Με το βλέμμα στο Eurogroup και την εκταμίευση της δόσης

Με το βλέμμα στο Eurogroup και την εκταμίευση της δόσης
Associated Press

Πυρετώδεις οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος εν αναμονή της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απασχολεί Ουάσιγκτον, Βερολίνο, Βρυξέλλες και φυσικά Ελλάδα ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η δόση-μαμούθ των 44 δισ. ευρώ ίσως δοθεί σε δύο τμήματα, δηλαδή, πρώτα, εντός του Δεκεμβρίου τα  31,2 δισεκατομμύρια ευρώ και εν συνεχεία τα υπόλοιπα.

Το κακό σενάριο αναφέρει ότι δεν θα έχουμε τελική συμφωνία τη Δευτέρα και το θέμα θα παραπεμφθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Ευρωζώνη και ΔΝΤ έχουν συμφωνήσει σε μία “βάση διαπραγμάτευσης”, ωστόσο αναζητείται ακόμα η χρυσή τομή στο μείζον θέμα της διαγραφής τμήματος του χρέους.

Κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη το Σάββατο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να μειωθούν τα επιτόκια στα υφιστάμενα διμερή δάνεια προς την Αθήνα της φάσης του πρώτου Μνημονίου, χωρίς πάντως να βρουν κοινά αποδεκτή λύση για το ύψος των επιτοκίων.

Σήμερα, το επιτόκιο αυτό είναι περίπου 1,7% (Euribor 3 μηνών + περιθώριο 1,50%). Η πρόταση που συζητείται προβλέπει τη μείωση του περιθωρίου στο 0,20% με 0,30%, ωστόσο η γερμανική κυβέρνηση διαφωνεί με μία μεγάλη μείωση του κόστους δανεισμού, καθώς, όπως λέει, δεν είναι δυνατόν χώρες που είναι σε καθεστώς Μνημονίου να δανείζονται με χαμηλότερο κόστος από τις πλεονασματικές χώρες.

Επίσης, συμφώνησαν να παραχωρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση ένα τμήμα, τουλάχιστον, των κερδών που έχουν κεντρικές τράπεζες κρατών-μελών της Ευρωζώνης και η ίδια η ΕΚΤ, διακρατώντας ελληνικά ομόλογα. Συνολικά, αυτά τα κέρδη εκτιμάται ότι είναι κοντά στα 10 δισ. ευρώ.

Ανοιχτή γραμμή Σαμαρά – Στουρνάρα – Βενιζέλου

Σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, βρίσκεται από το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ενόψει του Eurogroup.

Όπως ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στουςΣαμαρά και Στουρνάρα είναι στη διάθεσή τους για οποιαδήποτε επαφή, γνώμη, αξιολόγηση προτάσεων, με στόχο να υπάρξει οριστική λύση και απόφαση για εκταμίευση.

Πραγματοποίησε κύκλο επαφών με ηγέτες ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, που είτε ως κυβερνητικά κόμματα είτε ως αντιπολίτευση επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα, αντιστοίχως, τη στάση των χωρών τους.

Όπως ανέφερε για την τελευταία πράξη της διαπραγμάτευσης ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ανάγκη να αξιοποιηθεί πλήρως η εμπειρία των διεθνών συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να ελέγχονται η αποτελεσματικότητα και κυρίως οι επιπτώσεις κάθε παρέμβασης που συμφωνείται μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ για την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους. Υπάρχουν για παράδειγμα, παρεμβάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και κυρίως την προσδοκώμενη αύξηση των επιπέδων ρευστότητας που είναι καθοριστικά για την υπέρβαση της ύφεσης και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας”, συμπλήρωναν.

Οι ίδιες δε πηγές υπενθύμιζαν ότι στο αντίστοιχο κρίσιμο Eurogroup της 21ης Φεβρουαρίου ήταν πολύ σημαντική η υποστήριξη που προσέφεραν στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί και νομικοί της σύμβουλοι λόγω της μεγάλης τους εμπειρίας σε αντίστοιχα θέματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα