Κακοκαιρία Ελπίδα: Σε βαθιά “κατάψυξη” η αγορά, μετρά χαμένες μέρες και συσσωρευμένες υποχρεώσεις

Κακοκαιρία Ελπίδα: Σε βαθιά “κατάψυξη” η αγορά, μετρά χαμένες μέρες και συσσωρευμένες υποχρεώσεις
Η κακοκαιρία "χτύπησε" τις επιχειρήσεις INTIME

Επανέρχεται η οικονομία σταδιακά στην κανονικότητα στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές, έχοντας ωστόσο καταγράψει σημαντικές ζημιές από την παύση εργασιών από την περασμένη Δευτέρα.

Βαρύ είναι το κόστος, για πολλές επιχειρήσεις από τα όσα συνέβησαν τελευταία με την κακοκαιρία, το χάος με τη διαχείριση της κατάστασης, αλλά και τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Αναστολές παραδόσεων, καθυστερήσεις στην παραγωγή, μειωμένες μέρες εργασίας και βέβαια μηδενικοί τζίροι στην ήδη ασθμαίνουσα αγορά του λιανεμπορίου είναι μερικά μόνο από όσα καταγράφονται. Κι όλα αυτά την ώρα που οι υποχρεώσεις πολλών επιχειρήσεων συσσωρεύονται με αυξανόμενους ρυθμούς και βέβαια χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει. Ακόμη και τα καταστήματα τροφίμων που παραμένουν ανοικτά, δεν μένουν ανεπηρέαστα από τη συγκυρία από τις συνέπειες της κακοκαιρίας.

Πάντως από σήμερα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα καταστήματα τόσο σε Αττική όσο και σε Κρήτη, δύναται να λειτουργήσουν από 10.00 έως 18.00 μπαίνοντας και πάλι σταδιακά σε μια τροχιά κανονικότητας. Βέβαια πολλές είναι οι επιχειρήσεις εκείνες, που δύσκολα θα δουλέψουν είτε λόγω των διακοπών ρεύματος, είτε λόγω του ότι παραμένουν ουσιαστικά αποκλεισμένες καθώς η πρόσβαση είναι δύσκολη. Ειδικά βέβαια αυτό ισχύει για καταστήματα σε δρόμους της Αττικής που δεν έχουν αποχιονιστεί.

Στον “πάγο” οι επιχειρήσεις

Πάντως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, εδώ και μέρες, υπάρχει πληθώρα επιχειρήσεων που θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά με τηλεργασία. «Η επιχειρηματικότητα δεν έχει την πολυτέλεια να μπαίνει στον πάγο». Αυτό δήλωσε, χτες, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αναφερόμενος στα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε ότι : «Η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας δεν ήταν αυτή που έπρεπε, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και την παράλυση της οικονομικής ζωής. Ακόμα και ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξαν αστοχίες και ανεπάρκειες στο επιχειρησιακό μέρος.

Κατανοούμε απόλυτα ότι τέτοιου είδους φαινόμενα μεγάλης έντασης όπως η χιονοθύελλα που έπληξε τη χώρα –κυρίως όμως την Αττική- είναι πολλές φορές δύσκολο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Περιμέναμε όμως ότι –μετά και την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από την πανδημία- θα υπήρχε ένας σχεδιασμός που θα έδινε τη δυνατότητα να μη νεκρώσουν τα πάντα.

Αναφέρομαι κυρίως στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Θεωρώ λογικό να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις μετακινήσεις των πολιτών, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις, όπως περισσότερους εγκλωβισμούς ή κάποιους τραυματισμούς εξαιτίας της ολισθηρότητας των δρόμων λόγω του παγετού. Αυτό που είναι δύσκολο όμως να αντιληφθεί κάποιος είναι το γεγονός ότι δεν επετράπη η τηλεργασία. Υπάρχει πληθώρα επιχειρήσεων που θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά. Πρόκειται εξάλλου για κάτι που δοκιμάστηκε με επιτυχία αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας και ως επιμελητηριακή κοινότητα έχουμε αναφερθεί πολλές με θετικά λόγια για αυτή την εξέλιξη που στηρίζεται στα τεχνολογικά μέσα που έχουμε πλέον στη διάθεση μας.

Τι έγινε λοιπόν τώρα και δεν εφαρμόστηκε η τηλεργασία; Γιατί στερούνται επιχειρήσεις της δυνατότητας παραγωγής έργου; Ή έχουμε ως χώρα τις υποδομές και τη δυνατότητα της εργασίας από απόσταση ή δεν έχουμε.

Είναι πραγματικά κρίμα να μπαίνουν τέτοιου είδους οριζόντια μέτρα στη λειτουργία του επιχειρείν, ειδικά σε μία περίοδο που τα συσσωρευμένα προβλήματα απειλούν τη βιωσιμότητα της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων.

Η επιχειρηματικότητα δεν έχει την πολυτέλεια να «μπαίνει στον πάγο». Κάθε μέρα που περνά αυξάνει τις υποχρεώσεις του επιχειρηματικού κόσμου και για να αποπληρωθούν είναι ανάγκη να υπάρχει τζίρος. Ενίσχυση και στήριξη χρειάζεται η επιχειρηματικότητα, όχι περισσότερες απαγορεύσεις».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά

Τουλάχιστον άδικο χαρακτηρίζει ο εμπορικός κόσμος του Πειραιά το οριζόντιο μέτρο για διήμερο κλείσιμο των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου. Θεωρούν ότι θα έπρεπε να υπάρξει διαχωρισμός των περιοχών, σε αυτές που κυριολεκτικά έχουν πληγεί και σε αυτές που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, όπως ο Πειραιάς, που θα υποστεί τις οικονομικές συνέπειες που επιφέρει το κλείσιμο της αγοράς για δυο συνεχόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς (ΕΣΠ), η οικονομική θηλιά γύρω από τον λαιμό του συνόλου των επιχειρήσεων σφίγγει όλο και περισσότερο καθώς οι υποχρεώσεις τους συσσωρεύονται και η απόφαση για καθολικό κλείσιμο του λιανεμπορίου διαταράσσει εκ νέου τη λειτουργία της αγοράς, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη, έως και αδύνατη, την ανταπόκρισή τους στις τρέχουσες βασικές υποχρεώσεις τους, τις οποίες δεν γνωρίζουν πώς και πότε θα αποπληρώσουν.

Με δεδομένη την έντονη ανησυχία του για την επιβίωση ιδίως των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες και έχουν τις μικρότερες αντιστάσεις, ο ΕΣΠ σημειώνει ότι απαιτείται η ενεργή συμμετοχή του κράτους στην προσπάθεια στήριξής τους.

Απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή θεωρεί πως είναι να δοθεί εύλογη παράταση υποβολής των δηλώσεων και όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους που λήγουν τέλος Ιανουαρίου, ώστε να μην οδηγηθούν για άλλη μια φορά σε αδιέξοδο και εγκλωβισμό.

Υποτονική κίνηση

Υπενθυμίζεται ότι ήδη κάτω από τις προσδοκίες των εμπόρων διαμορφώνεται η κίνηση στην αγορά το πρώτο 15θήμερο των εκπτώσεων, ενώ το αυξημένο κόστος ενέργειας και μεταφοράς είναι οι 2 βασικοί παράγοντες ανησυχίας για εμπόρους όπως ανέφερε πριν λίγες μέρες ο Βασίλης Κορκίδης.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης: «Το λιανικό εμπόριο κινείται, μέχρι στιγμής, στην κυριολεξία, σε μια «παγωμένη αγορά» κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων, που διανύουν την τρίτη εβδομάδα από την έναρξή τους. Σύμφωνα με τους εμπορικούς συλλόγους της Αττικής, η αγοραστική κίνηση παρουσιάζει προβληματική και υποτονική πορεία, το πρώτο 15νθήμερο των εκπτώσεων, η οποία δεν είναι συνήθης για την αγορά και μάλιστα με ανοικτά φέτος όλα τα μαγαζιά» ανέφερε ο κ. Κορκίδης και προσέθεσε: «Σε γενικές γραμμές, η μέχρι στιγμής πορεία των εκπτώσεων κινείται κάτω από τα επίπεδα των 5,3 δις ευρώ συνολικού τζίρου του 2020 και, βεβαίως, από τις προσδοκίες των εμπόρων της Περιφέρειας Αττικής, που πριν την πανδημία το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, τους αναλογούσε ένας εκπτωτικός τζίρος άνω των 2,5 δις ευρώ.»

Παρατάσεις

Στο μεταξύ ως αντιστάθμισμα στα όσα συνέβησαν εσχάτως η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά διευκολύνσεων προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Έτσι το Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Σε συντονισμό με το Υπουργείο Οικονομικών που ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δοθεί δίμηνη παράταση, έως τις 31 Μαρτίου 2022, για την υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, αντίστοιχα και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνεται δίμηνη παράταση έως και τις 31 Μαρτίου 2022 στη δυνατότητα ολοκλήρωσης των μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της βεβαίωσης μηχανικού χωρίς την υποχρέωση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.

Με απόφαση, επίσης, του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022 η προθεσμία για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών που προβλέπει την τμηματική καταβολή έως και 72 μηνιαίων δόσεων για τον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση αυτή μπορούν να ενταχθούν όλες οι οφειλές που προέκυψαν από τον Φεβρουάριο του 2020 μέχρι και τον Ιούνιο του 2021, εξαιτίας της λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εισφορές

Στο μεταξύ το Δ.Σ. του e-ΕΦΚΑ στη σημερινή του Συνεδρίαση (27/01/2022) αναμένεται να αποφασίσει την παράταση έως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 της προθεσμίας πληρωμής των κάτωθι ασφαλιστικών υποχρεώσεων:

  • Καταβολής ασφαλιστικών εισφορών Δεκεμβρίου 2021, Ελεύθερων Επαγγελματιών, Αυτοαπασχολούμενων και Αγροτών.
  • Υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) μισθολογικής περιόδου Δεκεμβρίου 2021 εργοδοτών Κοινών Επιχειρήσεων & Οικοδομοτεχνικών Έργων και καταβολής των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.
  • Καταβολής δόσεων όλων των ρυθμίσεων.

Η παράταση δίδεται καθώς οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την εμπρόθεσμη πληρωμή των ασφαλιστικών υποχρεώσεων κατά τις –αρχικώς προβλεπόμενες- ημερομηνίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα