Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για την απόφαση της Διεθνούς Διαιτησίας

Φωτογραφικό υλικό , αλλά και σχετικό VIDEO παρουσιάζει ο βουλευτής της Ν.Δ  Αργύρης Ντινόπουλος από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το υποβρύχιο "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" είναι στην ξηρά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αργύρη Ντινόπουλου πρόκειται για προγραμματισμένη συντήρηση ( το σκάφος κρίνεται αξιόπλοο και αξιόμαχο από το Π.Ν) αλλά αυτές οι προγραμματισμένες συντηρήσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα για το (καινούριο) υποβρύχιο Παπανικολής. Την ίδια ώρα οι εργασίες για τα άλλα υποβρύχια έχουν ουσιαστικά σταματήσει όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες αλλά και από το  VIDEO που παρουσιάζει ο βουλευτής της Ν.Δ. Ο Αργύρης Ντινόπουλος υπέβαλε για το θέμα αυτό ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας. 
Όλο το σχετικό υλικό στο http://www.ntinopoulos.com/
Φωτογραφικό υλικό , αλλά και σχετικό VIDEO παρουσιάζει ο βουλευτής της Ν.Δ Αργύρης Ντινόπουλος από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το υποβρύχιο "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ" είναι στην ξηρά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αργύρη Ντινόπουλου πρόκειται για προγραμματισμένη συντήρηση ( το σκάφος κρίνεται αξιόπλοο και αξιόμαχο από το Π.Ν) αλλά αυτές οι προγραμματισμένες συντηρήσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα για το (καινούριο) υποβρύχιο Παπανικολής. Την ίδια ώρα οι εργασίες για τα άλλα υποβρύχια έχουν ουσιαστικά σταματήσει όπως φαίνεται και από τις σχετικές φωτογραφίες αλλά και από το VIDEO που παρουσιάζει ο βουλευτής της Ν.Δ. Ο Αργύρης Ντινόπουλος υπέβαλε για το θέμα αυτό ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας. Όλο το σχετικό υλικό στο http://www.ntinopoulos.com/ EUROKINISSI

Αποζημίωση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Privinvest -αντί ποσού άνω του 1 δισ. που διεκδικούσε- για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά προβλέπει με απόφασή του το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και η εταιρεία εκφράζουν ικανοποίηση για την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου, η οποία υπερβαίνει τις 500 σελίδες, εκτιμώντας αμφότεροι ότι ικανοποιεί τις θέσεις τους.

Κυβερνητικοί κύκλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση, εκτιμώντας ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για επιτάχυνση των σχεδίων της κυβέρνησης για την τύχη των ναυπηγείων, την υπαγωγή τους σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και το "σπάσιμο" και την πώλησή τους σε κομμάτια - διαχωρίζοντας το εμπορικό και το στρατιωτικό σκέλος - σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Αξιολογούν επίσης την απόφαση ως "μοιρασμένη", καθώς το Δικαστήριο απέρριψε αρκετές αιτιάσεις της πλευράς του επικεφαλής του λιβανέζικου ομίλου, Ισκανταρ Σάφα. Σημειώνεται ότι η Privinvest είχε ζητήσει αποζημίωση άνω του 1 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, για αθέτηση της μεταξύ τους συμφωνίας.

Ο Όμιλος Privinvest,  από την πλευρά του, θεωρεί ότι η απόφαση δικαιώνει τις αξιώσεις και προαναγγέλλει συνέχιση των διεκδικήσεών του.

Προέβη δε στο ακόλουθο σχόλιο αναφορικά με την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (“ICC”):

"Πριν από επτά χρόνια, το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε μέσα σε κλίμα ευφορίας την επένδυση του Ομίλου μας στην Ελλάδα.

Το πολλά υποσχόμενο αυτό εγχείρημα κατέρρευσε γρήγορα από αποκλειστική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου, κάτι που μας ανάγκασε να προσφύγουμε ενώπιον της Διεθνούς Διαιτησίας για να προστατεύσουμε τον Όμιλό μας, το μέλος μας Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ) μαζί με  τους εργαζόμενους του, ενώ επιπροσθέτως  αναγκαστήκαμε να συμπεριλάβουμε και πρόβλεψη στις οικονομικές μας καταστάσεις για ποσό άνω των 160 εκατομμυρίων ευρώ. Ως να μη έφθαναν τα ανωτέρω, είναι γνωστό ότι έχουμε υποστεί και συκοφαντική δυσφήμιση από ορισμένους πολιτικούς – που ενδεχομένως να στόχευε στην κάλυψη  των  εσφαλμένων ενεργειών και των καταστροφικών παραλείψεων  του Δημοσίου απέναντί μας.

Σήμερα, όμως, με την έκδοση της απόφασης του ICC δικαιωνόμαστε. Τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (γνωστά και ως Ναυπηγεία Σκαραμαγκά),  και οι εργαζόμενοί τους μπορούν να ατενίσουν  ένα  μέλλον που πάντοτε άξιζαν, καθώς το Ελληνικό Δημόσιο κρίθηκε ότι ευθύνεται έναντι της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ ) για πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, πλέον  περαιτέρω αποζημιωτικής ευθύνης που αναγνωρίστηκε ότι υπέχει το Ελληνικό Δημόσιο υπέρ των Ναυπηγείων μας.

Επιπλέον, το Διαιτητικό Δικαστήριο αναγνώρισε την ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου από τον  βλαβερό χειρισμό των συνεννοήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) – μια αποτυχία του δηλαδή που συνέβαλε στην μέχρι τώρα καταστροφική πορεία του ναυπηγείου της Privinvest στην Ελλάδα.

Αναμένουμε από το Ελληνικό Δημόσιο να εκτελέσει όλα όσα διατάσσονται σε αυτή την απόφαση και να σεβαστεί επί τέλους τις συμβατικές του σχέσεις με τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ.

Είναι δε προφανές ότι θα συνεχίσουμε τις ανταγωγικές αξιώσεις μας κατά του Ελληνικού Δημοσίου στην μεταγενέστερη διαιτητική διαδικασία ενώπιον του ICC που άρχισε οψίμως το Ελληνικό Δημόσιο και που περιστρέφεται γύρω από το ίδιο ζήτημα, ενώ παράλληλα οι μέτοχοί μας συνεχίζουν απρόσκοπτα τις δίκαιες διεκδικήσεις τους  κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών βάσει της σχετικής Διμερούς Σύμβασης για την Προστασία των Επενδύσεων, ώστε να επέλθει πλήρης δικαίωσή μας και ως προς αυτό το σκέλος".

SHARE:

24Media Network