Μαυραγάνης: "Αλλαγή φορολογικού κώδικα με μειώσεις στις φορολογικές ποινές"

ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ/ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ  (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ/ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Τι προανήγγειλε από τη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, για τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα. Πότε θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο

Μέσα στον Νοέμβριο η κυβέρνηση θα καταθέσει το νέο φορολογικό κώδικα στον οποίο θα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο, ώστε οι προσαυξήσεις από ληξιπρόθεσμες οφειλές να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και να παρουσιάζεται έτσι αδυναμία καταβολής των δόσεων.

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, με αφορμή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη, σχετικά με το πρόβλημα επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

«Τον Νοέμβριο φέρνουμε νέο κώδικα φορολογίας. Θα στοχεύει στην απλοποίηση και του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος σε ότι αφορά τα εισοδήματα. Θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στο ποινολόγιο ώστε να μην φτάνουμε στην επιβολή υπερβολικών ποινών, που είναι αδύνατο να καταβληθούν και έχει αποτέλεσμα να μην καταβάλλονται οι δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυραγάνης και πρόσθεσε:

«Στόχος μας είναι να αλλάξει η ποινή στο φορολογικό δίκαιο. Ν' αλλάξει το σύστημα προσαύξησης, ώστε να μην φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη οι δόσεις και να μην είναι δυνατή η καταβολή τους. Μέχρι τέλος του έτους θα δείτε πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στη προσπάθεια βελτίωσης του φορολογικού συστήματος».

Ο κ. Μαυραγάνης, συμφώνησε με τις επισημάνσεις του κ. Αναγνωστάκη ότι διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην διαδικασία επίλυσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, σημειώνοντας ότι «για τη θεραπεία του προβλήματος ετοιμάσαμε διάταξη που θα περιληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο».

«Θα αυξήσουμε τις Επιτροπές που θα ασχολούνται με τα θέματα αυτά, γιατί είναι μόνο μία σήμερα, για να υπάρξει αποτέλεσμα στην επεξεργασία περισσότερων υποθέσεων και να ξεμπλοκάρει το σύστημα», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

« Θέλουμε ένα νέο κώδικα φορολογίας. Από τα 32 άρθρα θα μείνουμε στα 12. Είναι ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση απλοποίησης, ηλεκτροποίησης των συναλλαγών και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος», κατέληξε ο κ. Μαυραγάνης.

Διακομματικό διάλογο για ασφαλιστικά ταμεία, προανήγγειλε ο Γ. Βρούτσης

Στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε διακομματικό διάλογο αμέσως μετά την ψήφιση των μέτρων, ώστε να λυθεί μια για πάντα, όπως είπε χαρακτηριστικά, το πρόβλημα της απώλειας πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Συμεών Κεδίκογλου σχετικά με το πρόγραμμα Αριάδνη, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε απώλειες από τα ασφαλιστικά ταμεία κάθε χρόνο, 400 και 500 εκατ. ευρώ.

«Αυτό σημαίνει ότι αν είχαμε αντιμετωπίσει νωρίτερα το ζήτημα αυτό, θα είχαμε λύσει και το πρόβλημα των συντάξεων. Αν δεν υπάρχουν ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και on line διασύνδεση δεν γίνεται τίποτα. Απαιτείται άμεση διασταύρωση και σε πρώτο χρόνο να ενημερώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

SHARE:

24Media Network