“Καμπάνα” 395.125 ευρώ σε πολυεθνική για “αθέμιτη κερδοφορία”

Διαβάζεται σε 2'
“Καμπάνα” 395.125 ευρώ σε πολυεθνική για “αθέμιτη κερδοφορία”
ISTOCK

Πρόστιμο 395.125 ευρώ επιβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στην πολυεθνική εταιρεία HENKEL ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε, για «αθέμιτη κερδοφορία».

Πρόστιμο ύψους 395.125 ευρώ στην πολυεθνική εταιρεία Henkel Ελλάς ΑΒΕΕ επιβλήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από ελέγχους που διενήργησε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Mε απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, το διοικητικό πρόστιμο προέκυψε κατόπιν παράβασης του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023 σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας. Η παράβαση αφορά καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά και άλλα) ευρείας κατανάλωσης.

Όπως προέκυψε από τη διενέργεια επισταμένων ελέγχων, το περιθώριο μικτού κέρδους της εταιρείας ήταν μεγαλύτερο απ’ αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία. Το συνολικό όφελος που θα αποκόμιζε η εταιρεία ανέρχεται σε 197.561,54 ευρώ. Επομένως το πρόστιμο ορίζεται στο διπλάσιο του προσδοκώμενου οφέλους για το σύνολο των προϊόντων για τα οποία διαπιστώθηκε παράβαση σύμφωνα με το νόμο.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά:

«Η μάχη με την ακρίβεια συνεχίζεται με αδιάκοπη ένταση και αποφασιστικότητα. Όποιος παραβιάζει το νόμο για την αθέμιτη κερδοφορία εντοπίζεται και τιμωρείται με βαριά πρόστιμα.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται, δημοσιοποιούνται και εισπράττονται χωρίς καμία εξαίρεση όσο μεγάλες εταιρίες και αν αφορούν ακόμη και πολυεθνικές.

Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες αντιμετώπισης του πληθωρισμού και της στήριξης των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια».

Τα πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης στη Βουλή, το 2023 επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 12,8 εκατ. ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα