Αυτό είναι το νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα που κατατέθηκε στη Βουλή

Ο πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας απαντά σε επίκαιρες  ερωτήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση και το προσφυγικό στην Βουλή στην "Ώρα του Πρωθυπουργού", την Παρασσκευή 11 Δεκεμβρίου 2015.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Ο πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις για την ανακεφαλαιοποίηση και το προσφυγικό στην Βουλή στην "Ώρα του Πρωθυπουργού", την Παρασσκευή 11 Δεκεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Τη Δευτέρα, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, εισάγεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ

Κατατέθηκε το Σάββατο (12/12) στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», εισάγεται τη Δευτέρα (14/12), στις 14:00, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η συνεδρίαση στην επιτροπή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως 22:00 της ίδιας ημέρας με την υποβολή της σχετικής έκθεσης, ενώ η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, η οποία θα αρχίσει στις 09.30 την Τρίτη (15/12) και θα ολοκληρωθεί εντός 10 ωρών.

Διαβάστε αναλυτικά τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για να ξεκλειδώσει η επόμενη δόση

Με μία σύντομη ματιά

Τα κόκκινα δάνεια ήταν το μεγαλύτερο αγκάθι στη λίστα με τα 13 προαπαιτούμενα, η οριστικοποίηση της οποίας – και δη η ψήφισή της σε ένα πολυνομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος – διασφαλίζει τη συνέχιση της χρηματοδότησης που χρειάζεται η οικονομία. Εάν όλα κινηθούν βάσει των σχεδιασμών, το πολυνομοσχέδιο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί την Τρίτη και στη συνέχεια να δώσει τη σκυτάλη στο Euro Working Group, προκειμένου να συνεδριάσει την Τετάρτη για να ανάψει το πράσινο φως στην εκταμίευση της δόσης. Η καταβολή του 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να δρομολογηθεί ως την Παρασκευή 18 του μηνός, οπότε και εκπνέει και η σχετική προθεσμία που έχουν θέσει οι δανειστές.

Σήμα για πώληση επιχειρηματικών δανείων

Με την επίτευξη συμφωνίας, ανοίγει η αγορά των κόκκινων δανείων και κατ’ επέκταση δίνεται το σήμα για πώλησή τους σε εταιρείες διαχείρισης (distressed funds). H συμφωνία ωστόσο έχει «σπάσει» σε δύο φάσεις, με το πρώτο στάδιο να περιλαμβάνει πώληση στεγαστικών δανείων και κόκκινων δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων Βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, ως μεγάλες επιχειρήσεις νοούνται εκείνες με κύκλο εργασιών τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ και έως 150 εργαζομένους.

Από το πρώτο στάδιο της συμφωνίας εξαιρούνται – και περνούν επί της ουσίας στο δεύτερο στάδιο – τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ήτοι επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών έως 5 εκατ. ευρώ). Η δεύτερη ομάδα δανείων αναμένεται να επανεξεταστεί σε νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους δανειστές το 2016 – και συγκεκριμένα μετά τις 15 Φεβρουαρίου – οπότε η κυβέρνηση θα έχει θεσμοθετήσει το νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα τα αφορά.

Χωρίς αναφορά στα 50 δισ. ευρώ η συμφωνία για το Tαμείο αποκρατικοποιήσεων

Όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής οι κ. κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, σε ό,τι αφορά το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων συμφωνήθηκε μια στρατηγική ανάλυση – έκθεση, με στόχο σταδιακά να μετουσιωθεί σε νόμο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το Πάσχα να έχει τεθεί σε λειτουργία, ωστόσο ακόμη δεν γίνεται καμία αναφορά για τον αρχικό στόχο άντλησης εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ. «Στην έκθεση δεν υπάρχουν αριθμοί», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος χθες το βράδυ.

Ωστόσο αυτό που έγινε γνωστό είναι πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ θα «περάσουν» υπό τον έλεγχο του νέου Ταμείου.

Η δομή του θα προβλέπει τρεις βαθμίδες, ως εξής:

-        Μια επιτροπή εποπτείας

-        Μια διοικούσα επιτροπή

-        Επιμέρους διευθύνσεις για κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που θα περάσει στο νέο Ταμείο (ακίνητα, επιχειρήσεις του δημοσίου κλπ)

Μισθολόγιο στο Δημόσιο: Μειώσεις σε κανέναν

Σε ό,τι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, οι κ. κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης εξήγησαν πως δεν θα υπάρξουν μειώσεις για κανέναν δημόσιο υπάλληλο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πολυνομοσχέδιο, Βουλή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεκατρία μέτρα ξεκλειδώνουν τη δόση του 1 δισ. ευρώ. Δόθηκε το σήμα για πώληση κόκκινων δανείων

SHARE:

24Media Network