Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη τραπεζιτών – Θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη τραπεζιτών – Θεσμών για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας
ΑΚΙΝΗΤΑ Eurokinissi

Εκτός από τις προκλήσεις που προέκυψαν για τις τράπεζες από τον κορονοϊού, ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί σήμερα το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας με τους τραπεζίτες να παρουσιάζουν τις θέσεις τους για το νέο πτωχευτικό νόμο.

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με τους Θεσμούς θα έχουν σήμερα το απόγευμα, Τετάρτη (15/4), οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών σε μια προσπάθεια να αναλυθούν οι συνέπειες από την πανδημία του κορονοϊού τόσο για την οικονομία όσο και για το πιστωτικό σύστημα.

Όπως τονίζει στο News247.gr υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, «το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της σημερινής τηλεδιάσκεψης και επισημαίνει ότι πρόκειται για μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση η οποία λαμβάνει χώρα σε σχέση με το νέο πτωχευτικό δίκαιο και την υιοθέτηση της οδηγίας για τη δεύτερη ευκαιρία».

Ήδη στο υπουργείο οικονομικών αλλά και στις τράπεζες έχει προχωρήσει αρκετά η συγγραφή του νέου πλαισίου και μέσα στο επόμενο μήνα οι θεσμοί θα έχουν στα χέρια τους ένα πρώτο κείμενο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις και επί του κειμένου.

Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν πως πιθανότατα θα είναι έτοιμες με το νέο θεσμικό πλαίσιο μέσα στον Μάιο, το οποίο ωστόσο επιθυμούν να το εφαρμόσουν από την 1.1.2021. Να σημειωθεί ότι το νέο πλαίσιο, με βάση τη συμβατική υποχρέωση που προβλέπει η ίδια η οδηγία, θα πρέπει να εφαρμοστεί από το στο 2ο εξάμηνο του επόμενου έτους

Πεποίθηση του οικονομικού επιτελείου είναι πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως το τέλος του έτους πολύ δύσκολα θα γίνουν πλειστηριασμοί με δεδομένες τις παρατάσεις των προθεσμιών και την πανδημία του κορονοϊού.

Πάντως μέχρι σήμερα οι θεσμοί έχουν τηρήσει ουσιαστικά άκαμπτη στάση στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας μέχρι το τέλος του έτους και έχουν διαμηνύσει στη κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μονομερή παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος απειλώντας να μπλοκάρουν την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 644 εκατ. ευρώ που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Προχωράει ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Οι τραπεζίτες αναμένεται να παρουσιάσουν στους θεσμούς και την θέση τους για το νέο πτωχευτικό νόμο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, άξονας του οποίου θα είναι οι ταχύτατες διαδικασίες πτώχευσης τόσο για επιχειρήσεις όσο και για ιδιώτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τα χρέη τους, αφού προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους.

Το προσχέδιο του νέου Πτωχευτικού Κώδικα έχει ήδη δοθεί στις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους, προκειμένου στη συνέχεια το υπουργείο να διαμορφώσει την τελική του πρόταση.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την ψήφιση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα με στόχο να πετύχει κατά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς την παράταση της προστασία της πρώτης κατοικίας που παρέχεται σήμερα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και η οποία λήγει στα τέλη Απριλίου. Επιδίωξη είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας να παραταθεί για έξι τουλάχιστον μήνες.

Εκτός από την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο νέος Πτωχευτικός νόμος θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, αλλά και τις διατάξεις για την πτώχευση επιχειρήσεων και η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά τη διαπραγμάτευσή της με τους θεσμούς να πείσει ότι διαθέτει ένα νέο συνεκτικό πλαίσιο για την πτώχευση επιχειρήσεων και ιδιωτών, που βασίζεται στη νέα κοινοτική οδηγία περί αφερεγγυότητας.

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας, θέτει ενιαίους κανόνες και διαδικασίες για την πτώχευση των νομικών και των φυσικών προσώπων και με δεδομένο ότι θα είναι αυστηρότερος σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο, επιδίωξη είναι να οριστικοποιηθεί σύντομα έτσι ώστε να δοθεί ένα τέλος σε προσδοκίες ότι το νέο πλαίσιο θα είναι ευνοϊκότερο σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.

Η υπόλοιπη ατζέντα

Εκτός από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και το νέο Πτωχευτικό Κώδικα οι έλληνες τραπεζίτες θα συζητήσουν με τους θεσμούς όλες τις προκλήσεις που έχουν προκύψει από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο φόβος για νέα γενιά κόκκινων δανείων, η λειτουργία σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, η αναβολή μείωσης των NPEs, συνθέτουν το νέο περιβάλλον που καλούνται να δράσουν οι τράπεζες, την ίδια στιγμή που ζητούμενο είναι η ουσιαστική στήριξη της οικονομίας με νέες χορηγήσεις και ο τρόπος διαχείρισης των ζημιών που θα προκύψουν.

Παράλληλα στο τραπέζι θα πέσουν τόσο τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και υλοποιούν οι τράπεζες όσο και πιθανά νέα προγράμματα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα