Μοσκοβισί: 'Κανένα θέμα άσκησης βέτο για ένα νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης'

Μοσκοβισί: 'Κανένα θέμα άσκησης βέτο για ένα νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης'

Τι δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και

Η ΕΕ συνολικά επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και ένα Grexit θα ήταν περισσότερο από οδυνηρό όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Αν ένας αποχωρήσει, το ερώτημα που τίθεται αμέσως μετά είναι ποιος ακολουθεί και αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποία τα πράγματα θα πρέπει να γίνουν» δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αντικείμενο τη φορολογική διαφάνεια στην ΕΕ. Ο Π. Μοσκοβισί επέμεινε ότι απαιτείται η τήρηση των προϋποθέσεων που είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές και οι οποίες προβλέπονται από τη συμφωνία του Γιουρογκρούπ της 20ης Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που έχει διατυπώσει η Επιτροπή για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο κοινοτικός επίτροπος, υπογράμμισε ότι η αντιπροσωπεία της Επιτροπής στη Αθήνα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ντ. Κοστέλο, είναι εξαιρετικού επιπέδου και «χαίρουν της πλήρους εμπιστοσύνης τόσο της Επιτροπής όσο και της δικής μου προσωπικά».

Η Επιτροπή έχει στόχο να είναι εποικοδομητική δύναμη που εργάζεται προς το συμφέρον της Ευρωζώνης και του ελληνικού λαού, είπε και τόνισε: «Υποστηρίζουμε το στόχο να βοηθηθούν οι πιο ευάλωτοι, αυτοί που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Δεν τίθεται με κανένα τρόπο θέμα άσκησης βέτο εκ μέρους μας για ένα νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο είναι αναγκαίο και που συζητήθηκε μεταξύ των κ.κ. Γιούνκερ και Τσίπρα».

Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, αυτό που υπογράμμισε ο κ. Κοστέλο, είναι ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας πλαίσιο τη 20ης Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να έχουν διαβουλεύσεις από κοινού με τους εταίρους, ώστε να υπάρχει εκτίμηση του δημοσιονομικού αντικτύπου αυτών των μέτρων. Δεν θα πρέπει να γίνεται άδικη κριτική στην Επιτροπή, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Π. Μοσκοβισί, σημείωσε, ακόμη, ότι δεν υπάρχει σκλήρυνση των θέσεων της Επιτροπής η οποία εργάζεται για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ τονίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β και βάση της εργασίας μας είναι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Μέχρι τα τέλη Απριλίου θα πρέπει να εξειδικευτεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια να αποφασιστούν άλλες διευθετήσεις τον Ιούλιο, τόνισε.

«Αν περνάμε τον χρόνο μας να παρατηρούμε ο ένας τον άλλος με καχύποπτο τρόπο χάνουμε χρόνο, ο οποίος δεν είναι είναι μόνο χρήμα αλλά και αποφάσεις και εμπιστοσύνη. Ζητούμενο είναι να υπάρξουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις που να είναι φιλόδοξες και ορισμένες με κοινωνικό χαρακτήρα στις οποίες δεν μπορούμε να αντιταχθούμε» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μοσκοβισί: Δεν θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη με οποιοδήποτε τίμημα

Μοσκοβισί: Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα είναι η αρχή του τέλους για το ενιαίο νόμισμα

SHARE: