Κορονοϊός: Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ για δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις

Κορονοϊός: Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ για δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις
Τράπεζα της Ελλάδος EUROKINISSI

Ανάσα ρευστότητας σε τράπεζες και επιχειρήσεις η οποία εν συνεχεία θα διατεθεί στην πραγματική οικονομία και αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του δημοσίου σηματοδοτεί η απόφαση της ΕΚΤ. Ικανοποίηση στα τραπεζικά επιτελεία.

Με ικανοποίηση και αρκετά χαμόγελα υποδέχτηκαν στα τραπεζικά επιτελεία τη χθεσινόβραδυνή απόφαση της ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών και ιδιωτικών τίτλων στο οποίο θα προχωρήσει άμεσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην στην ανακοίνωση της ΕΚΤ γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι δεν θα ισχύσουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας που ισχύουν για τους ελληνικούς τίτλους, οι οποίοι όπως είναι γνωστό δεν ανήκουν σε επιλέξιμη επενδυτική βαθμίδα.

Το πρόγραμμα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα έχει τον τίτλο PandemicEmergencyPurchaseProgramme και είναι ύψους 750 δισ. ευρώ, τα οποία θα δαπανηθούν εντός του 2020 και θα αποδέχεται και ελληνικά ομόλογα.

Η απόφαση της ΕΚΤ δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων και αναμένεται να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων με πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας.

Έμπειρος τραπεζίτης μιλώντας στο news247.gr δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την απόφαση της ΕΚΤ και τονίζει ότι «αποτελεί μια έμπρακτη στήριξη της χώρας που θα δώσει βαθιά ανάσα φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις οι οποίες εν συνεχεία θα την διαθέσουν στην πραγματική οικονομία σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία ενώ παράλληλα θα συμβάλει και στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας». Παράλληλα εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν την ΕΚΤ στην λήψη του συγκεκριμένου μέτρου αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη κίνηση φανερώνει τις έντονες ανησυχίες που υπάρχουν στους κόλπους της ΕΚΤ για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του κόστους δανεισμού τους, στον απόηχο των προγραμμάτων στήριξης των οικονομικών τους».

Ερωτηματικό αποτελεί μέχρι στιγμής τι θα γίνει με τα ελληνικά εταιρικά ομόλογα τα οποία δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται μέχρι στιγμής στην περίμετρο των αγορών ομολόγων στις οποίες θα προχωρήσει ΕΚΤ, καθώς δεν πληρούν την ελάχιστη πιστωτική ποιότητα (sufficientcreditquality) μια και η Ελληνική Δημοκρατία δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να συμπεριεληφούν στο PEPP και τα κρατικά ομόλογα και ήδη διαμορφώνεται η σχετική επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει η ελληνική πλευρά στις ομάδες εργασίες που θα συσταθούν με αντικείμενο την επιλεξιμότητα των τίτλων.

Αναλυτικά τo Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τα ακόλουθα:

1) Θα ξεκινήσει νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού με χρεόγραφα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων που θέτουν για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και το outlook της ευρωζώνης το ξέσπασμα και η κλιμακούμενη εξάπλωση του κορονοϊού, COVID-19.

Αυτό το νέο πρόγραμμα αγοράς (PandemicEmergencyPurchaseProgramme – PEPP) θα έχει συνολικό ύψος 750 δισ. ευρώ. Οι αγορές θα πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού που είναι επιλέξιμες υπό το υφιστάμενο πρόγραμμα αγοράς (ΑΑP).

Για τις αγορές χρεογράφων του δημόσιου τομέα, το κεφαλαιακό κλειδί των κεντρικών τραπεζών θα συνεχίσει να είναι το όριο αναφοράς για την κατανομή των πόρων μεταξύ των δικαιοδοσιών. Την ίδια στιγμή, οι αγορές υπό το νέο PEPP θα διενεργούνται με ευέλικτο τρόπο. Αυτό θα επιτρέπει διακυμάνσεις στη διανομή των αγορών σε βάθος χρόνου, μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών στοιχείων ενεργητικού και μεταξύ των δικαιοδοσιών.

Για τις αγορές υπό το PEPP θα υπάρξει εξαίρεση (waiver) όσον αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τα χρεόγραφα που εκδίδει η ελληνική κυβέρνηση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού υπό το PEPP μόλις κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει παρέλθει, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πριν το τέλος του καλοκαιριού.

2) Να επεκτείνει το εύρος των επιλέξιμων ενεργητικών υπό το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών τίτλων (CSPP) σε μη χρηματοοικονομικό εμπορικό «commercialpaper» καθιστώντας όλα τα «commercialpaper» επαρκούς πιστωτικής ποιότητας επιλέξιμα για αγορά υπό το CSPP.

3) Να χαλαρώσει τα στάνταρτ στις εγγυήσεις (collateral) προσαρμόζοντας τις παραμέτρους του βασικού κινδύνου του πλαισίου για τις εγγυήσεις. Ειδικότερα, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του AdditionalCreditClaims (ACC) προκειμένου να περιλάβει αιτήματα που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση του εταιρικού τομέα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν πλήρη χρήση των λειτουργιών επαναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα