Λαγκάρντ: Το Grexit είναι μία πιθανότητα. Δεν θα είναι και το τέλος του ευρώ

Λαγκάρντ: Το Grexit είναι μία πιθανότητα. Δεν θα είναι και το τέλος του ευρώ

Για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη μίλησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ

"Η έξοδος της Ελλάδας είναι μία πιθανότητα", δηλώνει η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τονίζει ότι ένα τέτοιο βήμα "δεν θα ήταν ένας περίπατος, αλλά δεν θα σήμαινε και το τέλος του ευρώ". Επισημαίνει ακόμη ότι "είναι πολύ απίθανο να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία εντός των επόμενων ημερών".

Αφού πριν από δέκα μέρες δόθηκαν από την Αθήνα θετικά μηνύματα, "την περασμένη εβδομάδα προσγειωθήκαμε και πάλι", δηλώνει η κυρία Λαγκάρντ στην Frankfurter Allgemeine Zeitung που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή και προσθέτει ότι μένει ακόμη να καλυφθεί μεγάλη απόσταση. Τονίζει δε ότι αποκλείεται να εκταμιευθούν χρήματα χωρίς συμφωνία μεταρρυθμίσεων.

"Έχουμε κανόνες. Έχουμε αρχές. Δεν μπορεί να δοθεί μισή αξιολόγηση. Αυτή η αξιολόγηση δεν θα γίνει βιαστικά», δηλώνει. «Με αυτό η κανονική εκταμίευση των υπόλοιπων χρημάτων μέχρι το τέλος Ιουνίου πρακτικά αποκλείεται. Διότι αυτό προϋποθέτει συμφωνία όλων των θεσμών με την Αθήνα. Μόνο τότε θα μπορούσαν τα αρμόδια όργανα των πιστωτών να αποδεσμεύσουν τα εναπομείναντα δάνεια των 7,2 δισεκατομμυρίων", σχολιάζει ο συντάκτης της FAZ.

Η κυρία Λαγκάρντ διευκρινίζει ακόμη ότι δεν θεωρεί υπεύθυνο το ΔΝΤ για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφύγουν την επαπειλούμενη χρεοκοπία μια από τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει οι ίδιοι να λάβουν προληπτικά μέτρα, συνεχίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ από την Δρέσδη. Αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, θα μπορούσαν οι χώρες της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ να δώσουν στους Έλληνες "λίγο αέρα να αναπνεύσουν", καταλήγει.

Νωρίτερα, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, είπε ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει ακόμη, πριν η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της καταλήξουν σε συμφωνία.

"Βρισκόμαστε όλοι στη διαδικασία της επεξεργασίας μίας λύσης για την Ελλάδα και δεν θα έλεγα ότι έχουμε επιτύχει ουσιαστικά αποτελέσματα", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

"Τα πράγματα έχουν προχωρήσει, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει", είπε προσθέτοντας ότι πιστεύει πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΔΝΤ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Λαγκάρντ: Δεν βλέπω ουσιαστικά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις

SHARE:

24Media Network