Intrum: Είσοδο στην είσπραξη οφειλών μεταξύ επιχειρήσεων

Intrum: Είσοδο στην είσπραξη οφειλών μεταξύ επιχειρήσεων
intrum.com

Έχει συσταθεί εταιρεία με σκοπό την είσπραξη οφειλών μεταξύ επιχειρήσεων. Τέλος Ιουλίου ο επενδυτής για το πακέτο 75 προς πώληση ξενοδοχείων. Ακολουθούν νέες συναλλαγές ομαδοποιημένων κόκκινων δανείων επιχειρηματικών κλάδων.

Στις εισπράξεις απαιτήσεων από καθυστερημένες οφειλές μεταξύ επιχειρήσεων επεκτείνει τη δραστηριότητά του στην Ελλάδα ο όμιλος Intrum, ενώ μέχρι τέλος του μήνα θα έχει κλείσει και η πώληση των 75 ξενοδοχείων που περιλαμβάνονται στο project Tethys.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Γ. Γεωργακόπουλο ο Όμιλος έχει ήδη προχωρήσει στη σύσταση νέας εταιρείας με σκοπό τη δραστηριοποίησή του στις B2B (business to business) συναλλαγές, που είναι σε καθυστέρηση. Πρόκειται για μια σχετικά νέα αγορά στη χώρα μας, στην οποία ο σουηδικός όμιλος διαθέτει εξειδίκευση και εμπειρία μέσω της ανάλογης δραστηριότητας που έχει αναπτύξει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την οποία μεταφέρει στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια αγορά της τάξης των 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 35% (σ.σ. περίπου 6,3 δισ. ευρώ) των απαιτήσεων βρίσκεται σε καθυστέρηση. Οι κλάδοι όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις πληρωμών είναι η βιομηχανία, η ενέργεια, οι κατασκευές.

Η νέα εταιρεία με την επωνυμία Intrum B2B Consulting, αναμένεται να αναλάβει δράση εντός του Ιουλίου με συμφωνίες που έχει ήδη υπογράψει με δύο βιομηχανικές επιχειρήσεις. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών στον τομέα της είσπραξης καθυστερημένων οφειλών από επιχειρήσεις από τον Οκτώβριο με νέες συνεργασίες.

Αντικείμενο των εργασιών θα είναι η συμβουλευτική και η ενεργός διαχείριση των καθυστερημένων απαιτήσεων, δηλαδή τιμολογίων με πίστωση και εν γένει οφειλών –με εξαίρεση τις μεταχρονολογημένες επιταγές– από μια επιχείρηση σε μια άλλη. Στο πλαίσιο αυτό θα αναλαμβάνει τόσο τον διακανονισμό οφειλών, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του ομίλου όσο και τις νομικές ενέργειες για λογαριασμό των επιχειρήσεων πελατών της.

Έμφαση σε πρώτη φάση θα δοθεί στις μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν οργανωμένα λογιστήρια που παρακολουθούν την εξέλιξη των εισπράξεών τους συστηματικά και αναζητούν συνεργάτες για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των καθυστερημένων οφειλών. Εκτός από τον κλάδο της βιομηχανίας, αντίστοιχο ενδιαφέρον εκτιμάται ότι έχει ο κλάδος της ενέργειας, του εμπορίου, των κατασκευών, ενώ στο πελατολόγιό της μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται ήδη μέσω της Intrum Hellas ή της Τράπεζας Πειραιώς.

Τέλος Ιουλίου ο αγοραστής του Tethys

Την ίδια στιγμή εντυπωσιακό χαρακτήρισε ο κ. Γεωργακόπουλος το επενδυτικό ενδιαφέρον για το project Tethys, οι δεσμευτικές προσφορές για το οποίο αναμένεται να κατατεθούν στην lntrum στο τέλος του μήνα.

Πρόκειται για πακέτο δανείων ονομαστικής αξίας της τάξεως των 290 εκατ. ευρώ που αφορούν 75 ξενοδοχεία, το οποίο σύμφωνα με κύκλους της αγοράς εκτιμάται ότι θα αλλάξει χέρια σε τίμημα όχι υψηλότερο του 50% της ονομαστικής αξίας των δανείων, ήτοι πέριξ των 150 εκατ και θα αποτελέσει και τεστ για το επενδυτικό κλίμα στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος ανακάμπτει δυναμικά. Πρόκειται για ξενοδοχεία με καταγγελμένα δάνεια και τα 6 στα 10 είναι πέντε και τεσσάρων αστέρων.

Στην τρέχουσα φάση έχει διαμορφωθεί short list που απαρτίζεται από περίπου 10 υποψήφιους επενδυτές, μεταξύ των οποίων μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που είναι ενεργά στην ελληνική αγορά ακινήτων αλλά και ξένα και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα που λειτουργούν στρατηγικά. Μεταξύ αυτών αναφέρονται από την αγορά ενδεικτικά οι Davidson Kempner, Fortress, Bain Capital, Aroundtown SA. Pollo, CarVal, Deutsche Bank, Brown καθώς και εταιρείες επιχειρηματικών Λασκαρίδη, Βελάνη και το fund που διαχειρίζεται ο πρώην τραπεζίτης Ν. Καραμούζης. Παράλληλα διαμορφώνονται αυτή την περίοδο και κοινοπραξίες μεταξύ των προκριθέντων.

Σε τρόφιμα και logistics οι επόμενες συναλλαγές

Το εντυπωσιακό επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται για το project Tethys και τα 75 ξενοδοχεία που περιλαμβάνει, οδηγούν την διοίκηση της Intrum να επιταχύνει την στρατηγική της για νέες συναλλαγές ομαδοποιημένων κόκκινων δανείων επιχειρηματικών κλάδων.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιώργος Γεωργακόπουλος Intrum και το επιτελείο δρομολογούν για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα δύο ακόμη συναλλαγές που ομαδοποιούν κόκκινες εταιρίες συγκεκριμένων κλάδων. Η μια συναλλαγή που ετοιμάζουν θα είναι σε εταιρίες επεξεργασίας τροφίμων και η άλλη σε εταιρίες logistics.

Νέες επενδύσεις 2,5 δις στη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων

Παράλληλα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum εκτίμησε ότι τα 2,5 δις. ευρώ νέα επενδυτικά κεφάλαια αναμένεται να εισρεύσουν στην εγχώρια αγορά κόκκινων δανείων τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο ενεργοποίησης της δευτερογενούς αγοράς.

Ο κ. Γεωργακόπουλος εκτιμά ότι η ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς αποτελεί το επόμενο μεγάλο project κλάδου και σε συνδυασμό με την εισροή νέων επενδυτικών κεφαλαίων ύψους 2,5 δις. ευρώ αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα στην αγορά, διασφαλίζοντας και την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος Ηρακλής.

Τέλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία για την ελληνική οικονομία και την δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, εκτιμώντας παράλληλα ότι μία αύξηση των επιτοκίων δανείων κατά 1% είναι διαχειρίσιμη από τα ελληνικά νοικοκυριά.

Ο όμιλος της Intrum δραστηριοποιείται στη χώρα μας μέσω της Intrum Investments, που έχει τοποθετηθεί στην αγορά των συναλλαγών κόκκινων δανείων και της Intrum Hellas, που διαχειρίζεται κόκκινα δάνεια για λογαριασμό επενδυτών ή τραπεζών και κυρίως της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς και της Intrum REO Solutions και η Intrum Customer Service Athens.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα