Σε “καραντίνα” λόγω κορονοϊού οι νέες αντικειμενικές

Σε “καραντίνα” λόγω κορονοϊού οι νέες αντικειμενικές
Η πρώτη κατοικία στο επίκεντρο Eurokinissi

Χωρίς αλλαγές σε σχέση με το 2019 θα είναι ο ΕΝΦΙΑ του 2020 καθώς η κρίση του κορονοϊού αναβάλλει την δεύτερη μείωση κατά 8% του βασικού φόρου για τα ακίνητα.

Υπό αίρεση μπαίνει η άσκηση του υπουργείου για την πλήρη προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές εντός του έτους. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι ιδιώτες εκτιμητές να έχουν δώσει τις εκτιμήσεις τους για τις νέες εμπορικές τιμές μέχρι και τα μέσα Μαρτίου.

Στη συνέχεια ο όγκος του υλικού που θα συγκεντρώνονταν θα περνούσε στις υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ οι οποίες θα ολοκλήρωναν μέχρι και τα μέσα Μαΐου τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Η επιδημία όμως του κορονοϊού και οι απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί από την αρχή του μήνα έδωσαν ήδη την πρώτη παράταση για την ολοκλήρωση της συλλογής στοιχείων από τους ιδιώτες εκτιμητές μέχρι και τις 10 Απριλίου. Η παράταση δόθηκε γιατί για τον καθορισμό των εμπορικών τιμών πάνω στις οποίες θα βασίζονταν και οι αντικειμενικές τιμές θα έπρεπε να γίνει και ένας μεγάλος αριθμός αυτοψιών των εκτιμητών στις περιοχές για τις οποίες θα έπρεπε να δώσουν τιμές. Κάτι τέτοιο στην φάση που διανύουμε είναι αδύνατο .

Παράλληλα βέβαια το υπουργείο οικονομικών περίμενε τα στοιχεία των ιδιωτών για να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις που θα κρατούσαν σχεδόν στα σημερινά επίπεδα αντικειμενικές αξίες σε λαϊκές περιοχές.

Το δημοσιονομικά ουδέτερο της δεύτερης μείωσης του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8% θα προέκυπτε από διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα έπρεπε να ενσωματώσουν και τις 2900 περιοχές οι οποίες θα εντάσσονταν στο σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών. Ούτε και αυτό είναι πλεόν εφικτό .

Στην αρχή υπήρχε η σκέψη όλα να προχωρήσουν αν η κρίση με την επιδημία του κορονοϊού περνούσε γρήγορα.

Τώρα όμως , που το ενδεχόμενο αυτό μοιάζει μάλλον απίθανό όλα αναβάλλονται. Το περιθώριο θα υπάρχει καθώς ο νόμος του 2012 για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι ο υπολογισμός του φόρου, οποίος γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές τιμές που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου κάθε χρόνου. Συνεπώς δεν χρειάζεται καμμία παρέμβαση για να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ για φέτος.

Μια επιπλέον καθυστέρηση θα υπάρξει και με τις φορολογικές δηλώσεις. Μέχρι και τις αρχές του χρόνου υπήρξε η φιλόδοξη προοπτική η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο. Με το 80% των επιχειρήσεων και ένα μεγάλο αριθμό μισθωτών να βρίσκεται σε αναγκαστική αργία λόγω της επιδημίας και τον κίνδυνο κοινωνικών αντιδράσεων, το ενδεχόμενο αυτό μάλλον αποκλείεται.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα