Νέα εμπλοκή στην αποκρατικοποίηση της Αφάντου Ρόδου

Νέα εμπλοκή στην αποκρατικοποίηση της Αφάντου Ρόδου

Διαβάστε αποκλειστικά στο NEWS 247 το έγγραφο του ΓΕΣ για την τουριστική επένδυσης στην περιοχή Αφάντου

Από τον Κασσιανό Τζέλη

Νέα εμπλοκή, αυτή την φορά απο τον Στρατό για την αποκρατικοποίηση της Αφάντου στη Ρόδο, η οποία έχει μπει σε περιπέτειες μετά την απόφαση του υπουργού Πολιτισμού Α. Μπαλτά να κηρύξει την περιοχή ως αρχαιολογική ζώνη.

Η έκταση χαρακτηρίζεται απο τον Ελληνικό Στρατό ως “κρίσιμη για την άμυνα της χώρας” και κρίνεται “απαραίτητη η παραμονή των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και οχυρώσεων εντός του ακινήτου” ενώ ζητείται σε ενδεχόμενη επέκταση, το κόστος των κατασκευών να καλυφθεί απο τον επενδυτή.

Σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με ημερομηνία 22/4/2016, που κατατέθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο  Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, εντός του υπό αποκρατικοποίηση ακινήτου, υπάρχει “μεγάλος αριθμός μόνιμων έργων, αμυντικής οργάνωσης” τα οποία “κρίνονται απολύτως απαραίτητα για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών και την υλοποίηση της επιχειρησιακής σχεδίασης”.

Τονίζεται μάλιστα χαρακτηριστικά ότι “η συνέχιση των λειτουργιών τους σχετίζεται με το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και την αμυντική ικανότητα της χώρας”.

Το ΓΕΣ δηλώνει ότι “δεν έχει αντίρρηση” για την υλοποίηση της αποκρατικοποίησης, θέτει ωστόσο όρους και προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, απαιτεί την “ενσωμάτωση του συνόλου των μόνιμων έργων αμυντικής οργάνωσης στον σχεδιασμό και την κατασκευή μελλοντικών υποδομών ή εξωραϊσμού άλλων με ανάληψη του κόστους από τον ενδιαφερόμενο-επωφελούμενο από την αξιοποίηση του υπόψη ακινήτου”, την “εξασφάλιση της εύρυθμης τέλεσης των στρατιωτικών δραστηριοτήτων εντός της υπόψη περιοχής”, την “συνέχιση λειτουργίας της Θερινής Λέσχης Ρόδου” και την “δυνατότητα μελλοντικής ανάγκης κατασκευής νέων μόνιμων έργων αμυντικής οργάνωσης”.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί η εμπλοκή του Στρατού ήρθε αυτή τη χρονική στιγμή, καθώς η διαδικασία για την αποκρατικοποίηση της Αφάντου ξεκίνησε το 2012 και απομένει μόνο η έγκριση του Συμβουλίου για να πέσουν οι τελικές υπογραφές.

Σε έγγραφο που έστειλε το ΤΑΙΠΕΔ στις 20 Απριλίου στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Ν. Ματζάκο, αναφέρεται ότι στην προηγούμενη προσπάθεια αξιοποίησης που έγινε το 2005 απο την τότε Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων η οποία έχει απορροφηθεί από το Ταμείο, ο Ελληνικός Στρατός είχε αρνηθεί και τότε την μετακίνηση των εγκαταστάσεων του.

Παρόλα αυτά, η διαδικασία αποκρατικοποίησης προχώρησε κανονικά χωρίς νέα ενημέρωση προς το ΓΕΣ το οποίο ενημερώθηκε μετά τον περασμένο Δεκέμβριο από το Συμβούλιο. Αποτέλεσμα τώρα, οι επενδυτές να απειλούν με αποχώρηση και διεκδίκηση μεγάλων αποζημιώσεων από το δημόσιο ενώ η αποκρατικοποίηση, η οποία αποτελεί μέρος των εννέα προαπαιτούμενων της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, περιέρχεται σε αδιέξοδο.

Νέα εμπλοκή στην αποκρατικοποίηση της Αφάντου Ρόδου
Νέα εμπλοκή στην αποκρατικοποίηση της Αφάντου Ρόδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

'Μπλόκο' στην επένδυση της Αφάντου
Υπ. Πολιτισμού: Δεν ακυρώνεται η επένδυση στην Αφάντο
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Επενδύσεις
SHARE:

24Media Network