Ισπανία: Εκτίναξη πληθωρισμού κοντά στο 10%

Ο Ισπανός πρωθυπουργός
Ο Ισπανός πρωθυπουργός AP

Για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια ο πληθωρισμός στην Ισπανία έφτασε σχεδόν στο 10% με το αρμόδιο ινστιτούτο να αποδίδει την άνοδο αυτή, στις τιμές του ηλεκτρικού και των προϊόντων διατροφής.

Ο πληθωρισμός έφθασε το 9,8% τον Μάρτιο στην Ισπανία, ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει φθάσει τα τελευταία 37 χρόνια, εξαιτίας της ανόδου των τιμών της ενέργειας που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια πρώτη επίσημη εκτίμηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ο αριθμός αυτός είναι «υψηλότερος κατά πάνω από δύο μονάδες» σε σχέση με το Φεβρουάριο, όταν ο πληθωρισμός έτρεχε ήδη με 7,6%, διαβεβαίωσε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

ADVERTISING

Στο επίπεδο αυτό είχε να φθάσει «από το Μάιο του 1985», υπογράμμισε το INE.

Η κατάσταση αυτή «πλήττει την οικονομία μας, την κοινωνία μας και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες ομάδες», παραδέχθηκε σήμερα ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή.

Σύμφωνα με το INE, η δυναμική αυτή εξηγείται κυρίως από τη μεγάλη άνοδο των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, αλλά και από την άνοδο του κόστους προϊόντων διατροφής, η οποία επιδεινώνεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός -ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη ορισμένες τιμές, όπως αυτές της ενέργειας, και είναι διορθωμένος όσον αφορά τις εποχικές διακυμάνσεις- αυξήθηκε από την πλευρά του κατά 0,4 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, για να φθάσει το 3,4% σε ετήσιο ρυθμό, διευκρίνισε ο δημόσιος οργανισμός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ισπανία, Πληθωρισμός
SHARE:

24Media Network