Μέτρα – αντίμετρα σε πρώτο πλάνο

Μέτρα – αντίμετρα σε πρώτο πλάνο
Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Feb. 20, 2017. / 20 , 2017 Sooc.gr

Παραμένουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, παρά τις δυσκολίες επίτευξης προόδου και μπαίνουν στο τραπέζι μέτρα και αντίμετρα

Τα πρόσθετα μέτρα, τα αντισταθμιστικά μέτρα και ο μηχανισμός έγκαιρης πρόβλεψης που θα επιτρέπει την ταυτόχρονη ενεργοποίησή τους από το 2019, είναι το επόμενο κεφάλαιο, που θα πρέπει να κλείσει με επιτυχία το οικονομικό επιτελείο για να ελπίζει βάσιμα σε συνολική συμφωνία και εκταμίευση δόσης.

Μετά τις χθεσινές κρίσιμες συναντήσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους δανειστές, ανώτερη πηγή του υπουργείου οικονομικών, δήλωνε βέβαιη ότι θα έχουμε τεχνική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση μέχρι και το Eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι ακόμη και το ΔΝΤ παραδέχεται πλέον ότι δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018 κλείνοντας οριστικά ένα από τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Στα θέματα της ενέργειας δανειστές και υπουργείο περιβάλλοντος βρίσκονται πολύ κοντά. Θα πρέπει να μεσολαβήσει μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία στην ουσία θα επικυρώσει την λύση που θα προκριθεί για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού που θα έχουν ως άξονα τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που πρέπει να προχωρήσει η ΔΕΗ

Το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις οφειλές των επιχειρήσεων βρίσκεται και αυτό ένα βήμα πριν την οριστική συμφωνία και την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Στο πιο δύσκολο από τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης τα εργασιακά, η ίδια πηγή έδινε χθες μια νέα ερμηνεία. Έλεγε δηλαδή ότι αποτελούσε μέρος της δεύτερης αξιολόγησης με τους όρους που έθεταν οι Ευρωπαίοι δανειστές.

Τώρα όμως, με την ενεργό παρουσία του ΔΝΤ και τις διαφορετικές απαιτήσεις που έχει στο θέμα είναι πιθανό να «αποκολληθεί» από την δεύτερη αξιολόγηση και να συζητηθεί αργότερα στην διμερή διαπραγμάτευση με το Ταμείο εκτός και αν το ΔΝΤ δεχθεί το ευρωπαϊκό «κεκτημένο» για την αγορά εργασίας

Θέμα ξανά με το ΔΝΤ

Οι επικεφαλής των ομάδων της ΕΕ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του EMS, με παρότρυνση και της Commission και μετά την πρόοδο τω τελευταίων δυο ημερών, αποφάσισαν να συνεχίσουν και σήμερα τις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.

Τούτο, παρά το γεγονός ότι κυρίως η ομάδα του ΔΝΤ, αλλά και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των δανειστών, είχαν αποφασίσει να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, αφενός λόγω των κυβερνητικών διαρροών με αιχμηρές εκφράσεις για την στάση του Ταμείου, αλλά και της στασιμότητας των συνομιλιών της πρώτης εβδομάδας.

Πάντως και χθες, στο πρώτο μέρος της συνάντησης της ελληνικής ομάδας με τους δανειστές, δεν έλειψαν οι διαξιφισμοί με την ομάδα του Ταμείου. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της συνάντησης, σε μια διαφωνία η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου θύμισε με έντονο τρόπο στον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή κ. Γιώργο Χουλιαράκη και την υπουργό εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου, ότι το Ταμείο βρίσκεται στην Αθήνα επειδή η Ελλάδα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Εκεί έγινε και το πρώτο διάλειμμα των συζητήσεων για να ηρεμήσουν τα πνεύματα .

Τα πρόσθετα μέτρα

Δεδομένο είναι πλέον ότι το βάρος τις επόμενες μέρες θα πέσει στα πρόσθετα μέτρα και τα αντίμετρα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην τεχνική συμφωνία, αφού αφορούν χρόνο μετά το τέλος του προγράμματος.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου υπάρχει συμφωνία των θεσμών και σε κάποια μέτρα αλλά και σε κάποια αντισταθμιστικά μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά: “Υπάρχουν όπως 3-4 πολιτικά θέματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν και να συμφωνήσουμε”.

Άλλες πηγές, ήθελαν να υπάρχει πίεση των δανειστών για ανάληψη των υψηλότερων δυνατών δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά στον κλάδο των μέτρων και ειδικά την μείωση του αφορολόγητου, για λόγους αξιοπιστίας του προγράμματος.

Τόνιζαν επίσης ότι θα πρέπει να αποφασιστεί και ένας αξιόπιστος μηχανισμός έγκαιρης πρόγνωσης που θα επιτρέψει μέτρα και αντίμετρα να λειτουργήσουν ταυτόχρονα από την αρχή του 2019. Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να παρουσιαστεί από την ελληνική πλευρά και μετά από συζήτηση να γίνει αποδεκτός και από την πλευρά των δανειστών.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η συνολική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της δόσης εκτός από την τεχνική συμφωνία θα πρέπει περιλαμβάνει , μέτρα αντίμετρα και στην συνέχεια αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος.

ΦΩΤΟ SOOC

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα