Καμπανάκι για ελεύθερους επαγγελματίες: Χωρίς δωρεάν ιατρική κάλυψη όσοι έχουν χρέη

Διαβάζεται σε 2'
ΕΦΚΑ
ΕΦΚΑ SOOC

Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι με χρέη θα έχουν ένα μήνα περιθώριο μετά τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για να προχωρήσουν σε ρύθμιση.

Πάνω από 1,5 εκ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) καλούνται να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ όσον αφορά τις ασφαλιστικές τους εισφορές για το 2023.

Σε περίπτωση μη ρυθμισμένων οφειλών, οι εν λόγω ασφαλισμένοι αλλά και οι οικογένειές τους θα χάσουν τη δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και περίθαλψης, καθώς στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η ισχύουσα ασφαλιστική τους ικανότητα.

Η απόφαση αφορά εκείνους που έχουν οφειλές από το 2017 στα Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) τα οποία ανέρχονται συνολικά στα 22,5 δισ. ευρώ και που λόγω κορονοϊού, είχαν τη δυνατότητα να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά, πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους για την ασφαλιστική ικανότητα.

Ο ΕΦΚΑ δεν αναμένεται να δώσει κανένα επιπλέον περιθώριο χρόνου, μετά την 31 Γενάρη 2024, κάτι που σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι με χρέη θα έχουν ένα μήνα περιθώριο μετά τη λήξη της προθεσμίας, δηλαδή έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών προκειμένου να έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Σημειώνεται πως το 2023 ήταν η τελευταία χρονιά που ίσχυε η ευνοϊκή προϋπόθεση λήψης ιατροφαρμακευτικής ικανότητας, μόνο με την κάλυψη των εισφορών που αντιστοιχούν στο σκέλος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους μη μισθωτούς.

Πλέον παροχές υγείας θα έχουν οι μη μισθωτοί που έχουν αποπληρώσει μέχρι τέλη Φεβρουαρίου το σύνολο των εισφορών για υγεία και για σύνταξη, διαφορετικά θα μπορούν να μπουν σε πάγια ρύθμιση μέχρι 24 δόσεις, με την υποχρέωση της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων εξόφλησης.

Ήδη στον ΕΦΚΑ διενεργούνται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί ο αριθμός όσων έχουν οφειλές, ώστε να ενημερωθούν και να σπεύσουν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν σε 24 δόσεις.

Από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ οι ασφαλισμένοι μπορούν να ενημερώνονται για την ασφαλιστική ικανότητα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας “Ασφαλιστική Ικανότητα” από το διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται πως με τον ν.4368/2016 και την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 ισχύει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα