Μέτρα στήριξης: Μηνύματα από τους “σκληρούς” του Βορρά για δημοσιονομικό μάζεμα

Μέτρα στήριξης: Μηνύματα από τους “σκληρούς” του Βορρά για δημοσιονομικό μάζεμα
Ευρωπαϊκή Ένωση iStock

Το Eurogroup στις 13 Φεβρουαρίου θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στις αγορές εργασίας της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις προκλήσεις πολιτικής στις τρέχουσες συνθήκες υψηλού πληθωρισμού.

Σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη όπου είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, με τους “σκληρούς” του Βορρά να επιδιώκουν μια ολική επαναφορά στη δημοσιονομική ορθοδοξία, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ατζέντα είναι “πλούσια” και εκτείνεται και σε άλλα πεδία, που αφορούν άμεσα την ελληνική πλευρά, που μπροστά της έχει αποφάσεις για ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης, τον κατώτατο μισθό και βέβαια τις εκλογές.

Έτσι, όπως αναφέρεται κείμενο για την ημερήσια διάταξη, υπό το φως των δύο προηγούμενων συζητήσεων, το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις για τις μακροοικονομικές και τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις και προοπτικές, λαμβάνοντας υπόψη τις χειμερινές προβλέψεις της Επιτροπής.

Ενόψει της διεξοδικής συζήτησης σχετικά με τους προσανατολισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, οι υπουργοί θα εξετάσουν τις συνέπειες για τον συντονισμό της πολιτικής στην ευρωζώνη στο μέλλον με βάση σημείωμα των υπηρεσιών της Επιτροπής, το Eurogroup στις 13 Φεβρουαρίου θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στις αγορές εργασίας της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια.

Οι υπουργοί, επίσης, θα συζητήσουν επίσης τις προκλήσεις πολιτικής στις τρέχουσες συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και πιο μακροπρόθεσμων αλλαγών που συνδέονται με τις δημογραφικές μεταβολές και την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

Μάλιστα, ο διευθυντής του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), Christian Zinglersen, θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις αγορές ενέργειας. Αυτές οι πληροφορίες θα αξιοποιηθούν για την αξιολόγηση μελλοντικών προκλήσεων δημοσιονομικής πολιτικής.

Οι εκτιμήσεις του ACER αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς μπορεί να καταγράφεται μια σημαντική πτώση ωστόσο οι προκλήσεις είναι μπροστά, όπως άλλωστε αναφέρουν πολλοί αναλυτές.

Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF για τα συμβόλαια Μαρτίου έκλεισε χθες στα 53,2 ευρώ/MWh έχοντας επανέλθει στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2021, δηλαδή πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά για σήμερα 10 Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 167,5 ευρώ/MWh με άνοδο 5,1%. Είναι η δεύτερη υψηλότερη της Ευρώπης μετά την παραδοσιακά ακριβή αγορά της Ιταλίας όπου η τιμή έχει διαμορφωθεί τα 168,1 ευρώ/MWh.

Στο φόντο αυτό αναμένεται να τεθεί το όλο ζήτημα των ενισχύσεων, τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις κάτι που βέβαια θέτει και τις ώρες αυτές και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός. ήδη, πάντως, τα μηνύματα από τους υποστηρικτές της δημοσιονομικής ορθοδοξίας είναι σαφή για πολιτικές με στοχεύσεις και περιορισμούς τέτοιους ώστε να μη διακυβεύεται η δημοσιονομική ισορροπία.

Ουσιαστικά η συζήτηση για το ενεργειακό θα εγγραφεί στο συνολικό πλαίσιο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, όπου ωστόσο δεν αναμένονται αποφάσεις. Βέβαια έχει ενδιαφέρον το τι θα καταγραφεί ως “ισορροπία” δυνάμεων με το “μπλοκ” των βορείων να επιμένει σε μια “αυστηρή” διαδικασία με επιστροφή σε περιβάλλον πειθαρχίας, υψηλών πλεονασμάτων και στοχευμένες παρεμβάσεις, όταν και όποτε χρειάζεται.

Ουσιαστικά αναμένεται η Ευρωομάδα να ξαναζήσει τις μέρες της έντονης αντιπαράθεσης για το θέμα του πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου, όπου η σκληρή γραμμή της Γερμανίας καθυστέρησε και βέβαια “κουτσουρεψε” τις αρχικές φιλόδοξες αποφάσεις.

Ενδιαφέρον, επίσης έχει το τι θα καταγράψει το Eurogroup σε σχέση με τους μισθούς, τα μέτρα στήριξης και τις επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων. Ήδη, βέβαια, κυριαρχεί η λογική για στοχευμένα μέτρα στήριξης στις πιο ευάλωτες ομάδες και άρση “ορζιόντιων” δράσεων.

Ξεκάθαρο άλλωστε είναι το μήνυμα στο συνοδευτικό, τεχνικό κείμενο για τη συνεδρίαση της Δευτέρας. “Οι πολιτικές υποστήριξης των εισοδημάτων, για να απορροφήσουν τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών ενέργειας στα νοικοκυριά, θα πρέπει να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να είναι στοχευμένες, προσωρινές και να μην αδυνατίζουν τα κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας”, αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο, που έχουν λάβει όλοι οι υπουργοί Οικονομικών.

Είναι ένα κείμενο που δίνει το πλαίσιο εν όψει των αποφάσεων στο τέλος του μήνα για νέα μέτρα και βέβαια για το πλαίσιο επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος.

Επίσης σε σχέση με τις μισθολογικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη, κάτι που βέβαια αφορά άμεσα τη χώρα που είναι σε διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού, το τεχνικό κείμενο σημειώνει ότι αν και οι πραγματικές αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς υπολείπονται των απωλειών από τις υψηλές τιμές, στις περισσότερες χώρας, άρα εξασθενεί ο κίνδυνος τροφοδότησης ενός πληθωριστικού σπιράλ, υπάρχει η επισήμανση πως οι εξελίξεις θα πρέπει να παρακολουθούνται.

Κάτι που παραπέμπει και σε μια “αναμονή” για λελογισμένες αυξήσεις μισθών στην Ελλάδα, κάτω από το επίπεδο του περυσινού πληθωρισμού που έκλεισε στο 9,6%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα