Μεγάλη απάτη για δήθεν χρηματοδότηση επενδύσεων ΑΠΕ

Businessman putting money in pocket
Businessman putting money in pocket GETTY IMAGES/PIXLAND

Πως εξαπατούσαν τους πολίτες επιτήδειοι που είχαν νοικιάσει γραφεία στο Περιστέρι και δήθεν χρηματοδοτούσαν επενδύσεις ΑΠΕ

Στο φως βγήκε απάτη σε βάρος πολιτών οι οποίοι ενδιαφέρονταν να λάβουν χρηματοδότηση για κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Οι δράστες είχαν νοικιάσει γραφεία στο Περιστέρι, εμφανίζονταν ως πληρεξούσιοι μεγάλης γερμανικής επενδυτικής τράπεζας και με τον τρόπο αυτόν εισέπρατταν μεγάλα χρηματικά ποσά από τα θύματά τους.

Συνελήφθησαν δύο άτομα, ηλικίας 50 και 51 ετών, τη στιγμή που παραλάμβαναν από "θύμα" τους προσημειωμένο χρηματικό ποσό. Αναζητούνται ακόμη τέσσερα άτομα.

Σε βάρος των έξι σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης και της πλαστογραφίας.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα οι συλληφθέντες και οι συνεργοί τους, τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου προσέγγιζαν πολίτες, κυρίως αγρότες, που κατείχαν άδειες κατασκευής και λειτουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων και προωθούσαν δελεαστικά προγράμματα χρηματοδότησης εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στα γραφεία τους στο Περιστέρι κατάρτιζαν εικονικές συμβάσεις συνεργασίας της τράπεζας, με πλαστές σφραγίδες και λογότυπα, παρουσιάζοντας μάλιστα σαν εκπρόσωπό της γερμανόφωνο συνεργό τους, προκειμένου να κερδίζουν την εμπιστοσύνη των υποψηφίων θυμάτων τους και να τους πείθουν να καταβάλουν για κάθε σύμβαση που υπέγραφαν το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, με το πρόσχημα των διαδικαστικών εξόδων.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στο γραφείο και στις κατοικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος πλαστών συμβάσεων συνεργασίας, πλαστές σφραγίδες της γερμανικής τράπεζας, ένα φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, μπλοκ αποδείξεων στη γερμανική γλώσσα, επαγγελματικές κάρτες των δραστών και πλήθος εγγράφων και δικαιολογητικών στην ελληνική και γερμανική γλώσσα.

Μέχρι στιγμή έχει εξακριβωθεί η εξαπάτηση τριών πολιτών από τους οποίους έλαβαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι ο συνολικός αριθμός των πολιτών που εξαπατήθηκαν από τη συγκεκριμένη σπείρα είναι πολύ μεγάλος.

SHARE:

24Media Network