Μια ανάσα από τη συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank

Μια ανάσα από τη συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank

Έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες η συμφωνία συγχώνευσης μεταξύ της Alpha Bank και της Eurobank. Αναμένεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Ο κρίσιμος ρόλος του Κατάρ και η σημασία της συγχώνευσης

Σε μια περίοδο δύσκολη για τον τραπεζικό τομέα στην Ελλάδα, οι τράπεζες Alpha Bank και Εurobank φέρεται να κατέληξαν σε συμφωνία για τη συγχώνευσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο τραπεζικό σχήμα θα μπουν κεφάλαια και από το κράτος του Κατάρ και οι επίσημες ανακοινώσεις για τους όρους του μεγάλου deal, θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

Οι συζητήσεις των δύο τραπεζών και του Κατάρ, συνεχίζονταν επί αρκετές εβδομάδες, αφού δεν ευοδώθηκε η προσπάθεια συγχώνευσης Εθνικης-Alpha Bank .

Αξίζει να σημειωθεί funds από το Κατάρ, συμμετέχουν ήδη στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank, με ποσοστό 5%. Το deal, αναμένεται να συνοδευτεί και από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Η συμφωνία έχει τις ευλογίες της κυβέρνησης που εδώ και καιρό έχει απευθύνει έκκληση για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο.

Την ανάγκη συγχωνεύσεων τραπεζών έχει επισημάνει πολλές φορές και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.

Αν όλα κυλήσουν ομαλά και η συμφωνία ολοκληρωθεί, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη ιδιωτική ελληνική τράπεζα με ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια.

Την Δευτέρα συνεδριάζουν τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών και θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση.

Δημιουργείται τραπεζικός κολοσσός

Η νέα τράπεζα εκτιμάται ότι θα συμπεριλαμβάνεται στις 25 μεγαλύτερες της ΕΕ.  Θα έχει ενεργητικό που θα προσεγγίζει τα 150 δισ. ευρώ, συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ, δίκτυο που θα ξεπερνά τα 2.000 καταστήματα και πελατειακή βάση άνω των 8 εκατ. πελατών.

Με την κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα δοθεί το έναυσμα για αναδιάταξη των δυνάμεων στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο μέσω ενός νέου κύκλου τραπεζικών εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η συμμετοχή του Κατάρ εκτιμάται ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στις προοπτικές του.

Θετικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στο άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς με ότι συνεπάγεται αυτό για την διοχέτευση της πολυπόθητης ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
   
Ιστορική διαδρομή των δύο τραπεζών  

Η Alpha Bank αποτελεί, μετά την Εθνική Τράπεζα, τη δεύτερη αρχαιότερη σε λειτουργία τράπεζα στη χώρα μας, ενώ, από την πλευρά της, η Eurobank ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ακολουθώντας έκτοτε δυναμική ανάπτυξη μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και αυτόνομης ανάπτυξης.

Η Alpha Bank, που έχει ζωή 132 χρόνων, είναι μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα. Με δίκτυο άνω των 900 καταστημάτων, ο όμιλος της Alpha Bank δραστηριοποιείται και στη διεθνή τραπεζική αγορά, με παρουσία στην Κύπρο, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στην Ουκρανία, στην Αλβανία, στην π.Γ.Δ.Μ. και στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Alpha Bank ιδρύθηκε το 1879 από τον Ιωάννη Φ. Κωστόπουλο, όταν δημιούργησε μια εμπορική επιχείρηση στην Καλαμάτα.

Το 1918 το τραπεζικό τμήμα του οίκου "Ι. Φ. Κωστοπούλου" μετονομάστηκε σε "Τράπεζα Καλαμών". Το 1924 η έδρα της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και η Τράπεζα ονομάσθηκε "Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως". Το 1947 η επωνυμία άλλαξε σε "Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως", αργότερα, το 1972, σε "Τράπεζα Πίστεως" και, τέλος, τον Μάρτιο του 1994 σε Alpha Τράπεζα Πίστεως.

Το 1999 πραγματοποιήθηκε η εξαγορά του 51% των μετοχών της Ιονικής Τραπέζης, μια από τις σημαντικότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα που ενίσχυσε σημαντικά την θέση της Alpha Bank.

Στις 11 Απριλίου 2000 εγκρίθηκε η συγχώνευση της Ιονικής Τραπέζης με απορρόφηση από την Alpha Τράπεζα Πίστεως. Η νέα διευρυμένη τράπεζα που προέκυψε από την συγχώνευση ονομάστηκε Alpha Bank.

Η Eurobank ιδρύθηκε το 1990 με αρχική επωνυμία «Ευρωεπενδυτική Τράπεζα» και στόχο την παροχή κυρίως επενδυτικών υπηρεσιών. Με την απελευθέρωση της αγοράς λιανικής τραπεζικής στην Ελλάδα, η τράπεζα επαναπροσδιόρισε τους στρατηγικούς της στόχους.

Το 1996 πραγματοποιείται η εξαγορά της Interbank Ελλάδος, από τη μητρική εταιρία Consolidated Eurofinance Holdings (CEH) SA.

Το 1997 γίνεται η συγχώνευση Eurobank - Interbank ενώ επίσης πραγματοποιείται η εξαγορά του δικτύου καταστημάτων της Credit Lyonnais Grece SA.

Ένα χρόνο αργότερα ακολουθεί η εξαγορά ποσοστού συμμετοχής ελέγχου της Τράπεζας Αθηνών. Το 1998 η CEH εξαγοράζει το 99,8% της Τράπεζας Κρήτης. Η CEH και η EFG Eurobank εξαγοράζουν από κοινού ποσοστό 18,4% στην Τράπεζα Εργασίας.

Το 1999 γίνεται μεταβίβαση της Τράπεζας Κρήτης στην EFG Eurobank καθώς και η συγχώνευση δραστηριοτήτων EFG Eurobank - Τράπεζας Αθηνών με ανταλλαγή μετοχών. Επίσης το 1999 γίνεται η Δημόσια προσφορά μετοχών και εισαγωγή της EFG Eurobank στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

 Το 1999 η CEH αποκτά το 50,1% της Τράπεζας Εργασίας μετά από δημόσια προσφορά, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της Eurobank στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη

Το 2000 πραγματοποιείται η συγχώνευση EFG Eurobank και Τράπεζας Εργασίας και η μετονομασία σε Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias Α.Ε

Βασικός μέτοχος της Eurobank EFG είναι ο διεθνής τραπεζικός όμιλος EFG Group του ομίλου Λάτση. Στα τέλη του 2010 το EFG Group διέθετε, σε ενοποιημένη βάση, ίδια κεφάλαια ύψους 6,7 δισ. ευρώ, σύνολο ενεργητικού 104 δισ. ευρώ, ανθρώπινο δυναμικό άνω των 25.000 ατόμων και παρουσία σε πάνω από 40 χώρες.

Οι λοιποί μέτοχοι ξεπερνούν τους 210.000 συνιστώντας μια από τις ευρύτερες μετοχικές βάσεις στην Ελληνική αγορά.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σκηνικό κατάρρευσης με οδηγό τις τράπεζες

Γιατί είπαμε "όχι" στην Εθνική

Κερδοσκόποι στο Χρηματιστήριο

SHARE:

24Media Network