Υπ. Οικονομικών: Ρευστό 12,2 δισ. ευρώ έπεσε στην οικονομία το 2020

Υπ. Οικονομικών: Ρευστό 12,2 δισ. ευρώ έπεσε στην οικονομία το 2020
Χρήματα Shutterstock

Κεφάλαια ύψους 12,2 δισ. ευρώ έχουν δοθεί στην πραγματική οικονομία με διάφορης μορφής χρηματοδοτικά εργαλεία. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας.

Κεφάλαια, ύψους 12,2 δισ. ευρώ έχουν δοθεί στην πραγματική οικονομία με διάφορης μορφής χρηματοδοτικά εργαλεία, αναστολή πληρωμής δανείων σε 405.473 δάνεια συνολικού ύψους 28,4 δισ. ευρώ και ρυθμίσεις σε 396.621 δάνεια συνολικού ύψους 21,2 δισ. ευρώ έχουν προωθηθεί τους μήνες της κρίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ρευστότητας που έγινε νωρίτερα σήμερα 20/1/2021 με τη συμμετοχή του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπ. Οικονομικών:

«Το Συμβούλιο Ρευστότητας αποτελεί το αρμόδιο όργανο για την επιτέλεση του σκοπού του Παρατηρητηρίου Ρευστότητας, ο οποίος είναι η παρακολούθηση της ρευστότητας στην αγορά, αυτοτελώς, καθώς και σε συνάρτηση με την πιστωτική επέκταση, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης στήριξης της οικονομίας και της μέγιστης δυνατής αξιοποίησης των χρηματοδοτικών μέσων για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου παρουσιάστηκαν απολογιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση παρείχε ουσιαστική στήριξη στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας, είτε αυτοτελώς είτε σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα, στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

  • Ειδικότερα, μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, τουΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων διοχετεύτηκαν, το 2020 κεφάλαια, ύψους 12,2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Πιο αναλυτικά, μέσω των τεσσάρων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής πιστώθηκαν 5,5 δισ. ευρώ σε 482.271 δικαιούχους. Παράλληλα, μέσω των Προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας εκταμιεύτηκαν 6,6 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 27.945 δάνεια.
  • Επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ρυθμίστηκαν επιτυχώς 396.621 δάνεια συνολικού ύψους 21,2 δισ. ευρώ, από τον Ιούλιο του 2019 έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020.
  • Ενώ, δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δανείων σε 405.473 δάνεια συνολικού ύψους 28,4 δισ. ευρώ, από τις Τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, στα μέσα Μαρτίου του 2020, έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρεται, στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε το Συμβούλιο Ρευστότητας να προβεί σε μία σειρά ενεργειών με σκοπό τη συστηματικότερη και πιο στοχευμένη συλλογή, επεξεργασία και δημοσιοποίηση στοιχείων παροχής ρευστότητας, προκειμένου να υπάρξει ορθότερη παρακολούθηση, αξιολόγηση και βελτίωση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και σχεδιασμός νέων.

«Η Κυβέρνηση συνεχίζει και θα συνεχίσει να ενισχύει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο τρόπο, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, όλα τα διαθέσιμα μέσα, εργαλεία και πόρους, ώστε να αντιμετωπιστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να επιτευχθεί δυναμική ανάκαμψη και ανάπτυξη» αναφέρει το Υπ. Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι επί τάπητος ων συζητήσεων με τους θεσμούς είναι το νέο πλαίσιο στήριξης των δανειοληπτών κατά τα πρότυπο του προγράμματος «Γέφυρα», αλλά και και ενδεχόμενες ρυθμίσεις χρεών που έχουν συσσωρευτεί με τις αναστολές πληρωμών τις μέρες της πανδημίας. Οι αποφάσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα με τους θεσμούς να ζητούν να ενταχθούν στις εν λόγω πρόνοιες όσοι έχουν πληγεί από την κρίση και έχουν λάβει μειωμένη στήριξη από τα μέχρι στιγμής μέτρα. Ειδικά για το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» εξετάζεται και η χρονική του διάρκεια. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενη είχε 9ηνη ισχύ, ενώ σε αυτό , σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των θεσμών προτείνεται να έχει ένα πιο βραχύ ορίζονται και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό μέτωπο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα