Νέα επέκταση των μέτρων στήριξης και για τον Δεκέμβριο

Νέα επέκταση των μέτρων στήριξης και για τον Δεκέμβριο
Άνθρωποι με μάσκες στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Νέα μέτρα στήριξης θα ανακοινωθούν και θα αφορούν στην προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου.

Εν όψει της νέας παράτασης του lockdown που θα ανακοινωθεί επισήμως την Παρασκευή από τον πρωθυπουργό το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να επεκτείνει ξανά το πακέτο των μέτρων στήριξης και για τον Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αφορούν στην προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων-εργοδοτών, ανά την επικράτεια, που πλήττονται λόγω της πανδημίας σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, καθιστώντας τους αυτόματα δικαιούχους αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού όμως θα μειωθεί ξανά στα 534 ευρώ από 800 που ήταν τον Νοέμβριο σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, ανά την επικράτεια, θα δοθεί εκ νέου η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Δεκέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης όπως έγινε και με την δόση του Νοεμβρίου.

Επίσης για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα βρεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας μέρος ή και το σύνολο του Δεκεμβρίου θα υπάρχει σαφής δέσμευση ότι το μερίδιο του δώρου που αφορά στη συμμετοχή του Δημοσίου αλλά και για τους προηγούμενους μήνες θα καταβληθεί έως και τις 21 Δεκεμβρίου μαζί με το μερίδιο που αφορά στον εκάστοτε εργοδότη.

Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Δεκέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Επίσης, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα συνεχιστεί και για τον Δεκέμβριο η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

Τέλος θα επεκταθεί και τον Δεκέμβριο η υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% για τις πληττόμενες επιχειρήσεις της λίστας των ΚΑΔ Απριλίου. Το ίδιο δικαίωμα θα έχουν και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και τα τέκνα τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Επίσης θα προαναγγελθεί για τον Ιανουάριο και ο 5 κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής με προϋπολογισμό ο οποίος έχει ανακοινωθεί στα 700 εκατ. ευρώ ο οποίος θα έχει στόχο να καλύψει την μείωση τζίρου για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου Δεκεμβρίου. Όπως και στον τέταρτο κύκλο το ποσό που θα αναλογεί σε κάθε επιχείρηση θα είναι σε ποσοστό 50% μη επιστρεπτέο αλλά αυτή την φορά θα είναι συμψηφιστικό. Με άλλα λόγια όσες επιχειρήσεις έκαναν αίτηση στο τέταρτο κύκλο και κάνουν νέα αίτηση στο επόμενο κύκλο θα πάρουν ένα ποσό που θα αναλογεί μεν στους τέσσερεις μήνες της περιόδου αναφοράς μείον του ποσού που πήραν τον προηγούμενη φορά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα