Μέχρι πότε και για ποιους παρατάθηκε το επίδομα ειδικού σκοπού και η έκπτωση ενοικίου

Μέχρι πότε και για ποιους παρατάθηκε το επίδομα ειδικού σκοπού και η έκπτωση ενοικίου
Ακίνητα στην Αθήνα Eurokinissi

Προχωρώντας στην νέα πραγματικότητα, ποια μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν. Μέχρι πότε και για ποιους παρατάθηκε το επίδομα ειδικού σκοπού και η έκπτωση ενοικίου.

Τα μέτρα για την επόμενη μέρα της καραντίνας όπως το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, οι μειώσεις του ΦΠΑ σε εστίαση τουρισμό και μεταφορές, το πρόγραμμα εγγυοδοσίας και η δεύτερη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής προωθούνται για νομοθέτηση.

Την ίδια ώρα μια κρίσιμη μάζα μέτρων στήριξης μένει ίδια με αυτή που ίσχυε από τα μέσα Μαρτίου δημιουργώντας ένα πλέγμα προστασίας για επιχειρήσεις και εργαζομένους, που θα επεκταθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού έστω και αν δεν αφορά συνέχεια 2,4 εκ. εργαζομένους και 800.000 επιχειρήσεις όπως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά πολύ λιγότερους.

Συγκεκριμένα:

Επεκτείνεται, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους.

Συνεχίζεται η δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό μάλιστα έως 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Με δεδομένες τις κατηγορίες επιχειρήσεων που περιλαμβάνει, το επίδομα ειδικού σκοπού που φτάνει τα 533 ευρώ σε μηνιαία βάση, θα συνεχιστεί και τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ανάλογα με το πότε και πως θα ανοίξουν πολιτιστικοί χώροι και θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα.

Δίδεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον μήνα Ιούνιο. Το ίδιο δικαίωμα διατηρούν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών.

Η έκπτωση ενοικίου κατά 40%, που είναι πια κόκκινο πανί για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι μιλούν για χουβαρνταλίκια της Κυβέρνησης με ξένα χρήματα επεκτείνεται και τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου.

Στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

Η έκπτωση του 25%

Επίσης, έκπτωση 25% στις δόσεις ρυθμίσεων οφειλών και τη δόση του φόρου κληρονομιάς θα κερδίσουν και τον Μάιο οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από τη μείωση κατά 40% των ενοικίων.

Απαραίτητη προϋπόθεση να πληρώσουν στην ώρα τους δηλαδή μέχρι το τέλος Μαίου τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Είναι η τελευταία φορά που ισχύει η έκπτωση 25% για την εμπρόθεσμη πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων, ενώ το μέτρο δεν ισχύει για το ΦΠΑ και τους παρακρατούμενους φόρους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα