Κυρώθηκε η νέα σύμβαση για τον Ε65 – Τι ειπώθηκε στη Βουλή

Κυρώθηκε η νέα σύμβαση για τον Ε65 – Τι ειπώθηκε στη Βουλή
Εθνική οδός Ε65 Eurokinissi

"Βάζουμε μπρος ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο" είπε ο υπουργός Υποδομών τονίζοντας ότι το Βόρειο Τμήμα του Ε65 εκτείνεται από τα Τρίκαλα ως την Εγνατία, έχει μήκος 70,5 χιλιόμετρα και προϋπολογισμό 442 εκατομμύρια ευρώ. Κριτική από Πέρκα και Σπίρτζη.

“Καταφέραμε και βάζουμε σήμερα μπρος ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο” τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος, Αχ. Καραμανλής, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση στην ολομέλεια για τις τροποποιήσεις των συμβάσεων κατασκευής του βόρειου τμήματος του Ε-65 – ένα νομοσχέδιο που υπερψηφίσθηκε επί της Αρχής από την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ενώ το καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των μεγάλων έργων υποδομών, που θα αλλάξει τη χώρα και το οποίο βρίσκεται ακόμη στην αρχή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι μέσα σε δύο χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συμβασιοποίησε έργα τετραπλάσιου ύψους από ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε 4,5 χρόνια.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι το σχέδιο νόμου «Κύρωση της από 24.06.2021 Συμφωνίας Τροποποίησης Διατάξεων της από 31.05.2007 Σύμβασης Παραχώρησης για το Έργο ‘‘Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία, Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδος (Ε65)”», σημαίνει ότι πλέον το σημαντικό αυτό έργο, που έχει περάσει από χίλια κύματα, μπαίνει στη φάση της κατασκευής.

Πρόσκληση στον κ. Σπίρτζη για τα εγκαίνια του Νότιου Τμήματος του Ε65

Σημείωσε πως όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το Νότιο Τμήμα του Ε65 προχωρούσε με αργούς ρυθμούς, ενώ το Βόρειο Τμήμα παρέμενε μπλοκαρισμένο και χωρίς χρηματοδότηση. «Σήμερα, στο Νότιο Τμήμα προχωράμε με ρυθμό κατά 50% ταχύτερο κι έτσι έχουμε ήδη φτάσει στο 70% του έργου» ανέφερε. Μάλιστα κάλεσε στα εγκαίνια μέρους του Νοτίου Τμήματος σε λίγες ημέρες τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστο Σπίρτζη.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε επίσης ότι η Κυβέρνηση προχωρά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα έργων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ.

Έργα τα οποία, όπως τόνισε: «Θα προσφέρουν καλύτερη καθημερινότητα και ποιότητα ζωής στον πολίτη. Σημαντική αναβάθμιση της αξίας των περιοχών όπου εκτελούνται. Ώθηση στην οικονομία. Χιλιάδες νέες δουλειές. Ανάπτυξη. Στα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ μας ξεπέρασε. Αλλά στα έργα είναι πολύ πίσω».

Ο κ. Καραμανλής μίλησε μάλιστα με αριθμούς και στοιχεία, αναδεικνύοντας μία μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

«Αγαπητοί συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλω να μηδενίσω όσα έγιναν στα χρόνια της κυβέρνησής σας και άλλωστε ήδη είπα πως ό,τι παραλάβαμε που μπορούσαμε να συνεχίσουμε, το συνεχίσαμε.

Όμως η πραγματικότητα είναι ότι στα 4,5 χρόνια της κυβέρνησής σας, συμβασιοποιήσατε έργα συνολικού ύψους κάτω από 800 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ μέχρι σήμερα, στα δύο χρόνια της κυβέρνησής μας, εμείς συμβασιοποιήσαμε έργα συνολικού ύψους πάνω από 3,2 δισ. ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

«Να το ξαναπώ; κάτω από 800 εκατομμύρια σε 4,5 χρόνια από τη μία. Πάνω από 3,2 δισ. σε δύο χρόνια από την άλλη. Το τετραπλάσιο ποσό σε λιγότερο από το μισό χρόνο…» συνέχισε ο κ. Καραμανλής και απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε:

Σχολίασε επίσης ότι: «Αυτή είναι η πραγματικότητα και όσο ωραία και να τα λέτε εδώ μέσα σε αυτή την αίθουσα, αυτή την πραγματικότητα δεν μπορείτε να την αντιμετωπίσετε. Ούτως ή άλλως, πάντα είχατε πρόβλημα στην παράταξη σας με την πραγματικότητα».

Η σημασία του Βορείου Τμήματος του Ε65

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το Βόρειο Τμήμα του Ε65 εκτείνεται από τα Τρίκαλα ως την Εγνατία, έχει μήκος 70,5 χιλιόμετρα και προϋπολογισμό 442 εκατομμύρια ευρώ. Θα είναι ένας υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος με διατομή 2+2 λωρίδες και ΛΕΑ. Η διάρκεια κατασκευής του εκτιμάται στα 3 χρόνια.

Τόνισε ότι το σπουδαίο αυτό έργο σημαίνει γρήγορες, φιλικές προς το περιβάλλον και πάνω απ’ όλα ασφαλείς μετακινήσεις. Δεν συνδέει μόνο την Αθήνα με τη Δυτική Μακεδονία. Αλλά και με την Ιταλία, μέσω του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, τα Δυτικά Βαλκάνια και μέσω αυτών στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

«Γιατί έτσι θα κάνουμε την πατρίδα μας κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής. Όχι με ωραία λόγια, αλλά με πράξεις», τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Κριτική από Πέρκα και Σπίρτζη

Με ομιλίες τους στη σημερινή συνεδρίαση τόσο η κ.Πέτυ Πέρκα όσο και ο τέως υπουργός ΥΠΟΜΕ, κ.Χρήστος Σπίρτζης, άσκησαν κριτική για το θέμα του Ε65.

Από την πλευρά της η κ.Πέρκα σημείωσε πως «Η αλήθεια είναι ότι μετά την τοποθέτηση και την παρουσία του Πρωθυπουργού της

χώρας, μου έρχεται να πω άλλα πράγματα και να δηλώσω κατ’ αρχήν ότι η ανησυχία των λιγνιτικών περιοχών, των τοπικών κοινωνιών και η δικιά μας έχει αυξηθεί κατά πολύ μετά από αυτή την ομιλία.

Η λύση για την απολιγνιτοποίηση και την ανάπτυξη είναι το βόρειο τμήμα του Ε65 (!) – που θα συνδέσει τα Γρεβενά με την Πτολεμαϊδα, που συνδέονται με την Εγνατία, που θα συνδέσει την Κοζάνη και την Καστοριά που έχουν κάθετους άξονες με

την Εγνατία, δεν θα συνδεθεί βέβαια η Φλώρινα που δεν έχει ούτε κάθετο άξονα με την Εγνατία και έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της απολιγνιτοποίησης.

Και κάνω συνεχώς ερωτήσεις και θα έπρεπε να ντρέπεται – και όλη η παράταξη – που ερημοποιείται μια περιοχή, που στο Ταμείο Ανάκαμψης δε βρίσκουμε πόρους γι’ αυτή την αλλαγή του παραγωγικού προφίλ μιας περιοχής που τόσα χρόνια δίνει φως στην Ελλάδα και ακούμε ότι ένας δρόμος, με το μυστρί και το φτυάρι όπως παλιά, θα φέρει την ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία.

Σπίρτζης: Εμπόριο ελπίδας

Ο κ.Σπίρτζης μιλώντας για το θέμα του Ε65 αμφισβήτησε την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου λέγοντας πως Λέει ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθεί την πορεία των εργασιών του Ε65. Θα παραδοθούν τα 14 χιλιόμετρα. Κύριε Καραμανλή, θα έπρεπε να ενημερώσετε τον πρωθυπουργό ότι η σύμβαση που υπήρχε, προέβλεπε ότι 31 Δεκεμβρίου θα παραδινόταν ολόκληρο το έργο. Φέρατε τροποποίηση για να μην παραδοθεί ολόκληρο το έργο αλλά να παραδοθούν τα πρώτα 14 χιλιόμετρα. Θα ενημερώσετε το κοινοβούλιο γιατί; Το νότιο τμήμα του Ε65 είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το βόρειο τμήμα του Ε65. Γιατί λοιπόν δεν το παραδίδετε; 31 Δεκεμβρίου θα παραδώσετε όλο το τμήμα του Ε65;

Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο υπόλοιπο κομμάτι που είναι το δύσκολο; Στo Δομοκό, στις στροφές, εκεί που είναι το επικίνδυνο όπως είπε ο πρωθυπουργός. Όχι. Με ποιανού ευθύνη δεν έχουν ξεκινήσει; Τι κρύβετε; Και πως θα απεμπλέξετε το έργο που έχετε μπλέξει από άλλα πράγματα;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα