Κατευναστική λύση στην Εθνική, με ‘από μηχανής Θεό’ την ΤτΕ

Κατευναστική λύση στην Εθνική, με ‘από μηχανής Θεό’ την ΤτΕ

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η λύση στο ανοικτό μέτωπο των διοικητικών αλλαγών στην Εθνική Τράπεζα. Συνεδριάζει εκ νέου, μετά την τριήμερη αναγκαστική «παύση εργασιών» το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, για το επίμαχο θέμα του προέδρου

«Αναίμακτη λύση» στο θέμα της διοικητικής…εκκρεμότητας στην ηγεσία της Εθνικής Τράπεζας, φαίνεται ότι προέκυψε ξαφνικά χθες το βράδυ, μετά τις έντονες παρασκηνιακές διεργασίες που «έκλεψαν την παράσταση» στην επικαιρότητα από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδος.

Τελικά, η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος εκρίθη από όλες τις πλευρές ως πρώτιστη προτεραιότητα, στο όνομα της οποίας αμβλύθηκαν κατά πώς φαίνεται, οι όποιες αντιθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, λύση κοινώς αποδεκτή, κυριολεκτικά την ύστατη ώρα, ώστε να μην ανατραπούν οι ισορροπίες στην αγορά και να μην προκύψουν σοβαροί κλυδωνισμοί στο ήδη ευαίσθητο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Πίσω από αυτό το σκηνικό, φωτίζεται ο καταλυτικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος που προσπαθεί με κάθε τρόπο τις τελευταίες ημέρες, να κατευνάσει τα πνεύματα και από την πλευρά της Εθνικής και του Διοικητικού της Συμβουλίου, που με πλειοψηφία ψήφισε ως πρόεδρο τον κ. Παν. Θωμόπουλο και από την πλευρά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) , που ήθελε ως επικεφαλής τον κ. Δ. Τσιτσιράγκο και δικαίως ως μέτοχος του 40% το επεδίωξε. Και οι δύο πλευρές, ενήργησαν λίγο έντονα, αναδεικνύοντας μια κρίση που ξεκίνησε με διοικητική χροιά και έφτασε να αντανακλά κρίση εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα και τους ανθρώπους τους, δίνοντας «βορά» σε θεσμούς και ξένους εκπροσώπους, το ελληνικό υψηλό  στελεχιακό δυναμικό των τραπεζών.

Το ευτύχημα είναι, αν ευοδωθεί τελικά η χθεσινοβραδινή αιφνίδια θετική εξέλιξη, ότι ευρέθη λύση θετική, που στοχεύει στην εδραίωση του τραπεζικού συστήματος ως θωρακισμένου και ισχυρού. Πολλα ερωτήματα προφανώς και παραμένουν, σχετικά με τη συμπεριφορά όλων των εμπλεκομένων πλευρών το τελευταίο δεκαήμερο κυρίως, αλλά, αυτό που σίγουρα αποζητά η αγορά άμεσα είναι η ομαλότητα.

Έτσι, σήμερα θα υπάρξουν κάποια δεδομένα. Κατ αρχήν:

1. Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να οριστικοποιήσει και να διαλευκάνει την επιλογή προέδρου, μετά την τριήμερη αναστολή απόφασης που ζήτησε το ΤΧΣ, κάνοντας χρήση αντίστοιχου δικαιώματός του.

2. Οι θέσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ακουσθούν και θα ληφθούν υπόψιν στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης, από τον εκπρόσωπο του ΤΧΣ. Εικάζεται ότι δεν θα υπάρξουν αντιθέσεις και αντιφωνίες και θα υπάρξει συμφωνία

3. Θα υπάρξει λύση. Αυτό είναι δεδομένο, όποια κι αν είναι αυτή.

4. Το Ταμείο (ΤΧΣ) θα αποφανθεί μετά το πέρας του ΔΣ της Εθνικής και θα ανακοινώσει τις δικές του αποφάσεις.

Αυτό ήδη προαναγγέλθηκε αργά χθες το βράδυ και αποτέλεσε το έναυσμα για μια φιλολογία «καλών ειδήσεων» με στόχο την ηρεμία στο σύστημα

Αν πράγματι δεν υπάρξουν άλλα απρόοπτα, τότε η αναίμακτη αυτή λύση που επιχειρείται στο θέμα της αντικατάστασης προέδρου στην Εθνική Τράπεζα, θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο. Υπό την προοπτική αυτή, δεν θα υπάρξει καμία παραίτηση, ούτε των υποψηφίων για τη θέση προέδρου στην Εθνική, ούτε του σημερινού της διευθύνοντος συμβούλου κ. Λεων. Φραγκιαδάκη, ή των άλλων δύο ηγετικών προσώπων στην Τράπεζα, των αναπληρωτών διευθύνοντων συμβούλων κ.κ. Π. Μυλωνά και Δ. Δημόπουλου, που οι φήμες του τελευταίου διημέρου, έφεραν ως πιθανές.

Το σίγουρο είναι ότι άλλη αναβολή στο ΔΣ της Εθνικής δεν προβλέπεται. Αρα, απόφαση – λύση, θα υπάρξει, όποια κι αν είναι τελικά αυτή. Μετά το μεσημέρι, η αγορά θα ξέρει τα τεκταινόμενα και το Ταμείο θα ανακοινώσει από πλευράς του, τις δικές του αποφάσεις.

Αν όλα πάνε όπως χθες το βράδυ αφέθηκε να εννοηθεί, τότε οι έριδες των εμπλεκομένων θα ανήκουν στο παρελθόν και η υπόθεση έκτακτη γενική συνέλευση, με θέμα την άρση εμπιστοσύνης στη διοίκηση με άμεση αλλαγή της, πάει οριστικά στο αρχείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα