“Κλειδώνει” η προστασία πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών

“Κλειδώνει” η προστασία πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών
Σπίτια στο κέντρο της Αθήνας sooc

Έπειτα από νέο κύκλο διαπραγματεύσεων Κυβέρνησης - Θεσμών κλειδώνει η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών. Πράσινο φως από την Eurostat για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Την οριστική συμφωνία με τους Θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις τονίζουν στο news247.gr ότι τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών με τις δύο πλευρές να βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν την συμφωνία για την οριστικοποίηση των όρων του προγράμματος επιδότησης της πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Με το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει στο να γεφυρώσει το κενό που υπάρχει σήμερα για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν οφειλές από στεγαστικό δάνειο σε τράπεζες ή funds και εταιρείες διαχείρισης, έως τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Πράσινο φως από την Eurostat για τον Φορέα

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο αναμένεται το πράσινο φως από την Eurostat στις 15 Μαρτίου ώστε αμέσως μετά να τρέξει τον διαγωνισμό για την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που θα κληθούν να διαχειριστούν τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Η Eurostat έχει ήδη στα χέρια της το τελικό κείμενο για την σύσταση του φορέα και κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του κλιμακίου στην Αθήνα στις 15 Μαρτίου για επαφές με το οικονομικό επιτελείο, αναμένεται να δώσει και την τελευταία έγκριση που απομένει για να τρέξει, έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση, ο σχετικός διαγωνισμός.

Υπ’ αυτή την προϋπόθεση ο διαγωνισμός θα είναι έτοιμος να τρέξει ακόμη και πριν το τέλος Μαρτίου ή στην χειρότερη στις αρχές Απριλίου αλλά με βάση το χρονοδιάγραμμα, η λειτουργία του δεν αναμένεται πριν από τα τέλη του έτους και τοποθετείται το 2023. Το θέμα του Φορέα που αποτελεί κομβικό σημείο για την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου.

Ποια δάνεια επιδοτούνται

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ενδιάμεσου προγράμματος που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, θα επιδοτείται η μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου με το ποσό των 70 έως 210 ευρώ όσων νοικοκυριών έχουν εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τα προστατευόμενα μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές αντιρρήσεις που είχαν εκφράσει οι Θεσμοί, κάμφθηκαν από το επιχείρημα του υπουργείου Οικονομικών, ότι η απουσία ενός προγράμματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα οδηγούσε σε πλειστηριασμούς ακινήτων και προσφυγές στα δικαστήρια, με συνέπεια οι καθυστερήσεις να είναι μεγαλύτερες και οι επιπτώσεις στην κουλτούρα πληρωμών μονιμότερες.

Μετά από διαπραγματεύσεις τα δύο μέρη είναι κοντά σε συμφωνία και οι όροι του προγράμματος αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομικών εντός των προσεχών ημερών.

Με δεδομένο ότι ο Φορέας αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το α’ τρίμηνο του 2023, το πρόγραμμα προτείνεται να ισχύσει για 12 έως 15 μήνες, παρέχοντας πλήρη κάλυψη έως την λειτουργία του Φορέα, με την προϋπόθεση όμως ότι τα νοικοκυριά αυτά θα αποδεχθούν να χάσουν την κυριότητα της πρώτης τους κατοικία, όταν ο Φορέας ενεργοποιηθεί.

Η δόση

Η μηνιαία δόση που θα πληρώνει ο δανειολήπτης τόσο κατά την ενδιάμεση περίοδο, δηλαδή έως την ενεργοποίηση του Φορέα, αλλά και στη συνέχεια, θα προκύπτει με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου και η κρατική επιδότηση που προτείνεται θα ξεκινά από τα 70 και θα φτάνει έως και τα 210 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Η χορήγηση του επιδόματος προϋποθέτει ότι το συγκεκριμένο νοικοκυριό έχει χαρακτηριστεί ευάλωτο, υποβάλλοντας αίτηση στη σχετική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, μέσω της οποίας θα γίνεται και ο έλεγχος της περιουσιακής και οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη. Εάν ο οφειλέτης δεν διαθέτει πιστοποιητικό «ευάλωτου» τότε η πρώτη του κατοικία δεν θα προστατεύεται και θα εκποιείται είτε μέσω αναγκαστικών μέτρων που παίρνει η Τράπεζα είτε μέσω δικαστικής πτώχευσης.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και προσδιορίζονται στο νόμο 4472/2017. Συγκεκριμένα είναι τα εξής:

• Εισοδηματικά: Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

• Περιουσιακά: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα