Κομισιόν: Αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 4,1% το 2021

Κομισιόν: Αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 4,1% το 2021
Τουρίστες φωτογραφίζουν την Ακρόπολη ⓒ 2021 Petros Giannakouris/Associated Press

Η Επιτροπή εστιάζει στον τουρισμό σημειώνοντας ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή ενώ κρούει καμπανάκι και για το ρυθμό προσλήψεων στον κλάδο. Επίσης αναφέρει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2021 αναμένεται να παραμείνει υψηλό (10,0% του ΑΕΠ).

Αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 4,1% το 2021 και 6% το 2022 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα οικονομικές της προβλέψεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά που δίνει ανεβάζουν τον πήχη σε σύγκριση με αυτές του Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι η πανδημία του κορονοϊού και τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα ώθησαν την ελληνική οικονομία σε μια βαθιά ύφεση το 2020 (-8,2%).

«Ο τουρισμός και γενικότερα ο τομέας των υπηρεσιών χτυπήθηκε ιδιαίτερα. Ωστόσο, τα έγκαιρα μέτρα πολιτικής που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση κατάφεραν να μετριάσουν την ύφεση, στηρίζοντας την απασχόληση και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Η ευνοϊκή δημοσιονομική πολιτική, σε συνδυασμό με την ισχυρή τόνωση από το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, αναμένεται να βοηθήσουν στην εκκίνηση της οικονομίας στο μέλλον» τονίζει η Επιτροπή.

Ειδικότερα η Κομισιόν σχολιάζει τα μέτρα στήριξης της απασχόλησης τονίζοντας ότι θα διευκολύνουν την επιστροφή των εργαζομένων και θα βοηθήσουν στη διατήρηση του δείκτη ανεργίας στο 16,3% το 2021, σε σχέση με το 2020. Ωστόσο η δημιουργία θέσεων απασχόλησης θα ανακάμψει πιο αργά και προβλέπεται μόνο μια μικρή μείωση της ανεργίας το 2022 στο 16,1%.

Η Επιτροπή εστιάζει στον τουρισμό σημειώνοντας ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή ενώ κρούει καμπανάκι και για το ρυθμό προσλήψεων στον κλάδο. Πρόσθετοι κίνδυνοι προέρχονται από τον αντίκτυπο της κρίσης σχετικά με τη φερεγγυότητα των επιχειρήσεων, μόλις λήξουν τα μέτρα στήριξης..

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, παρά την πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας, ο συνολικός πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει ελαφρώς αρνητικός το 2021, σε μεγάλο βαθμό λόγω της χαμηλής ζήτησης βιομηχανικών αγαθών και υπηρεσιών, προτού ανακάμψει σταδιακά το 2022.

Καμπανάκι κρούει η Κομισιόν και για το έλλειμμα της Ελλάδας άγγιξε το 9,7% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο κυρίως αποδίδεται στο κόστος των μέτρων για να μετριαστεί ο κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος της κρίσης (6,3% του ΑΕΠ). Το έλλειμμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης το 2021 αναμένεται να παραμείνει υψηλό (10,0% του ΑΕΠ).

Καθώς, όμως, η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει και τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα σταδιακά αίρονται, σύμφωνα με την Κομισιόν, το ονομαστικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί σε 3,2% του ΑΕΠ το 2022.

Όπως τονίζεται οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί. Σχετίζονται με κρατικές εγγυήσεις που εκδόθηκαν ως μέρος των μέτρων έκτακτης ανάγκης το 2020 και θα μπορούσαν να κληθούν στο μέλλον. Πρόσθετοι κίνδυνοι μπορεί να προέλθουν από τη δημιουργία του προγραμματισμένου συστήματος πώλησης και μίσθωσης ακινήτων που ανήκουν σε ευάλωτους οφειλέτες, σε περίπτωση που θεωρείται μέρος της γενικής κυβέρνησης. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι από υποθέσεις εναντίον του ΕΤΑΔ και τις τρέχουσες νομικές προκλήσεις κατά των προηγούμενων μεταρρυθμίσεων.

Σε σχέση με το χρέος αναφέρεται ότι μετά από μια απότομη αύξηση το 2020 που συνδέεται με την πανδημία, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί στο 209% του ΑΕΠ το 2021 και στη συνέχεια να μειωθεί στο 202% του ΑΕΠ το 2022.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Επιτροπή τονίζει ότι η οικονομική δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2021, αναμένεται επίσης να υποστηριχθεί από την έναρξη της εφαρμογής των έργων που παρουσιάζει η Ελλάδα στο εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης. Συνολικά το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4,1% το 2021 και 6,0% το 2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα