Κορονοϊός: Πόσο έριξε την αξία των μεγάλων σταρ του ποδοσφαίρου

Κορονοϊός: Πόσο έριξε την αξία των μεγάλων σταρ του ποδοσφαίρου
Άδειες κερκίδες AP

Μέσι, Νεϊμάρ, Εμπαπέ, Στέρλινγκ και Σαλάχ είδαν την αξία τους να "γκρεμίζεται". Στον αντίποδα όμως, υπήρξαν και ποδοσφαιριστές που άντεξαν τους "κραδασμούς", με το μέλλον όμως να είναι αχαρτογράφητο για όλους.

H πανδημία κορονοϊού έχει ευθέως επηρεάσει και το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα, τόσο κατά τη διάρκεια των lockdowns όσο και κατά τη διάρκεια των πρωταθλημάτων, που εν πολλοίς πραγματοποιήθηκαν χωρίς θεατές. Ακόμη η επίπτωση δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως, ωστόσο η μείωση εσόδων, που μοιραία οδηγεί σε περιορισμό της ρευστότητας των κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων είναι ήδη διακριτή.

Πάντως έως τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις “χάθηκαν” από εισιτήρια, τηλεοπτικά έσοδα και άλλου τύπου συμβόλαια, τουλάχιστον 4 δις ευρώ από τα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία) και τις αντίστοιχες ομάδες που συμμετέχουν.

Κι αν οι σύλλογοι επηρεάζονται, ευθεία είναι και η επίδραση τόσο στην αθλητική όσο και στην οικονομική “φόρμα” των ποδοσφαιριστών. Μελέτη της KPMG, εξέτασε τις επιπτώσεις σε δέκα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (το βελγικό Pro League, την ολλανδική λίγκα Eredivisie, το αγγλικό Championship και φυσικά την Premier League, τη γαλλική λίγκα, την Bundesliga, την ιταλική Serie A, την πορτογαλική Liga NOS, την ισπανική La Liga και τέλος την τουρκική Süper Lig) και την αντίστοιχη επιρροή στην αξία των παικτών.

Πρόσωπα οπαδών στο γήπεδο της Brighton AP

 

Με βάση τα μοντέλα της και το σενάριο πως τα πρωταθλήματα θα συνεχιστούν χωρίς θεατές, η KPMG κατέληξε πως η αθροιστική αξία 4,183 παικτών που συμμετέχουν στα παραπάνω πρωταθλήματα υποχώρησε κατά 17,7% ή σε αξία κατά 6,6 δις. ευρώ μόλις σε λίγους μήνες.

Οι αναλυτές της KPMG λαμβάνοντας υπόψη σειρά παραμέτρων (από την ηλικία έως την επίδοση και από το χρόνο εκτός γηπέδων έως τις υποχρεώσεις τους) δημιούργησε ένα ειδικό εργαλείο αποτίμησης της αγοραίας αξίας των ποδοσφαιριστών, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν επηρεάζονται όλοι στον ίδιο βαθμό. Σύμφωνα πάντως με τους υπολογισμούς της οι πέντε πιο ακριβοί παίκτες στο συγκεκριμένο κορυφαίο δείγμα ποδοσφαιριστών “έχασαν” θεωρητικώς 122 εκατ.ευρώ τον Απρίλιο του 2020 (έναντι του Δεκεμβρίου του 2019) από την αθροιστική του αξία.

Ειδικότερα, και με βάση το μοντέλο αξιολόγησης του οίκου KPMG, o πλέον ακριβός παίκτης παγκοσμίως, ο Κιλιάν Εμπαπέ, επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν, ήδη το Μάιο του 2020 (και πριν την ήττα της ομάδας του στον τελικό του Champions League) είχε χάσει 37 εκατ.ευρώ από την “χρηματιστηριακή” του αξία, υποχωρώντας στα 188 από 225 εκατ.ευρώ.

Ο Κίλιαν Εμπαπέ και ο Νεϊμάρ AP

 

Ο συμπαίκτης του, Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ, τον περασμένο Μάιο – και πάντα με βάση τη χρηματοοικονομική ανάλυση από την KPMG – έχασε 26 εκατ.ευρώ της αξίας του. Έφτασε στα 149 εκατ.ευρώ από 175 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2019, ενώ μετά τη θετική του διάγνωση με κορωνοϊό, ενδεχομένως να χάσει μερικά ακόμη εκατομμύρια.

Ο Λιονέλ Μέσι, με αξία επίσης 175 εκατ. ευρώ (κατά το μοντέλο της KPMG) υπολογίζεται ότι έπεσε στα 134 εκατ.ευρώ, γεγονός που όμως δεν φαίνεται να τον πτοεί στις διαπραγματεύσεις του.

Ο Λιονέλ Μέσι με τη φανέλα της Barcelona AP

 

O σταρ της Μάντσεστερ Σίτι, Ραχίμ Στέρλινγκ, που στο τέλος του 2019 φιγουράριζε στην τέταρτη θέση των ακριβότερων παικτών παγκοσμίως με αξία της τάξης των 150 εκατ.ευρώ, έπεσε στα “μαλακά” χάνοντας μόνο 16 εκατ.ευρώ αξίας στα 134 εκατ.ευρώ.

Ο πέμπτος ακριβότερος παίκτης, ο Μοχάμεντ Σάλαχ της Λίβερπουλ, τέλος κλείνει την πεντάδα με “χασούρα” 24 εκατ.ευρώ, υποχωρώντας από τα 155 εκατ.ευρώ στα 131 εκατ.ευρώ τον Μάιο του 2020.

Παρά την πτώση αξιών, ωστόσο, υπήρξαν και ποδοσφαιριστές που είδαν την αξία τους να ανεβαίνει ακόμη και εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και σοβαρής αβεβαιότητας για την εξέλιξη των πρωταθλημάτων αλλά και της καριέρας τους. Οι αναλυτές της KPMG, σημειώνουν πως ακόμη και στην πτώση αξιών, κάποιοι εμφανίζονται πιο “ανθεκτικοί” είτε λόγω μεσοπρόθεσμων συμβολαίων, είτε λόγω ηλικίας είτε ακόμη λόγω κύρους.

Στους κερδισμένους λοιπόν της χρονιάς – μέχρι τουλάχιστον τη χρονική περίμετρο που έτρεξε η έρευνα – είναι ο Αλφόνσο Ντέιβις της Μπάγερ Μονάχου, φθάνοντας στα 60 εκατ.ευρώ αξίας τον Ιούλιο του 2020 από 35 εκατ.ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, καταγράφοντας εντυπωσιακό ράλι, που θα λέγαμε να όντως η αξία του διαπραγματευόταν σε χρηματιστήριο.

Ο Έρλινγκ Χάλαντ της Μπορούσια Ντορτμουντ βρίσκεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τους ποδοσφαιριστές με τη μεγαλύτερη αύξηση της αξίας τους, φθάνοντας το Μάιο να αξίζει 72 εκατ, ευρώ από 45 εκατ.ευρώ στο τέλος του 2019.

Τέλος, ο Λούκας Οκάμπος της Σεβίλλης, έφθασε μέσα σε λίγους μήνες από το τέλος του 2019 να αξίζει στα μισά του 2020, 50 εκατ.ευρώ.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα