Λαγκάρντ: Αξίζουν συγχαρητήρια στην Κύπρο, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012.  Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης ενέκριναν την καταβολή του ποσού των 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρία τμήματα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας αναμένουν πλέον ότι το χρέος της χώρας θα φτάσει στο 175% του ΑΕΠ το 2016, θα μειωθεί στο 124% το 2020 και θα πέσει «σημαντικά» κάτω από το 110% το 2022.
(EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.)
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012. Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης ενέκριναν την καταβολή του ποσού των 43,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα γίνει η εκταμίευση της δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 9,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρία τμήματα στο πρώτο τρίμηνο του 2013, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας αναμένουν πλέον ότι το χρέος της χώρας θα φτάσει στο 175% του ΑΕΠ το 2016, θα μειωθεί στο 124% το 2020 και θα πέσει «σημαντικά» κάτω από το 110% το 2022. (EUROKINISSI/ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.) EUROKINISSI

Για την εντυπωσιακή οικονομική πρόοδο της κυπριακής Δημοκρατίας κάνει λόγο η επικεφαλής του ΔΝΤ, αλλά κρατάει "μικρό καλάθι" για το μέλλον της χώρας. Αναλυτικά γη συνέντευξή της στον "Φιλελεύθερο"

Εύσημα στην Κύπρο για την επιτυχή εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος απένειμε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή στην κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος, η κ. Λαγκάρντ τονίζει ότι η Κύπρος πάει πολύ καλά και της αξίζουν συγχαρητήρια, ωστόσο προσθέτει ότι ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος.

Η επικεφαλής του Ταμείου χαρακτηρίζει ως εντυπωσιακή την απόδοση της χώρας στο πρόγραμμα αναπροσαρμογής της οικονομίας και εκθειάζει την αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού να αντιμετωπίσει τάχιστα την κρίση.

Σημειώνει πάντως ότι η ανεργία εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή και τονίζει ότι η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και χρειάζεται πιστή και έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την επιστροφή της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας.

Η κ. Λαγκάρντ αναφέρεται σε τρεις προκλήσεις που έχει ενώπιον της η Κύπρος:

-Την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εξυγίανση των τραπεζών ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη,

-Τη διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών ώστε να αρχίσει σταδιακά η μείωση του πολύ υψηλού δημοσίου χρέους,

-Την ενίσχυση των θεσμών ώστε το δημόσιο να καλύψει τις ανάγκες του κυπριακού λαού.

Εκφράζει την άποψη ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για βελτίωση της διαχείρισης των κοινωνικών παροχών και τονίζει την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Τέλος, αναφέρεται στις ιδιωτικοποιήσεις, υποδεικνύοντας ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του δημοσίου χρέους και στην προσέλκυση των αναγκαίων ξένων επενδύσεων.

Σύντομα αναμένεται η επάνοδος της Κύπρου στις αγορές αποκάλυψε στο μεταξύ στο κανάλι Σίγμα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης δεν αποκλείει, αυτή η εξέλιξη να προκύψει και εντός του τρέχοντoς μηνός.

SHARE:

24Media Network