Μπαράζ φορολογικών ελέγχων από την ΑΑΔΕ εν όψει της τουριστικής σεζόν – Ποιες περιοχές “βάζει στο μάτι”

Μπαράζ φορολογικών ελέγχων από την ΑΑΔΕ εν όψει της τουριστικής σεζόν – Ποιες περιοχές “βάζει στο μάτι”
Τουρίστες στη Σαντορίνη istock

“Στο μικροσκόπιό της” ΑΑΔΕ μπαίνουν προορισμοί όπου ο τουρισμός , “τζιράρει” τα μεγαλύτερα ποσά.

Η τουριστική σεζόν ξεκινά με πολύ καλούς οιωνούς για την ελληνική οικονομία, που “διψά” για έσοδα, σε μια κρίσιμη συγκυρία, λόγω ενέργειας. Τούτου δοθέντος αλλά και με την ανάγκη για τόνωση των δημοσίων εσόδων, επιτακτική, λόγω των αυξημένων αναγκών του προϋπολογισμού, η ΑΑΔΕ ξεκινά την προσπάθεια για ελέγχους, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και βέβαια αποτροπή φαινομένων φοροκλοπής, κύρια του ΦΠΑ.

Έτσι, “στο μικροσκόπιό της” μπαίνουν προορισμοί όπου ο τουρισμός , “τζιράρει” τα μεγαλύτερα ποσά, ώστε ώστε να “κλειδώσει” έσοδα. Ειδικότερα, όπως προβλέπει εγκύκλιος που υπογράφει ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σχεδιάζεται  να ενισχυθούν οι υπηρεσίες με εφοριακούς σε 12 νησιά και 5 χερσαίους προορισμούς. Πρόκειται για τις εφορίες στις περιοχές: Αγίου Νικολάου, Αιγίου, Θήρας, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Κύμης, Κω, Μυκόνου, Νάξου, Ναυπλίου, Πάρου, Πολυγύρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Σάμου, Σύρου Χανίων για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η “επιστράτευση” 

Ουσιαστικά, η ΑΑΔΕ, επιστρατεύει προσωπικό ελεγκτών για ενίσχυση αυτών των 17 ΔΟΥ, ώστε να “τρέξει” η όλη μεγάλη επιχείρηση σε αυτά τα 12 νησιά και τους 5 χερσαίους προορισμούς. Αναλυτικά, με βάση την εγκύκλιο, για να ενισχυθούν οι ως άνω Υπηρεσίες, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι του κλάδου Εφοριακών που ανήκουν οργανικά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, να συμπληρώσουν μια σχετική αίτηση και να την αποστείλουν ηλεκτρονικά και μόνο στο e-mail: [email protected], το αργότερο έως 10/05/2022.

Το σχετικό έντυπο θα πρέπει να αποσταλεί σύμφωνα με την εγκύκλιο , συνοδευόμενο από διαβιβαστικό της Υπηρεσίας στην οποία ανήκει η οργανική θέση του υπαλλήλου, στο οποίο θα αναφέρεται και η γνώμη του Προϊσταμένου της εν λόγω Υπηρεσίας.

Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω αποσπάσεις θα καλυφθούν από δαπάνες του Δημοσίου, σύμφωνα με την απόφαση  «Συνταξιοδοτικές διατάξεις – Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης», λόγω της υποχρεωτικότητάς τους για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών. Για την τελική επιλογή θα συνεκτιμηθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες και η αριθμητική δύναμη του προσωπικού των Υπηρεσιών προέλευσης των υπαλλήλων.

Οι έλεγχοι

Σημειώνεται, επίσης,  ότι ο προγραμματισμός της ΑΑΔΕ για το 2022 προβλέπει 34.000 μερικούς επιτόπιους ελέγχους πρόληψης από τις εφορίες και τα νέα ελεγκτικά κέντρα και 14.500 από την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης των Δημοσίων. Επιπλέον, με βάση το πλάνο, οι ελεγκτές με … τα tablets ανά χείρας θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων και θα προχωρούν στην έκδοση αυτοματοποιημένων φύλλων ελέγχου. Προγραμματίζεται, μάλιστα, στους ελεγκτές της  ΑΑΔΕ να δοθούν 5.000 laptop και tablet  για να μπορεί να αξιοποιούνται όλες οι “έξυπνες” νέες τεχνικές στους επιτόπιους ελέγχους, που  θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, ανεξάρτητα από αργίες και ώρες. 

 Σύμφωνα, άλλωστε, με το επιχειρησιακό σχέδιο έτους 2022, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφάσισε την εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, τόσο για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, όσο και για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Τα πρόστιμα

Στη “φαρέτρα” για τη μάχη αυτή, είναι και  “βαριά” πρόστιμα όπως λουκέτα από 48 ώρες έως δύο μήνες καθώς και οι ποινικές κυρώσεις. Έτσι, για όσους εντοπισθούν να φοροδιαφεύγουν προβλέπεται «λουκέτο» δύο έως και δέκα ημερών. Ειδικότερα με τη διαπίστωση μη έκδοσης ή ανακριβούς περισσοτέρων των 10 αποδείξεων ή ανεξαρτήτως πλήθους εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ ξεκινούν οι διαδικασίες αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης. Για 48 ώρες την πρώτη φορά, για 96 ώρες αν ξαναπέσει στην ίδια παράβαση μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρονιά για τρεις αποδείξεις ανεξαρτήτως αξίας και αμελλητί για 10 ημέρες κάθε φορά που εντός δύο φορολογικών ετών από την πρώτη παράβαση διαπιστώνεται από τον ίδιο έλεγχο η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών παραστατικών πώλησης, σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

Στην περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια επιτόπιου ελέγχου με απειλή ή χρήση βίας κατά των ελεγκτικών οργάνων, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου.

Ο μεγάλος στόχος για τον ΦΠΑ

Ουσιαστικά με την αξιοποίηση κάθε τεχνολογικού διαθέσιμου μέσου, “έξυπνων” τρόπων διακρίβωσης περιπτώσεων φοροδιαφυγής, διασταυρώσεις δεδομένων η ΑΑΔΕ θα επιχειρήσει να “πατάξει” το φαινόμενο απώλειας σε ετήσια βάση εσόδων 6-7 δισ ευρώ μόνο από το ΦΠΑ. Λαθρεμπόριο, οικονομία διαμοιρασμού, επίσης, θα βρεθούν, σε “πρώτο πλάνο” ώστε να τονώθει η προσπάθεια για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα