποφασιστικότητά της για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής σταθεροποίησης, είμαστε βέβαιοι ότι η Ισπανία θα μπορέσει σταδιακά να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών και να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια επάνοδο στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας", υπογραμμίζουν.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οικονομική Κρίση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ζήτησαν βοήθεια οι Ισπανοί - Πακέτο 100 δις ευρώ

SHARE:

24Media Network