Intrum: Ισχυρό ενδιαφέρον για το πακέτο 75 ξενοδοχείων

Intrum: Ισχυρό ενδιαφέρον για το πακέτο 75 ξενοδοχείων
intrum.com

Κατατίθενται σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για το project Tethys της Intrum. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Crash test για το επενδυτικό κλίμα στον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος φέτος ανακάμπτει δυναμικά

Ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να δώσουν σήμερα σημαντικοί επενδυτές, καταθέτοντας δεσμευτική πρόταση για την αγορά από την Intrum Hellas του πακέτου κόκκινων δανείων που αφορούν σε 75 ξενοδοχεία από όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για το project Tethys, χαρτοφυλάκιο δανείων ξενοδοχειακών ακινήτων που βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις ονομαστικής αξίας της τάξεως των 290 εκατ. ευρώ, το οποίο εκποιεί μέσω διαδικασίας ανταγωνιστικών προσφορών η Intrum και αναμένει σήμερα την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη «η δυναμική του ελληνικού κλάδου της φιλοξενίας έχει προσελκύσει τα προηγούμενα χρόνια έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι τιμές των ξενοδοχειακών ακινήτων να είναι από τις πρώτες που ανέκαμψαν στα προ της κρίσης χρέους επίπεδα και μάλιστα ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 2010».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, κατά την πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου τόνισε ότι στη χώρα μας αναμένονται μέσα το καλοκαίρι νέες αμερικανικές επενδύσεις στον τουρισμό, οι οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ήρθαν για να μείνουν».

Οι ενδιαφερόμενοι

Στην τρέχουσα φάση έχει διαμορφωθεί μια λίστα ενδιαφερόμενων που απαρτίζεται από περίπου 10 υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι έχουν προεπιλεγεί στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που αναμένεται να καταλήξει με την υποβολή δεσμευτικών οικονομικών προσφορών εντός Ιουλίου.

Μεταξύ των επενδυτών αυτών περιλαμβάνονται μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που είναι ενεργά στην ελληνική αγορά ακινήτων αλλά και ξένα και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα που λειτουργούν στρατηγικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη short list απαρτίζουν: η κοινοπραξία του fund SMERC, συμφερόντων του Νίκου Καραμούζη, με τον εφοπλιστή Λασκαρίδη, το κυπριακό fund Vel Investments του επιχειρηματία Κώστα Βελάνη, η Deutsche Bank, ο ισραηλινός Όμιλος Brown το αμερικανικό fund Apollo καθώς επίσης και οι Davidson Kempner, Fortress Investment Group, Bain Capital LP και Aroundtown SA.

Ενδεικτικό πάντως του τεράστιου ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο πακέτο δανείων είναι το γεγονός ότι στην πρώτη φάση της διαδικασίας, μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από περισσότερα από 40 επενδυτικά και εταιρικά σχήματα αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Οι επενδυτές πάντως έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν ένα διαφορετικό διεθνές και εγχώριο χρηματοοικονομικό περιβάλλον εξαιτίας του πληθωρισμού και της ανοδικής τάσης των επιτοκίων και έτσι οι επιζητούμενες, αυξημένες πλέον, αποδόσεις τους ενδέχεται να περιορίσουν το ύψος των προσφορών, εξηγούν τραπεζικοί κύκλοι.

Το τίμημα

Το συγκεκριμένο πακέτο εκτιμάται, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς ότι θα αλλάξει χέρια σε τίμημα όχι υψηλότερο του 50% της ονομαστικής αξίας των δανείων, ήτοι πέριξ των 150 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά παράγοντες της τραπεζικής αγοράς αναφέρουν πως εάν το πακέτο πωληθεί στο υποθετικό 50% της αξίας του, δηλαδή στα 145 εκατομμύρια, αυτό σημαίνει πως η μέση αξία κτήσης ανά ξενοδοχειακή μονάδα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα των 2 εκατομμυρίων, ενώ άλλα 2 εκατομμύρια υπολογίζεται πως θα απαιτηθούν για τις ανακαινίσεις. Για τα 290 εκατ. της ονομαστικής αξίας υπάρχουν εξασφαλίσεις που, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί σε επενδυτές, καλύπτουν περίπου τα 260 εκατ. εξ αυτών, ενώ τα δύο στα τρία δάνεια είναι ήδη, όπως προαναφέρθηκε, καταγγελμένα.

Τα μισά περίπου από τα 75 αυτά ξενοδοχεία βρίσκονται σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κέρκυρα και Κυκλάδες. Ωστόσο, περιλαμβάνονται και ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική, κάποιες σε πόλεις αλλά και λίγες σε ορεινούς και μη παραθαλάσσιους προορισμούς. Αθροιστικά έχουν πάνω από 4.000 δωμάτια, που σημαίνει πως κατά μέσον όρο είναι ξενοδοχεία 50 κλειδιών το καθένα, όμως υπάρχουν και τουλάχιστον 10 μεγαλύτερες μονάδες με δυναμικότητα άνω των 100 δωματίων. Πρόκειται για ξενοδοχεία με καταγγελμένα δάνεια και τα 6 στα 10 είναι πέντε και τεσσάρων αστέρων. Την υψηλότερη αξία εξασφαλίσεων έχουν οι μονάδες της Βορείου Ελλάδος (74,7 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν αυτές στα νησιά του Αιγαίου (57,6 εκατ. ευρώ) και της Κρήτης (45,2 εκατ. ευρώ).

Τα περισσότερα πάντως χρήζουν εκτενών ανακαινίσεων. Επομένως οι υποψήφιοι αγοραστές του πακέτου θα πρέπει να συνεκτιμήσουν στην προσφορά τους και τον προϋπολογισμό των εργασιών αυτών, όπως ασφαλώς και τη δυνατότητα ανάκτησης των απαιτήσεων μέσω αναδιάρθρωσης ή εκποίησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα