Κομισιόν: Συναγερμός από την αύξηση των κρατικών χρεών

Κομισιόν: Συναγερμός από την αύξηση των κρατικών χρεών

Τι δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί για την οικονομική κατάσταση του ευρωπαϊκού Νότου και τα αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα

«Τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη μειώνονται, αλλά η αυξητική τάση των κρατικών χρεών παραμένει "ανησυχητική"», δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί.

Ειδικότερα, ο Μπαγί χαρακτήρισε «άνευ προηγουμένου» την προσπάθεια μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. και υπογράμμισε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια (από το 2009 ως το 2012), το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης μειώθηκε κατά το ήμισυ.

Είπε ακόμη ότι 13 κράτη - μέλη, εκ των οποίων τα οκτώ ανήκουν στην ευρωζώνη καταβάλουν τις απαραίτητες δημοσιονομικές προσπάθειες για να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Όπως ανέφερε, στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ε.Ε. να μειωθεί στο όριο του 3% του ΑΕΠ το 2014.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναγνώρισε ότι στην Ε.Ε. υπάρχουν πολύ διαφορετικές δημοσιονομικές καταστάσεις. Μεταξύ άλλων δήλωσε ότι υπάρχουν χώρες των οποίων το δημοσιονομικό έλλειμμα φτάνει ή ξεπερνά το 10% του ΑΕΠ, αλλά υπάρχουν και άλλες με σχεδόν μηδενικά ελλείμματα, ενώ την ίδια στιγμή, η Γερμανία είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει πλεόνασμα (+0,2%).

Σε ό,τι αφορά τα κρατικά χρέη, ο Μπαγί τόνισε ότι στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη τα επίπεδα του χρέους αυξάνονται με ανησυχητικό τρόπο. Σημείωσε ότι μόνο έξι χώρες, οι περισσότερες εκτός ευρωζώνης, κατάφεραν να μειώσουν το χρέος τους το 2012.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην ανάγκη μείωσης των κρατικών χρεών, διότι όπως είπε, το διογκούμενο χρέος φέρνει υψηλή φορολόγηση για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και αφαιρεί χρήματα που θα επρόκειτο να διατεθούν για την ανάπτυξη.

Έως τις 30 Απριλίου τα κράτη-μέλη (εξαιρούνται αυτά που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής) θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή τα εθνικά προγράμματα σταθερότητας και μεταρρυθμίσεων.

Στις 29 Μαΐου η Επιτροπή θα παρουσιάσει συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα και θα ανακοινώσει αν κάποια από αυτές θα πρέπει να μπει στη λεγόμενη «διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος».

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE: